Nogometašice s prelomnim dogovorom ob bok slovenskim reprezentantom

Nogomet 15. Dec 202314:11 1 komentar
Slovenska ženska nogometna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Članice ženske nogometne reprezentance so se v času zadnjega reprezentančnega zbora z vodstvom Nogometne zveze Slovenije dogovorile o novih pogojih nastopanja za reprezentanco, s čimer so naredile velik korak k enakopravnosti.

S tem dejanjem je sklenjen eden od ciklov večletnih prizadevanj k izenačitvi pogojev nastopanja za člansko reprezentanco med nogometašicami in nogometaši. Slovenija je s to potezo stopila ob bok nogometno razvitejšim državam, kot so Norveška, Švedska, Danska, Nizozemska, ZDA in druge, ki so v preteklih letih že dosegle tovrsten dogovor.

Skozi nekajletni proces je reprezentantkam strokovno podporo nudil Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS), ki so ga v ključnem obdobju pogajanj članice ženske »A« nogometne reprezentance enotno pooblastile za zastopanje pri pogovorih, pogajanjih oziroma podobnih dejanjih in sklepanjih vseh pravnih poslov med pooblastiteljem in Nogometno zvezo Slovenije.

Reprezentantke so vedno znova izpostavljale diskriminatorne razlike pri pogojih nastopanja, v primerjavi z moško reprezentanco, med katerimi so najbolj izrazito izpostavljale nezadovoljstvo: s pogoji za treninge in priprave, z neprimerno opremo in prizorišči tekem, z neurejeno prehrano, s strokovnim vodstvom in za to raven nastopanja neprimernimi oblikami prevoza na tekme. Zdaj vsa ta področja zajema in skladno z zahtevami reprezentantk ureja nov dogovor.

slovenska ženska nogometna reprezentanca
Foto: Jure Banfi

“Proces še ni zaključen, še vedno imamo odprt postopek pri zagovorniku enakosti, kjer smo z zahtevo o diskriminatornem ravnanju na podlagi spola želeli dokazati, da so bile reprezentantke v preteklosti obravnavane diskriminatorno in da ravnanje krovne organizacije ni bilo na ravni, ki si ga nogometašice zaslužijo. Dosegli smo ogromen korak, želimo pa si, da stanje, ki ga je dosegla trenutna generacija uživajo tudi prihodnje generacije,” je na novinarski konferenci poudaril predstavnik Sindikata športnikov Slovenije Marko Levovnik.

Kot so poudarili pri SPINS, si bodo skupaj s slovenskimi nogometašicami še naprej aktivno prizadevali, da se pogoji nastopanja in splošna obravnava ženskega nogometa v Sloveniji nenehno izboljšuje ter sledi globalnim smernicam nogometa. Prav tako pa bo zavzetost in volja nogometašic, da ustvarjajo ter spodbujajo razvoj ženskega nogometa, še naprej navdih za spremembe in rast.

”Prepričane smo, da bo izenačitev pogojev nastopanja za reprezentanco pozitivno koristilo razvoju te ekipe in ekip, ki ji bodo sledile. Enaka obravnava žensk in moških bi morala biti v današnji družbi samoumevna,” je povedala članica slovenske nogometne vrste Lara Prašnikar

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje