Po zaslugi igrice iz druge lige do obračuna z Messijem

Nogomet 13. Okt 202118:40 > 18:4110 komentarjev
Ben Brereton Diaz, odkritje leta. Foto: Guliverimage.

Kdo je Ben Brereton? Vprašanje, na katerega so do nedavnega odgovor poznali le največji privrženci angleškega nogometa. Šele od letos, potem ko je z akcijo na družbenih omrežjih posredovala vojska zagretih ljubiteljev priljubljene računalniške igre, pozna odgovor tudi selektor nogometne reprezentance Čila. Brereton Diaz je danes eden najbolj priljubljenih nogometašev države, ki se razteza ob Tihem oceanu.

Ben Brereton je 22-letni napadalec, ki je vso dosedanjo profesionalno kariero preživel v Championshipu, na drugi ravni angleške klubske piramide. Dve sezoni je odigral za Nottingham Forest (2016-18), nato je sledila posoja v Blackburn, ki ga je po enem letu tudi odkupil. Odšteli so približno osem milijonov evrov.

V prvih dveh sezonah je za Blackburn Rovers zmogel vsega dva gola na skupno 45 nastopih v Championshipu ter ligaškem in FA pokalu. Tudi sezona 2020/21 se je zanj začela brez pretresov. Bil je reden član enajsterice, da pa se je prvič vpisal med strelce, je potreboval šest tekem. Toda v nadaljevanju je njegova pot zavila v povsem nepričakovano smer.

Bradati Anglež Ben Brereton je čez noč postal Čilenec Ben Brereton Diaz. Foto: Guliverimage.

Njegova reprezentančna kariera se je sicer začela z angleško izbrano vrsto. Nekdanji član akademije Manchester Uniteda je nastopil za reprezentanco do 19 let, za katero je vpisal 18 nastopov, en nastop je dodal še v starostni kategoriji do 20 let.

“Odkril” ga je skavt priljubljene igre

Tukaj se je njegova reprezentančna kariera zaključila, oziroma, kot se je kasneje izkazalo, šele zares začela. Letos je namreč postal tudi članski reprezentant, a ne Anglije, temveč Čila.

V Stoku rojeni napadalec nosi polno ime Benjamin Anthony Brereton Diaz. Je sin angleškega očeta Martina Breretona in čilske mame Andree Díaz. Zato je lastnik dveh potnih listov, angleškega in čilskega. Podatek, ki ni ušel ustvarjalcem igre Football Manager.

“Za igrico ‘skavtiram’ že približno deset let. Blackburn je z njim opravil pogovor v posebni rubriki, v kateri je sodeloval Brereton in razkril, da je dejansko upravičen do nastopa za Čile. ‘Moja mama je iz Čila,’ je dejal. Zdelo se mi je noro, ko sem pripravljal naslednjo posodobitev za Football Manager, zato sem mu dodal drugo državljanstvo: Čile,” razkrije Mark Hitch, ki je zadolžen za točnost podatkov pri Football Manager.

Podatek takoj zaokroži po svetu

Prvi je njegovo drugo državljanstvo že lani novembra opazil uporabnik Chileantoon, ki svoje podvige v igri preko Twitcha deli s svetom. Njegov cilj je bil, da reprezentanco Čila popelje na vrh sveta: “Opazil sem, da ima Brereton tudi državljanstvo Čila. Ura je bila kakšnih pet zjutraj. Zanj sem povedal vsem prijateljem. Prav tako sem obvestil raziskovalca Football Managerja, zadolženega za Čile. Na Twitchu smo na petek začeli s kampanjo, do ponedeljka je vse eksplodiralo.”

Posnetek zaslona iz igre, ki je kariero Breretona Diaza obrnil na glavo. Foto: Football Manager.

Dan pozneje je proti Prestonu vpisal gol in podajo. Pojavljati se je začel tudi v čilskih medijih. Na Benovem Instagramu so pod vsako objavo začeli deževati komentarji s čilsko tematiko: “Igrati moraš za Čile, Brereton za Čile …”

“Ko sem prišel v Blackburn sem fantom povedal, da sem pol Čilenec. Niso mi verjeli. Klub je imel posebno rubriko imenovano od A do Z. Prosili so me, naj o sebi povem nekaj zanimivega, odvrnil sem, da je moja mami Čilenka. To je opazil nekdo v Football Managerju. Prišlo je na uho reprezentanci in ob koncu sezone so mi dejali, da me želijo vpoklicati,” se norega in nepričakovanega dogajanja iz prejšnje sezone spominja Ben.

Od neznanca do izjemno priljubljenega

Lani je večinoma igral na levem krilu, a gre za vsestranskega nogometaša, ki se znajde tudi v konici in na desni strani napada. Sezono je sklenil s sedmimi goli in štirimi asistencami na 41 tekmah. Dovolj, da je prepričal Martína Lasarta, selektorja reprezentance Čila. Kampanja je uspela.

Njegov hrbet po vpoklicu v reprezentanco tudi v klubu krasita oba priimka, kot je to običaj v Čilu. Foto: Guliverimage.

Sledil je vpoklic za junijski kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo v Katarju 2022 proti Argentini in Boliviji. “Izjemno in velik privilegij, predvsem za mamino stran družine,” je takrat dejal novopečeni Čilenec, čeprav je dvakrat obsedel na klopi.

Do prvega vpoklica v reprezentanco je Čile obiskal le enkrat, a spominov na rodno državo svoje mame ni imel, štel je namreč komaj eno leto. Danes je eden najbolj priljubljenih nogometašev Čila, čeprav je bil v izbrano vrsto prvič uvrščen šele maja in je do danes vpisal le sedem nastopov.

“Bolj živčni kot jaz so bili moji družinski člani. Morda me je skrbelo, ker nisem razumel jezika, a ko sem stopil na zelenico, je bilo vse povsem naravno. Ko igraš nogomet nekako razumeš, kako razmišljajo drugi okoli tebe,” je Ben spregovoril o svojem prvem vtisu z reprezentanco.

Četrtfinale Copa Americe med Brazilijo in Čilom. Foto: Guliverimage.

Debitiral proti Messiju

Navdušili so ga številni legendarni reprezentanti, kot so Alexis Sanchez, Arturo Vidal in Eduardo Vargas: “Navijači jih obožujejo, rekel sem si, da enostavno moram izkoristiti priložnost.”

Zagrabil jo je z obema rokama. Del ekipe je ostal tudi za poletno Copa Americo in v Braziliji postal standarden član postave. Priložnost za igro je dobil na vseh petih tekmah Čila, trikrat je začel v prvi enajsterici in dvakrat vstopil s klopi.

Debi je dočakal 14. junija ob veliki točki proti Argentini (1:1), v igro je prišel v 77. minuti. Prvo sladkobo članskega reprezentančnega nogometa je tako okusil proti legendarnemu Lionelu Messiju.

Prve minute Breretona Diaza v dresu Čila. Foto: Guliverimage.

Od sredine lestvice angleške lige do nastopa na Copi proti Messiju v le nekaj mesecih. Še sam ni mogel verjeti, kaj vse se mu je zgodilo v tako kratkem obdobju: “Če bi mi to nekdo rekel pred enim letom, bi mu odvrnil, da je nor. Briljantna izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabil.”

V enajsterici tedna južnoameriških kvalifikacij

Že na svoji drugi tekmi in prvi, ki jo je začel v udarni enajsterici, je s prvencem poskrbel za minimalno zmago proti Boliviji. Južnoameriško prvenstvo je nato zaključil v četrtfinalu, izločila ga je kasnejša finalistka Brazilija.

Njegova kariera se je od posodobitve igre, ko je pridobil drugo državljanstvo, do danes eksplodirala. V pravkar končanem oktobrskem kvalifikacijskem oknu je za Čile zabil še svoj drugi gol in bil uvrščen v enajsterico tedna južnoameriških kvalifikacij. V napadu mu družbo dela nihče drug kot Messi.

Gol Breretona Diaza proti Paragvaju:

Nič slabše mu ne gre v klubu. Letos je v Championshipu na 11 tekmah dosegel že deset golov, s čimer je prvi strelec lige. Dodal je še eno podajo, torej je neposredno v gol udeležen v povprečju enkrat na tekmo! Če bo tako nadaljeval, ga verjetno že zelo kmalu čaka selitev v elitno Premier ligo.

Morda bi se lahko s Football Managerjem poigral še Matjaž Kek in odkril naslednjega Sandija Lovrića, Kevina Kampla, Rudija Isteniča …

Komentari

Vaš komentar