Pravljice Josipa Iličića v Bergamu je konec

Nogomet 26. Jul 202218:00 > 21:33
Delite:
Josip Iličić ob začetku priprav na novo sezono. FOTO: Guliverimages.

Več ali manj je jasno, da Josip Iličić pri Atalanti nima več prihodnosti. V Italiji bo kljub temu skorajda zagotovo ostal. Najverjetnejši se zdi odhod v Bologno, ki se za dolgoletnega zvezdnika italijanske lige zanima že nekaj časa. Do prestopa bi lahko prišlo kmalu.

Josip Iličić vstopa v šesto sezono v Atalanti, pri kateri je igral najboljši nogomet v karieri in moštvu iz Bergama pomagal spisati najlepše spomine v klubski zgodovini.

Atalanta je bila v tem času vseskozi del vrha italijanskega nogometa (med letoma 2018 in 2021 je bila v prvenstvu vseskozi tretja, dvakrat pa zaigrala v finalu pokala) in odlične rezultate dosegala tudi v Evropi (trikrat je igrala v ligi prvakov, se v njej dvakrat uvrstila v izločilne dele in bila enkrat četrtfinalist), Iličić pa je bil eden njenih glavnih zvezdnikov. V tem času je za moštvo iz Bergama v 173 tekmah zbral 60 golov in prispeval kar 44 asistenc.

Kdo se ne spomni sezone 2019/20, ko je bil slovenski reprezentant tudi eden vidnejših posameznikov na svetovni ravni. Potem je prišla pandemija in pozneje še psihične težave, zaradi katerih je bil z igrišč dlje časa odsoten dvakrat.

V zadnjem krogu prejšnje sezone italijanskega prvenstva se je vrnil po štirimesečni odsotnosti in na tekmi proti Empoliju zaigral osem minut. Zdi se, da so bile zadnje, ki jih je za Atalanto odigral.

Spomin na leto 2020, ko je v osmini finala lige prvakov zabil kar pet golov. FOTO: Guliverimages.

Se bo iz Bergama preselil v Bologno?

Trener Gian Piero Gasperini po sezoni, v kateri je Atalanta prvič po petih letih ostala brez Evrope, na Iličića ne računa več. Na prvih dveh prijateljskih tekmah Atalante pred začetkom nove sezone, začela se bo sredi avgusta, Iličića ni bilo v kadru. Več ali manj je jasno, da je njegova pravljica v Bergamu končana. Italijanska se bo najverjetneje nadaljevala.

Iličić, ki je tam že 12 let, je v Italiji veliko ime. Čeprav je star 34 let, zanimanja zanj po kar 96 golih in 66 asistencah v italijanski serie a na Apeninskem polotoku ne manjka. Že pred tedni se je pisalo o dveh snubcih, novopečenemu prvoligašu Lecceju in Bologni, ki je prejšnjo prvenstveno sezono končala na 13. mestu. Izvedeli smo, da je precej možnost za selitev v Bologno, pri kateri si še naprej prizadevajo, da bi jim uspelo to, kar jim ni leta 2015. Z Iličićem so se namreč spogledovali že takrat.

Ni presenečenje, zakaj si ga pri Bologni želijo. Od letos poleti je tam športni direktor Giovanni Sartori, ki je bil pred tem v pisarnah Atalante. Dobro Iličića pozna tudi tamkajšnji trener Siniša Mihajlović.

Bo v novi sezoni igral za Bologno? FOTO: Guliverimages

Težava je predvsem Iličićeva plača

Zakaj do prestopa še ni prišlo? Medtem ko odškodnina ne bi smela biti prevelika ovira, saj ima Iličić z Atalanto pogodbo le še za eno leto, glede na to, da nanj ne računajo, pa njegovega odhoda vBergamu najverjetneje ne bodo oteževali.

Zgodba je drugačna, ko beseda nanese na Iličićevo plačo. Z 1,8 milijona evrov neto letnega zaslužka je med najbolje plačanimi igralci v Atalanti, pri Bologni pa toliko niso pripravljeni plačati. Bojda ponujajo le pol milijona z raznoraznimi bonusi, s katerimi bi Iličić lahko prišel do milijona, kar pa je verjetno premalo.

Toda zgodba se lahko hitro zasuče v drugo smer, pospešek pa bi lahko dočakala v naslednjih dneh, ko bi utegnil v Genoo prestopiti izkušeni krilni napadalec Bologne Nicola Sansone. V tem primeru bi bil Iličić, pri katerem interes za prestop odhaja, Bologni precej bližje.

Kdaj bomo izvedeli, kje bo Iličić kariero nadaljeval? Morda že v tednu ali maksimalno dveh.

Komentari

Vaš komentar