Družina potrdila tragično vest: umrl je Mino Raiola

Nogomet 30. Apr 202216:20 > 16:29 0 komentarjev
Foto: LaPresse via Guliver

Če so pred nekaj dnevi po spletu zaokrožile lažne govorice o smrti enega najbolj vplivnih nogometnih agentov, pa so danes tragično vest tudi uradno potrdili. V 55. letu starosti se je poslovil Mino Raiola, ki se je v zadnjem času spopadal z zdravstvenimi težavami.

Mino Raiola, ki se je rodil v Noceri Inferiorne blizu Neaplja, nato pa se z družino pri enem letu starosti preselil v nizozemski Haarlem, je bil eden najuspešnejših pri svojem delu. Posledično so bile njegove stranke najboljši nogometaši sveta, med drugim je skrbel za Paula Pogbaja, Gianlugija Donnarummo, Erlinga Haalanda, Zlatana Ibrahimovića … pa tudi Mathijsa de Ligta, Romeluja Lukakuja, Stefana de Vrija, Marca Verratti in Maria Balotellija … Tudi tu pa se dolg seznam zvezd ne konča.

Raiola je sicer v mladosti kot natakar pomagal staršem pri cateringu, zaradi česar se ga je oprijel vzdevek ‘pizza šef’, čeprav je v šali priznal, da še nikoli v življenju ni naredil pice. Nato pa ga je strast vodila v nogomet. V mladinskih vrstah je bil član lokalnega kluba HFC Haarlem, kmalu pa postal tamkajšnji športni direktor. Nato se je pridružil podjetju Sports Promotion, kjer je ‘zablestel’ pri prestopu Dennisa Bergkampa v Inter Milan.

A Raiola je šel svojo pot in ustanovil lastno podjetje. Na zemljevid največjih agentov pa ga je postavil prestop Pavla Nedveda iz Sparte Prage v Lazio. Kot stranke so se mu potem pridružili številni svetovno znani nogometaši. Bil je tudi odličen poliglot, saj je govoril kar sedem jezikov: italijanskega, angleškega, nemškega, nizozemskega, francoskega, španskega in portugalskega.

Neuradni svetovni rekorder

Pri svojem delu je bil med najuspešnejšimi, saj je ob največjih prestopih vselej znal zajeten kupček denarja zagotoviti tudi sebi. Tako naj bi ob prestopu Paula Pogbaja iz Juventusa v Manchester United za 105 milijonov evrov Raioli na račun kapnilo kar dobrih 23 milijonov evrov. Revija Forbes je za lansko leto ocenila, da naj bi imel kar za dobrih 73 milijonov evrov osebnega premoženja.

V zadnjih mesecih je imel zdravstvene težave, zaradi česar je januarja v Milanu moral nujno pod nož. Takrat naj ta zelo zapletena operacija ne bi ogrožala njegovega življenja, a nekaj mesecev kasneje se je nogometni “superagent” dokončno poslovil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!