Perez: Superliga ni propadla, nihče ni odšel

La liga 22. Apr 20218:38 > 8:59 0 komentarjev
Florentino Perez
AP Photo/Claude Paris, File

Evropska Superliga ostaja osrednja tema razgovorov vseh nogometnih navdušencev. Njen "arhitekt" Florentino Perez kljub črnogledim napovedim vztraja, da projekt ni propadel, saj še nihče ni izstopil iz njega.

Po bombastični napovedi Superlige, v kateri bi nastopalo 20 najboljših klubov stare celine, je sledil odločen odgovor Uefe in navijačev. Samo 48 ur po napovedi ustanovitve so v Superligi ostali samo še trije: Real Madrid, Barcelona in Juventus. Predsednik kraljevega kluba Florentino Perez se kljub temu ne predaja, ampak poudarja, da bo tudi v prihodnosti naredil vse, da ideja zaživi tudi na igrišču.

Žalosten sem. Na temu delamo že tri leta. Laliga je nedotakljiva, toda format Lige prvakov je zastarel in zanimiv samo od četrtfinala. Lansko leto smo izgubili 650 milijonov evrov in očitno je, da format ni dober. Mi smo naredili format, v katerem od začetka igrajo najpomembnejše evropske ekipe. Lahko dobite več denarja tam, kjer veliki ne izgubljajo zaradi solidarnosti do drugih. Dolgo smo delali na projektu, toda morda nismo dobro komunicirali svojo idejo,” je za španski radio El Laguero dejal Perez, ki vztraja, da nihče še ni uradno izstopil iz Superlige: “Nihče ni izstopil v tem trenutku, ker nihče ni plačal za to. Bili so klubi, ki niso bili najbolj zainteresirani, toda podpisali so obvezujoče pogodbe. Kakšne so kazni? Tega vam ne bom odkril.”

Na ustanovitev Superlige se je ostro odzval tudi prvi mož Uefe Aleksander Čeferin. “Nikoli nisem videl takšne agresije predsednika Uefe, to je bilo uigrano, od groženj do različnih žalitev, kot da smo nekoga ubili. Nogomet potrebuje rešitev. Sledili so zapleteni dogodki in Angleži so izgubili zanimanje. Manipuliralo se je in začela se je kampanja, hoteli so nas prikazati kot skupino, ki bo ubila nogomet. Toda resnica je, da obstajajo ljudje, ki imajo privilegije in jih ne želijo izgubiti,” je nadaljeval Perez: “12 klubov je podpisalo obvezujočo pogodbo. Želeli smo tudi druge klube v Superligi, toda Uefa je pripravila šov. Svoje zgodbe nismo pojasnili na pravi način, toda oni nam niso dali priložnosti. Ni mogoče, da mi, ki smo na vrhu, izgubljamo denar, drugi pa služijo.”

“Moja odgovornost je, da bo Real Madrid pionir. Če je denar, je za vse. Projekt je sedaj v stand-by fazi. Juventus ni odstopil, trikrat sem se slišal z Agnellijem. Iskali bomo nove partnerje. Ključno vprašanje je, kako mlado publiko navdušiti, da spremlja nogomet,” izpostavlja Perez in poudarja, da ob Andrei Agnelliju za projektom Superlige še naprej stoji tudi Barcelona in Joan Laporta: “Govorila sva in ostaja za projektom. Seveda, da ostaja in odzval se je na edini normalen način.”

Perez poudarja, da želi jasna pravila, predvsem pa si v prihodnje ne želi več izgubljati denarja. “Ne bojim se maščevanja Uefe. Bil sem zaskrbljen, dokler je predsednik Uefe govoril o finančnem fair-playju. To je ključno in ne zveni dobro. Pravila morajo biti fiksna, ne pa fleksibilna. Ubili so nas z agresijo. Čakali so nas. Ko se bodo soočili z realnostjo, bomo videli, kaj se bo zgubilo. Klubi bodo izgubili več kot dve milijardi evrov.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!