Danes praznuje “The Special one”

Nogomet 26. Jan 202213:12 1 komentar
Foto: Alberto Lingria - Reuters via Guliver

Danes svoj 59. rojstni dan praznuje eden izmed najbolj karizmatičnih trenerjev sodobnega nogometa José Mourinho. Trenutno je trener italijanske Rome, na klopi katere je dočakal tudi svojo tisočo tekmo v trenerski karieri.

Mourinho se je po neuspešni igralski karieri v portugalski ligi podal na trenersko pot, najprej kot tolmač sira Bobbyja Robsona pri Sportingu CP in Portu. Nato pa je bil uspešen tudi kot pomočnik pri Barceloni pod vodstvom Robsona in njegovega naslednika Louisa van Gaala.

Leta 2002 je sedel na klop Porta, s katerim je dvakrat osvojil portugalski naslov, portugalski pokal, pokal UEFA in Ligo prvakov, kar je bil prvi naslov evropskega prvaka za Porto po letu 1987. Ta uspeh mu je leta 2004 prinesel selitev v Anglijo k Chelseaju, kjer je v treh sezonah osvojil dva naslova angleških prvakov, FA pokal in dva ligaška pokala, preden je leta 2007 odšel zaradi nesoglasij z lastnikom kluba Romanom Abramovičem.

Trojna krona z Interjem

Leta 2008 se je Mourinho pridružil italijanskemu Interju, s katerim je dvakrat osvojil Serie A, vključno z evropskim trojčkom Serie A, Coppa Italia in Liga prvakov leta 2010. Inter je postal prvi italijanski klub s tem dosežkom.

Mourinho se je nato preselil v Real Madrid, kjer je v sezoni 2011/12 z rekordnim številom točk osvojil La Ligo in postal peti trener, ki je osvojil naslove v štirih različnih državah.

Nato je sledila vrnitev na Otok. Sprva k Chelseaju, nato k Manchester Unitedu in nazadnje še k Tottenham Hotspurs. Sledila je selitev v večno mesto, trenutno je z Romo na šestem mestu v italijanskem prvenstvu.

Portugalska nogometna zveza ga je leta 2015 razglasila za portugalskega trenerja stoletja. Zaradi taktičnega znanja, karizmatične in kontroverzne osebnosti ima tako veliko privržencev kot tudi kritikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje