Po 39 letih v komi umrl v domači oskrbi

Nogomet 6. Sep 202117:35 > 17:59 0 komentarjev
Jean Pierre Adams je po 39 letih kome umrl v domači oskrbi. Foto: Guliverimages

Nekdanji francoski nogometaš Jean Pierre Adams, ki je bil kar 39 let v komi, je umrl v 74. letu starosti.

Iz Francije poročajo o neverjetni zgodbi.  Leta 1982 je nič hudega sluteči Adams odšel na rutinsko operacijo kolena, a se po zdravniški napaki ni več prebudil.

 

Tisti dan je v Lyonu potekala velika zdravniška stavka, osebja je primanjkovalo. Anesteziolog in njegov pomočnik sta naenkrat skrbela za osem pacientov, tudi za Adamsa, in naredila usodno napako. “Nisem bil kos nalogi, ki so mi jo zaupali,” je krivdo za vegetativno stanje nesrečnega nogometaša priznal pripravnik.

Adams je med samo operacijo doživel srčni zastoj in utrpel tudi okvaro možganov. Nikoli več se ni prebudil. Anesteziolog in pripravnik sta za svojo napako odgovarjala šele sredi devetdesetih. Obsojena sta bila na enomesečno pogojno zaporno kazen in 750 evrov globe.

Francoski nogometaš, ki je bil specializiran za naloge v obrambi, je bil po 15 mesecih odpuščen iz bolnišnice, od takrat pa vse do danes je v Nimesu zanj skrbela njegova žena Bernadette.

V Senegalu rojeni nogometaš je za Nice zbral kar 140 nastopov, igral je tudi za PSG in zbral 22 nastopov z francosko izbrano vrsto.