Ante Šimundža pokoril še bolgarsko prvenstvo

Nogomet 18. Apr 20227:48 > 9:21
FOTO: Jure Banfi.

Slovenski nogometni trener Ante Šimundža se veseli svojega drugega zaporednega državnega naslova. Potem ko je lani do lovorike popeljal murskosoboško Muro, mu je sedaj to štiri kroge pred zaključkom uspelo še z Ludogorcem v bolgarskem prvenstvu.

Dnevi, ko sta v bolgarskem nogometnem prvenstvu kraljevala sofijska kluba CSKA in Levski, so že davno mimo. Najuspešnejša bolgarska kluba sta se že več kot pred desetletjem morala umakniti Ludogorcu iz Razgrada, ki je svojo prevlado še enkrat več potrdil z osvojitvijo že enajstega zaporednega državnega naslova.

Tega si je zagotovil štiri kroge pred zaključkom lige, potem ko je v nedeljo premagal Slavijo iz Sofije s 4:1 in najbližjemu zasledovalcu CSKA Sofiji pobegnil na neulovljivih 14 točk prednosti.

Pomembno vlogo pri tem so odigrali tudi Slovenci, saj vnovične bolgarske prvake vodi nekdanji trener Maribora in Mure Ante Šimundža, njegov pomočnik je Damjan Ošlaj, zeleni dres pa od letošnjega januarja nosi tudi slovenski reprezentančni branilec Žan Karničnik.

“Sem zelo vesel, da sem del Ludogorca. Vem, da je to že enajsti naslov prvaka, ki pa smo ga osvojili zelo hitro. Morda je bilo vse skupaj videti lahko, a bilo je vloženega veliko trdega dela, bilo je mnogo odrekanj. Naslov je lepa nagrada za vse nas,« je po tekmi poudaril Šimundža.

Nekdanji nogometaš, ki je septembra lani dopolnil 50 let, je vodenje kluba iz Razgrada prevzel 3. januarja, odtlej pa na devetih prvenstvenih obračunih nanizal osem zmag in remi. Edini poraz je doslej vpisal le v pokalnem tekmovanju, kjer je moral minuli teden premoč priznati Levskemu (2:3).

Zanimiv je sicer podatek, da je Ludogorec z enajstimi zaporednim naslovom postal najdominantnejši klub v Evropi, saj na Stari celini ta čas ni kluba, ki bi se lahko pohvalil z daljšim nizom. Za rekorderje sicer veljajo nogometaši Skonta iz Rige, ki so v latvijski ligi prevladovali med letoma 1991 in 2004, ter gibraltarski Lincoln Red Imps, ki so državne lovorike osvajali med letoma 2003 in 2016.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Komentari

Vaš komentar