Po izpadu brez strela: “To je več od našega maksimuma”

Evropa 12. Avg 202123:40 > 13. Avg 2021 0:29 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza.

"To je več od našega maksimuma," je po porazu z 0:1 proti Santa Clari in izpadu iz Evrope povedal Savo Milošević. Trener Olimpije je zadovoljen, čeprav njegova ekipa v dveh tekmah tretjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo ni sprožila niti enega strela v okvir nasprotnikovih vrat. Za nameček je bil ta v Ljubljani močno oslabljen. Zaradi izbruha okužb z virusom Covid-19 so Portugalci v Stožice pripotovali zgolj s 14 nogometaši.

Olimpija je pred tednom dni na Azorih proti Santa Clari izgubila z 0:2, proti nasprotnikovim vratom pa ni streljala niti enkrat. Ne v gol, ne mimo okvirja vrat in ne v nasprotnikov blok. Ničla.

Ko so iz tabora Portugalcev, ki v Evropi nastopajo prvič v zgodovini, dva dni pred povratno tekmo prišle informacije, da je v njihovi ekipi prišlo do izbruha okužb z virusom Covid-19, je optimizem med navijači narastel, a zaman.

Čeprav je imel trener Santa Clare na današnji tekmi na voljo le 13 nogometašev in vratarja, so Portugalci spet zmagali, tokrat z 1:0, Ljubljančani pa spet razočarali.

Tudi tokrat slovenskim pokalnim prvakom ni uspelo sprožiti strela znotraj okvirja nasprotnikovih vrat. Tri strele so gostje Olimpiji blokirali, dva pa sta šla mimo gola. Če lahko strelu mladega Lamineja Talla, ki je v prvem polčasu povsem zgrešil žogo in jo poslal mimo gola, in izbijanju žoge Portugalcev v drugem polčasu, sploh vodimo pod to statistiko.

Skratka, Olimpija, ki je krog pred tem po enajstmetrovkah izločila malteško Birkirkaro, se od Evrope poslavlja brez enega samcatega strela. Kljub temu je bil njen trener po tekmi zadovoljen.

Na klopi Olimpije je izgubil drugič.

O čem je govoril Savo Milošević?

O tekmi:
“Čestitam nasprotniku, ki je v tem trenutku veliko boljša ekipa od nas. To so bile za nas velike izkušnje, da vidimo, kje smo. Ne glede na rezultat sem zadovoljen s tem, kar smo pokazali proti tako kakovostnemu nasprotniku. Pred nami je še veliko dela, dobro pa je, da smo okusili evropski nogomet. To je za nas velika izkušnja pred nadaljevanjem slovenskega prvenstva. To je priložnost, da vidimo, kje smo v Evropi. Čestitam mojim fantom. Dali so vse od sebe.”

O tem, da Olimpija v dveh tekmah na gol ni streljala niti enkrat:
“Zelo težko je bilo prihajati v pozicije za strel in si priigrati priložnost.”

O tem, kje je trenutno Olimpija:
“Potrebujemo čas. Bomo videli. Ne gre čez noč.

O tem, ali ima Olimpija potencial, da nekoč igra na evropski ravni:
“V zadnjih 10, 15 minutah ste videli, da so nekateri mladi rezervisti pokazali kakovost. Zdaj bodo potrebovali priložnosti. Tudi v slovenski ligi jim ne bo lahko. Čakajo nas neugodne ekipe. Če bomo silili z mladimi, lahko tvegamo rezultat. S temi stvarmi je treba biti pazljiv. Pokazali pa so, da imamo štiri, pet mladih, na katere lahko računamo.”

O tem, ali je to trenutni maksimum Olimpije:
“To je več od maksimuma.”

Foto: Uroš Skaza

O tem, ali so zdravstvene težave v taboru Santa Clare vplivale na njegove odločitve:
“Ne. Niso. Na podlagi tega nisem sprejel nobene odločitve.”

O aplavzu navijačev, ki so ga njegovi nogometaši po tekmi kljub porazu spet prejeli:
“To je pomembno in veliko pove. Tisti, ki so bili na tekmi, so videli, da smo dali maksimum. Nekoč igraš bolje, drugič slabše, ampak vedno je treba iz sebe iztisniti maksimum.”

O, če izvzamemo Muro, koncu evropske poti slovenskih klubov:
“Sem nov. Ne bi ocenjeval drugih, to ne bi bilo niti korektno od mene. Na splošno pa lahko ponovim to, na kar sem v preteklosti že opozarjal tudi v Srbiji. Moderni nogomet je zelo hiter. Pomembno je, da si hiter, če se želiš postaviti po robu takšnim ekipam. V Sloveniji in Srbiji pa je hitrost težava. Ne govorim samo o fizični hitrosti, ampak tudi hitrosti razmišljanja. To je moderen nogomet, ampak to je proces. Pri Dinamu Zagrebu, ki je edini evropsko konkurenčen klub s teh prostorov, so čakali deset let. Delali so na projektu, ki zdaj funkcionira.”

Trener gostov hvalil Olimpijo: Odlični igralci, odličen trener …

“Zelo sem vesel, da smo napredovali. Igrali smo proti res dobri ekipi. Olimpija ima odlične igralce, odličnega trenerja … Verjamem, da bo v nadaljevanju sezone uspešna. Želim si, da bo,” je nekaj komplimentov na račun svojega kolega na klopi Olimpije po tekmi navrgel trener Santa Clare Daniel Ramos, ki je tudi razkril, kaj je bilo ključno, da so bili Ljubljančani nemočni.

“Vedeli smo, da bodo nogometaši Olimpije na drugi tekmi boljši. Vedeli smo tudi to, da bodo lahko nevarni, samo če jim skrijemo žogo. To smo tudi storili. Zelo sem vesel. Zaslužili smo si ta uspeh. Vemo, kaj smo morali prestati v zadnjih dneh. Prišli smo povsem zdesetkani, a smo danes pokazali, da znamo stopiti skupaj. Hvala vsem. To je zmaga za vse nas,” je še povedal 50-letni Portugalec, čigar ekipa je imela na tekmi v Stožicah žogo v posesti v 61 odstotkih tekme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!