Pravilo petih menjav ostaja

Nogomet 12. Jun 202214:47 > 14:52 0 komentarjev
nogomet, menjava
Foto: Guliverimage

Uvedba pravila petih zamenjav na tekmi, ki je bilo sprejeto kot posledica pandemije koronavirusa, ostaja, je odločil Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab).

Pravilo petih menjav na nogometni tekmi je v veljavi vse od leta 2020. Čeprav so ga zaradi pandemije koronavirusa v številnih tekmovanjih sprejeli z odobravanjem, pa so se po koncu zdravstvene krize marsikje odločili, da se vrnejo k staremu pravilu le treh menjav. Med njimi tudi v angleški premier ligi, kjer pa so zdaj privolili da pet zamenjav postane stalna praksa.

Kot so sporočili iz Ifab, bo pravilo začelo veljati s 1. julijem, še naprej pa bo pet menjav dovoljeno opraviti v največ treh intervalih, prav tako pa bo mogoča  tudi potencialna šesta, a le v primeru, če bo obračun šel v podaljške.

Kmalu polavtomatski VAR?

Pri Ifab, ki je bil ustanovljen že leta 1886, bodo sicer jutri v Dohi razpravljal tudi o možnosti zamenjave igralca, v primeru pretresa možganov in tudi uvedbi polavtomatskega sistema VAR za prepovedani položaj.

Sistem, ki so ga testirali v zadnjih dveh letih, naj bi prepovedani položaj zaznal v le nekaj sekundah, med drugim pa so ga testno preizkusili tudi na svetovnem klubskem prvenstvu februarja letos. Gre za zelo napreden sistem, ki uporablja avtomatsko zaznavanje žoge in v realnem času ustvarja tridimenzionalne modele položajev nogometašev na igrišču.