Poročilo: Za Maradono so skrbeli neprimerno in nepremišljeno

Hector Vivas/Getty Images
Hector Vivas/Getty Images

Komisija, ki je preiskovala smrt Diega Maradone, je v svojem poročilu ugotovila, da je zdravniško osebje zadolženo za oskrbo nogometne legende delovalo neprimerno, pomanjkljivo in nepremišljeno.

V 70 strani dolgem poročilu  je med drugim zapisano, da je Diego Maradona 25. novembra lani umrl zaradi srčne kapi, a da se je njegovo zdravstveno stanje drastično poslabšalo že 12 ur pred smrtjo. “Kazal je nedvoumne znake daljšega mučnega obdobja, zato sklepamo, da bolnik ni bil ustrezno nadzorovan,” piše v poročilu.

Temeljito preiskavo, v kateri je sodelovalo kar 20 strokovnjakov, je kmalu po smrti sprožilo argentinsko tožilstvo. Poleg vzroka smrti nekdanjega nogometaša je tožilstvo pod drobnogled vzelo tudi Maradoninega osebnega zdravnika in vse vpletene pri zdravstveni oskrbi 60-letnika.  “Ravnanje zdravstvene ekipe odgovorne za zdravljenje Diega Armanda Maradone je bilo neustrezno, pomanjkljivo in nepremišljeno,” je po poročanju tiskovne agencije Reuters zapisano v poročilu komisije.

Po poročanju tujih medijev izsledki raziskave kažejo na kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti, za kar je v Argentini zagrožena zaporna kazen do 15 let.