Oglasil se je Roman Abramovič in šokiral, ampak …

Nogomet 26. Feb 202220:01 > 21:34 2 komentarja
FOTO: Guliverimages.

Z izjavo za javnost se je prvič od začetka ruske vojaške invazije na Ukrajino oglasil lastnik Chelseaja, izraelsko-ruski milijarder Roman Abramovič, in sporočil, da skrbništvo kluba predaja v roke Chelseajeve neprofitne dobrodelne organizacije. Eden najvidnejših lastnikov v evropskem nogometu se iz kluba najverjetneje ne umika zares in še ostaja njegov lastnik.

“V času mojega skoraj 20-letnega lastništva Chelseaja sem se vedno videl kot lastnika, katerega naloga je zagotavljanje uspehov, kot jih imamo danes, in gradnje za prihodnost, ob tem pa tudi igranje pozitivne vloge v naši družbi. Odločitve sem vedno sprejemal v interesu kluba. Še vedno stremim k tem vrednotam, zato danes moje skrbništvo predajam članom Chelseajeve dobrodelne fundacije. Verjamem, da so trenutno v najboljšem položaju, da skrbijo za interese kluba, igralcev, osebja in navijačev,” se glasi skopa izjava za javnost Romana Abramoviča, ki so jo danes zvečer objavili na Chelseajevi uradni spletni strani.

Kaj se skriva v ozadju sporočila za javnost?

Abramovič se je, podobno kot številni njegovi rojaki, po četrtkovem začetku vojaške agresije Rusije v Ukrajini znašel na udaru otoške javnosti. Abramovič, prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina, še toliko bolj, zato so številni nestrpno pričakovali njegov odziv, ki pa glede njegove vloge v londonskem mega nogometnem klubu pušča veliko nejasnosti.

Najverjetneje se je Abramovič s to potezo, s katero je skrbništvo ločil od sebe, pravno poskrbel, da Chelsea ne velja več za njegovo osebno lastnino, tako da mu britanske oblasti kluba ne morejo odvzeti.

Abramovič je še vedno lastnik Chelseaja, ki naj ne bi bil naprodaj, s to potezo pa je izraelsko-ruski milijarder, čigar vzpon je močno povezan z ruskimi oligarhi, zaščitil klub.

Iz Chelseaja je naredil evropskega velikana

Abramovič je Chelsea kupil leta 2003, ko je bil ta povprečen angleški klub. V svojih vitrinah je imel le en naslov angleškega prvaka, tri pokale FA, dva ligaška pokala, dva angleška superpokala, dva evropska pokala pokalnih zmagovalcev in evropski superpokal.

Danes Londončani, ki tekme igrajo na stadionu Stamford Bridge, veljajo za enega najbolj prestižnih evropskih klubov in so tudi aktualni evropski prvak. Z Abramovičem so osvojili sedem naslovov angleškega prvaka, dvakrat so bili evropski prvak in dvakrat zmagali v ligi Europa, ob tem pa osvojili še osem drugih lovorik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje