Fantje so zaradi nogometa boljši v geografiji

Nogomet ostalo 24. Apr 202019:52 > 20:06
Laurence Griffiths, Getty Images

»Nogomet ni najpomembnejša postranska stvar na svetu, je najpomembnejša stvar na svetu,« se je nekoč glasila izjava legendarnega Čira Blaževića. V danih razmerah se verjetno sleherni navijač strinja, da žogobrc ni najpomembnejša stvar na svetu, a vsekakor ni samo igra. Je mnogo več.

V srednji šoli bi brez težav poiskali predmet, pri katerem so fantje bistveno boljši od deklet. Moško telo ima večje srce in pljuča, veliko več rdečih krvnih celic oz. eritrocitov, ki po krvi, s pomočjo hemoglobina, prenašajo kisik. Osebe s spolnima kromosomoma X in Y imajo ožje boke, ki omogočajo bolj učinkovit tek (večja kot je medenica, več je zapravljene energije). Moški imajo v povprečju manj maščob in več mišične mase, poleg tega njihovega gibanja ne ovirata dva »peharčka maščevja«. Verjetno ste že sami ugotovili, da je predmet iz uvodne misli športna vzgoja.

Prepričan sem, da bi zlahka poiskali tudi drugi srednješolski predmet, pri katerem dominirajo fantje, a tega nebi mogel dokazati s pomočjo antropologije. Razlog se seveda skriva drugje. Nogomet, ki je bolj popularen pri moški populaciji, je po mojem mnenju najboljši način, da se naučimo kaj novega o zemljepisu. Odprli smo še drugo pandorino skrinjico, ki pravi, da je geografija še en predmet v domeni fantov.

Sam sem velik ljubitelj žogobrca in prav zaradi tega se lahko pohvalim z nekoliko nadpovprečnim poznavanjem sveta. Nobena država, ki se je uvrstila na nogometni mundial, ni ušla mojemu zanimanju. »Kako za vraga poznaš toliko mest iz Južnoafriške republike? Kje si zvedel toliko o apartheidu? Od kod poznaš vse španske pokrajine? Kako to, da znaš brez pomoči googla na zemljevidu poiskati države kot so Honduras, Kostarika in Trinidad in Tobago?«, me je spraševala profesorica geografije v 2. letniku. Ne spomnim se, kaj sem ji odgovoril, toda, če sem ji rekel, da me je nad geografijo navdušila ona, sem se zlagal.

Kljub temu, da je svet »objela« pandemija koronavirusa, v nekaterih državah zelenice ne mirujejo. Med slednje sodi Tadžikistan, ki se mu bomo posvetili.

Tadžikistan je država v srednji Aziji. Ima dobrih 9 milijonov prebivalcev. Na severu meji na Kirgizistan, na jugu na Afganistan, na vzhodu na Kitajsko in na zahodu na Uzbekistan. Tadžikistan je gorata dežela, saj gore zavzemajo kar 93% površja, poleg tega kar tretjina ozemlja leži nad 3000 metrov nadmorske višine. Najvišji vrh v državi je Ismoil Somoni, ki se dviga 7495 metrov nad morsko gladino. Je najvišja gora v bivši Sovjetski zvezi (od leta 1962 do leta 1998 se je imenovala Vrh komunizma). Država je zelo oddaljena od morja, posledica je pomanjkanje padavin.

Predsednik države je Emomali Rahmon. Na oblasti je vse od osamosvojitve. Do leta 2007 se je pisal Rahmonov, nato je iz priimka, skladno s tadžikistansko kulturo, umaknil rusko končnico –ov. K spremembi imena je pozval tudi druge državljane. Predsednikov najstarejši sin Rustan Emomali bo, zaradi spremenjenega zakona, verjetno naslednji predsednik Tadžikistana. Poleg tega je Rustam Emomali soustanovitelj najuspešnejšega kluba v državi FC Istiklol in predsednik državne nogometne zveze.

FC Istiklol je najboljša ekipa v tadžikistanski Vysshaya ligi. »Levi« so osemkrat osvojili državno prvenstvo. Ekipa iz prestolnice Dushanbe je v zadnjih šestih letih vselej osvojila domačo ligo. Tudi v letošnji sezoni so serijski prvaki po treh krogih s sedmimi točkami na 1. mestu. Letos so bili blizu uvrstitvi v azijsko Ligo prvakov. Istiklol je izpadel v zadnjem krogu kvalifikacij proti Al Ahiju. Ekipa iz Savdske Arabije, za katero igra bivši nogometaš Crvene zvezde Marko Marin, je bila boljša z 1:0. Druga najuspešnejša ekipa v Tadžikistanu je Regar-TadAZ, ki ima 7 naslovov. Lani je v Vysshaya ligi nastopalo 8 ekip, letos se je število moštev povečalo na 10. 

Tadžikistanska reprezentanca je na 121. mestu na lestvici FIFE (Slovenija je na 64. mestu). Izbrana vrsta igra na stadionu Pamir, ki sprejme 20 tisoč gledalcev. Največ nastopov za reprezentanco je zbral napadalec Kjujanda Fatkhullo Fatkhulloev (68), največ zadetkov pa je prispeval Manuchekr Dzhalilov (17). Prepričani ste lahko, da komentatorjem, ki komentirajo Vysshaya ligo, ni lahko izgovarjati imen. Članska reprezentanca se ne more pohvaliti z omembe vrednim uspehom, zato pa so do izraza prišle nekatere mlajše selekcije. Kadetska reprezentanca Tadžikistana je bila udeleženka svetovnega prvenstva v Braziliji leta 2019. Azijci so na turnirju premagali Kamerun in osvojili 3 točke v skupini.

Vsekakor bo tadžikistanska liga, zaradi danih razmer, v naslednjih tednih deležna velike pozornosti nogometne javnosti. Sklepamo lahko, da je v tej državi nekaj talentiranih fantov. Slednji imajo priložnost, da močno opozorijo nase in si zagotovijo donosen prestop. Morda bo komu uspelo …