Afera “poljub” bo epilog dobila šele na sodišču

Nogomet 9. Maj 202411:15 0 komentarjev
Getty Images/Getty Images

Nekdanjemu predsedniku španske nogometne zveze Luisu Rubialesu bodo v Španiji sodili zaradi spolnega napada, ker je brez soglasja poljubil špansko igralko Jenni Hermoso, članico svetovnih prvakinj ob podelitvi kolajn na lanskem svetovnem prvenstvu v nogometu v Avstraliji, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Do spornega poljuba je prišlo na prizorišču na stadionu Australia v Sydneyju po koncu finala lanskega svetovnega prvenstva, ko so Španke 20. avgusta z 1:0 ugnale Anglijo.

Poljub je izzval globalno ogorčenje, afera, ki je pretresla španski nogomet in požela velikansko medijsko zanimanje, je dobila konkretne posledice, ko je Jenni Hermoso dejanje takratnega predsednika zveze označila za “nezaželeno z njene strani”.

Luis Rubiales je bil prisiljen odstopiti, vendar je zanikal kakršnokoli napačno ravnanje. Iz španskega višjega sodišča so v sredo sporočili, da se Rubiales sooča tudi z obtožbo “prisile”, češ da je pritiskal nanjo, da bi poljub označila za soglasnega.

Škandal je zasenčil zgodovinski trenutek za špansko žensko reprezentanco, ki je takrat slavila svoj prvi naslov svetovnih prvakinj.

Luis Rubiales
Foto: Profimedia

Med slovesnostjo ob podelitvi pokala je Rubiales z rokami prijel glavo Hermose in jo poljubil na ustnice.

Njegovo dejanje so lahko v neposrednem prenosu spremljali gledalci na stadionu in po vsem svetu, kar je povzročilo silovit odziv in nacionalno razpravo o seksizmu v Španiji.

Nezaželeno in ponižujoče

Šestinštiridesetletni Rubiales je odločno zanikal krivdo in dejal, da je bil poljub prostovoljen in da je bil žrtev “medijskega linča”.

Foto: Profimedia

Vendar pa Hermoso in njene soigralke niso delila mnenja s tedanjim predsednikom zveze, saj so izsiljeni poljub označile kot nezaželeno in ponižujoče dejanje.

Rubiales se sooča z obtožbo spolnega napada, za kar je zagrožena zaporna kazen enega leta. Poleg nekdanjega selektorja ženske reprezentance Jorgeja Vilde, sedanjega športnega direktorja moštva Alberta Luqueja in šefa marketinga zveze Rubena Rivero mu bodo sodili tudi zaradi prisile.

Vsi štirje predstavniki zveze, ki so krivdo zanikali, so obtoženi poskusa pritiska na Hermoso, da bi od nje izsilili javno opravičilo, da je soglašala s poljubom.

Varščina na varščino

Vsakemu od njih grozi do 18 mesecev zapora, če bodo obsojeni.

Sojenje bo potekalo v dvorani Audiencia Nacional v Madridu. Začetek prve obravnave še ni določen.

Sodišče je določilo varščino v višini 65.000 evrov za Rubialesa, ki jo je treba plačati v 24 urah za kritje “vseh civilnih obveznosti, ki mu jih bodo naložili”, poroča AFP.

Rubiales Hermoso
Foto: Profimedia

Nadaljnjo varščino v višini 65.000 evrov bodo skupaj položili Rubiales, Vilda, Luque in Rivera zaradi obtožb prisile.

Povrniti ugled in izboljšati javno podobo

Španska vlada je ta teden nekdanjega španskega selektorja Vicenteja del Bosqueja imenovala za vodjo nacionalne državne nadzorne komisije, ki bo nadzirala špansko nogometno zvezo (RFEF), ki se sooča z obtožbami o korupciji.

Triinsedemdesetletni strokovnjak, ki je s Španijo leta 2010 postal svetovni prvak in leta 2012 osvojil evropsko prvenstvo, bo vodil komisijo za nadzor, normalizacijo in zastopanje je sporočila ministrica za šport Pilar Alegria.

Jeniffer Hermoso Luis Rubiales
Foto: Profimedia

Komisija naj bi v prihodnjih mesecih povrnila ugled in izboljšala javno podobo španskega nogometa.

Del Bosque pooseblja “najboljše od nogometa v naši državi”, uživa veliko spoštovanje in je “dobra oseba velikih človeških kvalitet in primer poštenosti,” je poudarila ministrica. Španija bo leta 2030 sogostiteljica svetovnega prvenstva v nogometu za moške.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!