Premier liga je superliga, Chelsea se požvižga na pravila

Nogomet 1. Feb 20237:52
Foto: Guliverimage

Januarski prestopni rok je končan. Vsaj v mednarodnem nogometu oziroma v največjih ligah planeta. Številke, ki so se vrtele na zimskem nogometnem trgu, so bile pravzaprav zelo zmerne. Razen v Angliji. Premier liga se je s šelestenjem bankovcem dobesedno posmehovala evropski konkurenci, pri čemer prednjači ekstremno zapravljanje novih ameriških lastnikov londonskega Chelseaja.

V zadnjih trenutkih prestopnega roka se je vendarle razpletla najbolj vroča saga letošnjega januarja. Londonski Chelsea je iz lizbonske Benfice pripeljal vezista Enza Fernandeza in v zameno za svetovnega prvaka v portugalsko prestolnico poslal finančni paket v vrednosti 121 milijonov evrov. S tem so modri podrli rekord Premier lige, ki ga je pred tem držal Jack Grealish, ko je pred lansko sezono iz Aston Ville v Manchester City prestopil za 117,5 milijona evrov.

Tudi Fernandez je po vzoru vseh prišlekov v Chelsea, odkar klub vodi ameriški poslovnež Todd Boehly, podpisal dolgoletno pogodbo, ki ga bo s klubom vezala vse do leta 2031. Namen tovrstnih pogodb je seveda izogibanjem pravilom Uefinega fair playa, saj se tako vrednost prestopa oziroma zapravljen denar razporedi po daljšem časovnem obdobju, to pa je ključni kriterij (trenutne) regulacije evropske nogometne zveze. Američani so našli računovodski trik, ki ga dobro poznajo iz športov onkraj luže, Uefa pa že išče načine, kako temu narediti konec. Kakorkoli, Chelsea je v januarju pripeljal kar osem novincev, v tej sezoni pa za prestope zapravil že neverjetnih 629 milijonov evrov!

Ameriški lastnik Chesleaja Todd Boehly spreminja pravila igre na nogometni tržnici. foto: REUTERS/David Dee Delgado

Premier liga deset korakov pred ostalimi

Noro zapravljanje Chelseaja je še dodatno dvignilo skupno zapravljanje klubov iz angleške Premier lige, ki je v januarju dokazala, kako superiorna je v primerjavi s konkurenco. Vsaj kar se tiče financ. Klubi angleške elite so namreč za okrepitve v januarskem prestopnem roku zapravili kar 763 milijonov evrov. Druga na tej lestvici? Francoska prva liga z nekaj manj kot 120 milijoni evrov. Kje pa je španska La Liga, s katero se je Premier liga v zadnjem desetletju borila za evropski nogometni primat? Španski klubi so v zimskem prestopnem roku zapravili manj kot 30 milijonov evrov!

Razlog, da je španska liga tako daleč od vrha lestvice, so seveda finančne težave Barcelone, ki v zimskem prestopnem roku ni pripeljala niti enega nogometaša. Enako velja tudi za madridski Real, medtem ko je Atletico zapravil samo tri milijone evrov, kolikor je plačal Barceloni za prestop Memphisa Depaya. To pa so tako ali tako edini španski klubi, ki lahko v resnici izpeljejo drage prestope, zato ni nič čudnega, da je La Liga povsem na dnu lestvice januarskih zapravljivcev.

Komentari

Vaš komentar