Praznik trboveljskega nogometa, ki bo trajal več dni

Nogomet 7. Jun 202217:59 0 komentarjev
FOTO: ZMT.

Danes v Trbovljah z otvoritvijo začasne razstave in objavo publikacije, ki bo skozi različna obdobja predstavila dolgo in bogato zgodovino, obeležujejo stoletnico tamkajšnjega nogometa. Praznovanje bo trajalo vse do nedelje, ko bo na sporedu vrhunec. Tekma legend trboveljskega Rudarja in reprezentance Slovenije, ki je zaigrala na svetovnem prvenstvu 2010.

Z razstavo in publikacijo so v zasavskem muzeju Trbovlje v sodelovanju z NK Rudar Trbovlje v čast jubileja začeli danes. Z njo bodo predstavili zgodovino trboveljskega nogometa. Ta je dolga in bogata.

Tole so ob velikem jubileju zapisali o njej:

V preteklosti se je za nogomet najprej navduševala mladina, kasneje pa je brcanje žoge priraslo k srcu tudi starejšim, ki so za to obliko druženja imeli čas predvsem po službi, v prostem času. Prehod od zabave do organiziranega športnega dela pa je bil možen samo prek kluba.

Na ustanovnem občnem zboru v gostilni Pravdič je bil 24. aprila 1922 uradno ustanovljen Delavski športni klub Zora, ki je postavil temelje trboveljskega nogometa. Prvi delavski nogometni klub so ustanovili delavci takratnih osrednjih rudniških delavnic. Zora velja za predhodnico današnjega Rudarja, čeprav se je v obdobju med obema svetovnima vojnama v Trbovljah zvrstilo kar nekaj nogometnih klubov.

NK Rudar Trbovlje je med letoma 1945 in 1990 dosegal odmevne uspehe v slovenskem in jugoslovanskem merilu. V članski konkurenci je osvojil slovenski zimski pokal (1949), slovenski republiški pokal (1952) in osvojil tri naslove slovenskega republiškega prvaka (1972, 1974, 1979). Prav tako je sodil v sam vrh slovenskega nogometa v mladinskih kategorijah. Mladinska ekipa je poskrbela tudi za največji mednarodni uspeh v zgodovini kluba, saj je leta 1949 Rudar v Skopju postal jugoslovanski mladinski podprvak.

Po osamosvojitvi leta 1991 in propadanju nekdanjih velikih tovarn so začeli upadati tudi uspehi nogometnega kluba. Toplo-hladna obdobja kluba v zadnjih desetletjih pa niso spremenila splošnega zanimanja za nogomet. Reden vpis mladih, 200 otrok, 10 tekmovalnih selekcij,… To kaže, kako močno je nogomet tudi danes prisoten v vsakdanjem življenju Trboveljčanov.

Vrhunec se bo zgodil v nedeljo zvečer

Program praznovanja stoletnice trboveljskega nogometa bo sicer trajal več dni. Začel se je danes z otvoritvijo omenjene razstave, ki nosi ime “Igra je postala zelo napeta in živahna”, nadaljeval pa se bo v petek, ko bo ob 19. uri slavnostna akademija NK Rudar Trbovlje v Delavskem domu Trbovlje.

Mišo Brečko je danes selektor reprezentance U16.

V soboto se bodo, najprej ob 10.30 in potem še ob 12. uri, med seboj pomerile mlajše selekcije trboveljskega kluba, ob 17. uri se bo članska ekipa udarila z Olimpijo, ob 19. uri pa sledi vrhunec dneva. Na sporedu bo tekma med ekipam legend Rudarja in slovenske reprezentance, ki je zaigrala na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki leta 2010.

Med nekdanjimi reprezentanti, ki bodo prišli, zagotovo lahko pričakujemo Miša Brečka. Nekdanjega dolgoletnega slovenskega reprezentanta in nekdanjega kapetana nemškega Kölna, ki je verjetno največji produkt zasavskega nogometa.