Pred 37. krogom PL: Dva v enem

Getty Images

Predzadnji krog - in ta s podaljškom! Šele parada pri 37 .zavoju bo tista, ki bo postregla z dokončno bilanco. Manchester City bo v nedeljo prejel pokal za osvojitev naslova. Derbi bo en, toda ta še večji kot pa smo mislili, da bo. Vsekakor pa peklensko vroče ostaja na dnu premierligaške tabele.

Swansea, Southampton, morebiti pa tudi še Stoke ter prav tako Huddersfield in West Ham se bodo pogodili, kdo bo izpadel.

Še en dotikajoč se nevarnega spodnjega lestvičnega roba se doma pomeri prvi, in to z drugim. Že v petek Brighton gosti Manchester United. Zavoljo dobre forme in visoke morale nove tri točke za United ne bi smele biti vprašljive. Po zmagah na vseh šestih nazadnje odigranih derbijih ali v obračunih proti najboljši šesterici, je uspeh Manchester Uniteda proti občutno šibkejšemu tekmecu avtomatično pričakovan. Skoraj tako kot se pričakuje, da šesterec najslabših točkovno ne bo več uspel ujeti Brighton. Ta je zdaj na 14. mestu.

Bo pa zelo verjetno že sobotni opoldanski sestanek med Stoke Cityjem in Crystal Palaceom postregel z dvostranskim ne-sporazumom!

Kajti moja tiha napoved pred res zadnjo Stokeovo biti-ali-ne-biti priložnostjo je taka: Crystal Palace, ki je vse svoje naboje idealno vnovčil v soboto, ko si je s prepričljivo igro in lepim rezultatom dokončno zagotovil obstanek, ne bo izpregel. Domačini pa pritsniti ali stisniti kaj več od remija niti ne znajo niti ne zmorejo več. V tem primeru Stoke po skoraj desetletju stopa pred vrata, ki vodijo naravnost nazaj v Championship.

Zdi se, da bi tudi Swansea s preudarno igro v tem krogu lahko potrdil obstanek. Toda domači Bournemouth, pa čeprav po nizu treh zaporednih porazov, še enega ob zadnjem nastopu pred zvesto domačo publiko pač ne bo uprizoril. Ravno obratno. Swansea je imel že minuli vikend na tekmi proti Chelseaju obilo priložnosti, da se izkaže. Toda napadalno je bil tisto ena sama sirotišnica. Da bi vrnitev napadalca Tammyja Ambrahama v postavo – kot izposojen pri lanskih prvakih v sobotnem deževnem večeru ni smel nastopiti – povsem spremenila značaj Swanseaja? V to ni verjeti. Še posebej zato, ker se je Bournemouth proti že kar histeričnemu Southamptonu istega dne zelo trudil, a mu izenačujočega zadetka vseeno ni uspelo zabiti. A k Swanseaju, ki ga vendarle še nisem odpisal, že še vrnemo.

Obračun med Leicester Cityjem in West Hamom bo tisti dvojno-žalostnih pogledov. Namreč. Trenerja obeh moštev se od služb najverjetneje neslavno poslavljata. V tej žalostinki pa si morajo gostje nujno priskrbeti še eno, še eno izjemno pomembno rešilno točko!

Prav posebne sorte bo bližnje srečanje Evertona in Southamptona. Evertonijanci proti pričakovanjem ob koncu sezone doživljajo pravo malo renesanso, Southampton pa je po zmagi pred tednom na pragu vztajenja v zadnjem trenutku ali 5 (če ne raje 3) pred dvanajsto. Če vam povem iskreno, si bolj želim Southamptonovega zadovoljstva, ki bi se lahko iztekel v preživetveno-pravljični konec njihove surovo mučne sezone. Tudi o Southamptonu še nekaj dodatnega malce bolj spodaj.

Glede zmagovalnega pokala je že vse zmenjeno. Edino še Huddersfield mora biti v nedeljo poražen. Govora je o zgodnje-popoldanskem srečanju na manchesterskem Etihadu. Ta bi moral biti zelo enosmerno napadalen. Guardiola in druščina z dvignjenim pokalom v oblaku konfetov – to bo prizor za trajni spomin. In ne samo to. Še kakšne rekord bi lahko padel za nameček. Na primer tisti o najvišjem številu doseženih zadetkov eni premierligaški sezoni.

Po novi epizodi Arsenalove patetične serije na gostovanjih z naslovom S sklonjeno glavo iz Madrida bi bilo res prav, da Burnley na Emiratih pade. To bi pomenilo, da Arsène Wenger zadnji domači nastop v tem prvenstvu ali sladko-kislo slovo od matične pisarne le dočaka kolikor-toliko pokončno. Spodobilo bi se.

Derbi kroga bo seveda spopad velikih, toda teh v zelo različnih agregatnih stanjih, pa najsi merimo prožnost psihe ali pa zmogljivost fizisa. Garant za Chelseajevo zmago bi bil lahko edino fenomenalni zasuk nogometne pameti dan poprej, to je na srečanju West BromTottenham. Ali še drugače. Po enaki splošni logiki bi moral biti že v sredo proti koncu polfinalnega povratnega spektakla v ligi prvakov že vidno izčrpani Liverpool na Stamford Bridgeu poražen. Pričakovno bi bilo tudi, da Chelsea predvsem zaradi pokalnega finala, ki ga čaka 19.t.m., svojo formo ponovno dvigne. Tekma bo vrhunski material za komentiranje. Na tej bom, zato vabljeni k spremljanju tvitov v živo na naslovu @ambrofuzbal, prav tako pa tudi k ogledu sklepnega video poročila, ki ga bom posnel takoj po srečanju. Tega boste našli na našem facebooku.

Naj regularnim parom 37. kroga zdaj dodam še prvega od kar šestih, ki kot zaostali na vrsto pridejo med tednom. V torek nas po mojem prepričanju čaka ultimativna bitka za obstanek. To pa bo tista Swansea – Southampton. Nemara bosta ekipi tedaj imeli enako število točk. V primeru zmage gostov, bi si Swansea kasneje, torej v čisto zadnjem krogu (proti Stoku) še lahko zagotovil obstanek in tako v drugo ligo pahnil Huddersfield. A naj le ne prehitevam!?

Ta vikend bo v Angliji tudi sicer zelo toplo, se pravi, obeta se nam dvojni vročinski val.