Od Zahovića do Konga

Nogomet 13. Maj 202120:39 > 20:41
Hector Cuper je bil trenersko aktiven nazadnje kot selektor Uzbekistana. FOTO: Guliverimages.

Hector Cuper, nekoč uveljavljeni argentinski nogometni strokovnjak, čigar trenerska pot pa je v zadnjem desetletju in pol močno zastala, je novi selektor reprezentance DR Konga.

Hector Cuper se je v Evropi uveljavil, potem ko je nase najprej opozoril na klopi Mallorce, s katero je osvojil španski superpokal 1998.

Leta 1999 se je preselil v Valencio in tam dočakal svoj trenerski vrhunec. Valencio je dvakrat v nizu, v letih 2000 in 2001, popeljal v finale lige prvakov, a obakrat izgubil. Leta 2000 z Zlatkom Zahovićem, ki je na Mestalli igral pod Cuperjevo taktirko.

Leta 2001 je Cuper sedel na klop Interja, a tudi tam ostal brez lovorike. V sezoni 2001/02 je naslov italijanskega prvaka z Interjem izgubil v zadnjem krogu, v katerega je vstopil kot vodilni. V sezoni 2002/03 je v ligi prvakov prišel do polfinala, v katerem je izgubil proti mestnemu tekmecu Milana, potem pa odšel.

Sledila so leta, v katerih je njegova trenerska kariera zamrla, selil pa se je povsod po svetu. Najprej Španija (Mallorca in Betis), potem spet Italija (Parma), nakar je bil selektor Gruzije, delal v Grčiji (Aris), se spet vrnil v Španijo (Racing Santander) in leta 2011 pristal v Turčiji (Orduspor).

Leta 2013 ga je zaneslo v Združene arabske emirate (Al Wasl), potem je bil selektor Egipta, ki ga je popeljal na svetovno prvenstvo 2018, potem je bil selektor Uzbekistana, zdaj pa se je preselil v Afriko.

Cilj DR Konga je uvrstitev na svetovno prvenstvo 2022 v Katarju. DR Kongo na svetovnih nogometnih prvenstvih še nikoli ni igral.