Nekdanji zvezdnik Cityja prevzema angleškega drugoligaša

Nogomet 14. Jun 202215:39 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Vincent Kompany je novi glavni trener angleškega Burnleyja, ki bo v novi sezoni igral v angleški drugi nogometni ligi. Nekdanji zvezdnik Manchester Cityja, ki je prejšnji mesec zapustil trenersko mesto v Anderlechtu, je dejal, da ga "navdušuje izziv, ki ga čaka".

Šestintridesetletnik, ki je z Belgijo leta 2018 osvojil tretje mesto na svetovnem prvenstvu, je od leta 2019 pri Anderlechtu opravljal dvojno vlogo igralca trenerja.

Z uradnim koncem profesionalne nogometne poti pa je leta 2020 v klubu prevzel vlogo glavnega trenerja. Maja se je s klubom dogovoril o sporazumni prekinitvi sodelovanja. Anderlecht je pod njegovo taktirko redno sezono 2021/22 končal na tretjem mestu. V končnici so zasedli tudi tretje mesto.

Kompany, ki je svojo poklicno nogometno kariero začel leta 2003 pri belgijskemu kolektivu, je bil od 2006 do 2008 član nemškega Hamburga, nato pa je kar 11 let igral na Otoku za Manchester City.

S Cityjem je osvojil štiri premierligaške naslove, dva pokala FA in širi pokale angleške lige.

Z Anderlechtom je bil kot igralec dvakrat belgijski prvak, in sicer v letih 2004 in 2006.

“Nogometni klub Burnley je resnično zgodovinska angleška ekipa in v čast mi je biti imenovan za vodjo prve ekipe,” je dejal Kompany.

“Veselim se, da bom začel delati z igralci in bom skušal ustvariti pozitivno, zmagovalno ekipo za naše navijače, ko se vrnemo na Turf Moor. Navdušen sem bil nad vizijo uprave, ki je usklajena z mojo, in veselim se, da bom odigral svojo vlogo, ko vstopamo v pomembno sezono,” je dejal Kompany, ki bo skušal Burnley popeljati nazaj v elitno premier ligo.

Burnley je prejšnji mesec izgubil status v Premier league, ko jih je poraz z 2:1 proti Newcastle Unitedu poslal v Championship. Člani po kakovosti najvišjega ranga angleškega nogometa so bili vse od sezone 2016/17.