S pomočjo algoritma izračunal, kdo je najboljši vseh časov

Nogomet 11. Sep. 202113:17 > 13:20
Delite:
Lionel Messi in Cristiano Ronaldo
Foto: Guliverimage

Doktor matematike Tom Crawford, ki je zaposlen na ugledni univerzi Oxford, je s pomočjo posebnega algoritma izračunal, kdo je najboljši nogometaš vseh časov.

“Kot velik ljubitelj nogometa sem s prijatelji dolgo razpravljal, kdo je najboljši nogometašev vseh časov. V zadnjih letih sem z velikim veseljem skušal matematiko približati širši množici, zato jo je bilo zelo zabavno uporabiti v nogometu,” je dejal Crawford, ki se je lotil za mnoge nerešljive zagonetke – kdo je najboljši nogometaš vseh časov?

Za izračun je Crawford sestavil poseben algoritem, pri katerem je uporabil sedem kategorij:

1. klubske lovorike (liga prvakov prinese največ točk),
2. reprezentančne lovorike (svetovno prvenstvo prinese največ točk),
3. vsi klubski zadetki,
4. vsi reprezentančni zadetki,
5. glasovi, ki so jih igralci prejeli pri izboru za najboljšega nogometaša,
6. individualni rekordi,
7. Z-faktor – izjemne sezone, v katerih je posameznik s svojimi zadetki ekipo popeljal do lovorik.

Da se je nogometaš znašel v izboru, je moral po pisanju Daily Maila osvojiti najmanj dve zlati žogi, oziroma je pred pričetkom podeljevanja omenjene nagrade moral veljati za velikana nogometa. Zmaga je na koncu pripadla Cristianu Ronaldu.

Portugalec, ki se je nedavno vrnil v Manchester United, je slavil v prvi, četrti in šesti kategoriji ter tako za sabo pustil drugouvrščenega Lionela Messsija. V drugi kategoriji je bil sicer najboljši Brazilec Ronaldo, v tretji Pele in Ferenc Puskas, medtem ko je bil Messi najboljši v zadnji kategoriji.

“Čeprav je s pomočjo mojega algoritma na prvem mestu pristal Cristiano, je jasno, da so tudi dosežki ostalih igralcev neverjetni. Prepričan sem, da se bodo debate nadaljevale,” je še pristavil Crawford.

Komentari

Vaš komentar