Po poučni mariborski šoli je čas za koprsko dokazovanje

Nogomet 21. Jan 20239:00
Foto: Uroš Skaza

Končana je ena izmed najbolj zanimivih prestopnih zgodb letošnje slovenske nogometne zime. Vid Koderman jo je začel kot pozabljen nogometaš Maribora, zaključil pa kot velik up prihodnosti Kopra. A mladi slovenski reprezentant se ob menjavi okolja dobro zaveda, da je pred njim novo dokazovanje, predvsem pa morda celo ključen korak v njegovi mladi karieri.

Pri Kopru ne skrivajo zadovoljstva, da so ga pripeljali v svoje vrste. Vid Koderman ne skriva zadovoljstva, da je v Kopru. Zdi se kot situacija, iz katere bosta oba vpletena akterja izšla kot zmagovalca. Pri tem pa še malce osrečila tudi Maribor, ki je sicer ostal brez perspektivnega bočnega branilca, a si izboril vsaj odstotke od njegove morebitne nadaljnje prodaje.

“Zame se začenja nova pot. Mislim, da je odločitev prava in ne oziram se nazaj. Ekipa me je dobro sprejela, hvaležen sem za takšno dobrodošlico. Zdaj smo malce zamenjali okolje, v Turčiji imamo odlične pogoje, tako da za zdaj je vse v najlepšem redu,” prve vtise po menjavi vijoličaste za rumeno strne Vid Koderman.

Foto: Uroš Skaza

Začutil je, da potrebuje spremembo

Potem ko je v nekaterih prejšnjih sezonah v majici Maribora ter tudi sežanskega Tabora že opozoril nase, je razvoj mladega slovenskega reprezentanta v tej jeseni popolnoma zastal. Seveda nam zanima, kje se skrivajo razlogi za to, da ga z izjemo uvodne prvenstvene tekme nove sezone sploh ni bilo več na zelenici.

“Zadnja polovica leta je bila precej razburljiva. Ne vem, morda sem potreboval to obdobje, da postanem bolj potrpežljiv. V nogometu stvari včasih ne pridejo takoj, pri sebi pa sem začutil, da potrebujem spremembo. Mislim, da je Koper prava sprememba,” poudarja Koderman.

Foto: Uroš Skaza

Kaj je prevladalo pri odločitvi? Boj za lovorike in Evropo

V zadnjih tednih se je sicer glede njegove prihodnosti sprožalo ogromno vprašanj. Ko si velik up mariborske prihodnosti in že pri 18-letih mladi reprezentant, so pričakovanja razumljivo precejšnja. Ob dejstvu, da ni našel mesta v ekipi Maribora pa so se razmahnile govorice o tem, kje bo Vid Koderman nadaljeval svojo kariero.

“Odpiralo se je nekaj različnih opcij. Seveda je bil Koper od začetka tista prva izbira. Imel sem možnost tudi odhoda na posojo v nekatere klube, a želel sem si odpreti novo pot in iskati nov cilj. To je prevladalo. Koper je trenutno ena najboljših ekip v Sloveniji, gre za klub, ki se bori za lovorike in Evropo. To so za nogometaša najlepši občutki, odločitev zato ni bila težka. Verjamem, da nam lahko v drugem delu sezone uspe doseči zastavljene cilje,” poudarja naš sogovornik.

Tu je zato, da se dokaže

A čeprav je zdaj Maribor zamenjal za Koper, to samo po sebi ne pomeni garancije za to, da bo 19-letnik takoj dobil mesto v udarni enajsterici kanarčkov. Primorski klub se v zadnjih letih hitro razvija, konkurenco na levi strani obrambe pa zaostrujeta Slovak Milan Simčak in Kodermanov soigralec iz mlade reprezentance Michael Pavlović.

“Ne skrivam svojih ciljev, želim biti pomemben člen začetne postave. Vem, da se bom moral dokazati, a zato sem tukaj. Storil bom vse, kar bo v moji moči, da mi to uspe,” vase zaupa obetavni najstnik.

Foto: Uroš Skaza

V Kopru bo treniral pod taktirko Zorana Zeljkovića, ki je že dokazal, da zaupa mladim igralcem, ki pod njegovim vodstvom napredujejo do te mere, da dozorijo za odhod v tujino, kar je zagotovo tudi Kodermanov cilj v prihodnosti.

“S trenerjem sva se že pogovarjala, spoznal sem njegovo vizijo. Povedal mi je, kaj pričakuje od mene. Všeč mi je, da trener natančno pove svoje zahteve, saj lahko potem lažje delam na tem,” pogovor zaključuje nekdanji adut mariborske, zdaj pa koprske prihodnosti.