Pred 28. krogom v Premier ligi: Četvorček

Premier Liga 10. Mar 201712:06 > 12:11
Getty Images

Ta krog bo edinstven. Razlog je preprost. V resnici bo polkrog, če ne še manj kot to. Ta konec tedna bodo odigrana le štiri redna srečanja v Premier ligi. Vsi, ki se ligaško ne bodo trudili tokrat, imajo za to dober razlog.

Getty Images

Bodisi sodelujejo v 6.krogu Angleškega pokala bodisi se v konici najstarejšega tekmovanja merijo tisti, ki bi morali biti po prvotnem koledarju njihovi tekmeci prav zdaj. Ena od tekem 28. kroga pa je že odigrana.

V sredo zvečer sta se na stadionu Etihad na manchestersterskem vzhodu pomerila Manchester City in Stoke City. To je bila tekma prav tega 28. kroga, a ta odigrana vnaprej, kajti sinje-modri še vedno nastopajo v treh tekmovanjih, tako da bi morebitno zavlačevanje s tem obračunom kasneje lahko privedlo do težav pri načrtovanju urnika. Domačini bi morali zmagati, a so se v tej smeri trudili premalo, tako da so gostje uspeli zadržati začetni izid. Moštvo Pepa Guardiole je sicer vztrajno napadalo, kaj posebnega pa ni pridelalo. To potrjuje tudi večina statističnih seštevkov. Prav neverjetno pa je, da Cityjevih strelov na gostujoča vrata kaj posebej niti ni bilo treba seštevati, saj je bil tjakaj sprožen le en sam.

Manchester City ima po 27. odigranih tekmah (zaradi finala Ligaškega pokala je bil pred tedoma veliki manchesterski derbi prestavljen, nov datum tega obračuna še ni znan) 56 točk, enako kot drugouvrščeni Tottenham. Stoke City pa je dejansko že odigral 28 .tekem, v primerjavi z večino premierligašev v tem trenutku eno več. A ga bo že v soboto v tej kategoriji dohitel še šesterec drugih.

Bournemouth sredi popoldneva gosti West Ham. To bo izjemno zanimivo in najbrž zelo negotovo merjenje moči med klubom, ki mu še vedno grozi izdpad in pa moštvom, ki je bolj kot ne že rešen vseh skrbi, sploh pa tistih povezanih z gravitacijo na ligaški tabeli. Oba tekmeca sta se pred dnevi merila z dvema velikanoma. Po epskem boju je Bournemouth z gostovanja na Old Traffordu uspel odnesti zlata vredno točko, medtem ko je West Hamu v ponedeljek doma poraz zadal vodilni Chelsea. Ker je Bournemouth pred tem izgubil kar štirikrat zapored, je gotovo res, da se je morala moštva, ki ga vodi največji angleški trenerski up Eddie Howe, zdaj ponovno okrepljena. A tudi West Ham, kljub porazu proti italijansko-naviti mašini imenovani Chelsea, pred dnevi ni igral slabo. Nemara je pričakovati remi na tem obračunu najbolj realno. Vseeno pa ne gre pozabiti, da Bournemouth v 2017 še ni uspel zmagati. In sobotna zmaga bi bila nova, ki bi jo pišoči takoj hiteli primerjati z nečim zlatim. Boj bo silovit.

Vsekakor se še bolj dramatičen spopad obeta v Hullu, ki je ta čas Evropska kulturna prestolnica. Zadnja zmaga doma proti Burnelyju je za božič lestvično zadnji Swansea City že zaznavno oddaljila od brezna, na robu katerega je opozorilo: “Pozor, mogoč izpad!” Toda poraziti neposrednega tekmeca v boju za obstanek bi bil nov pomemben dosežek, ki bi zdaj šestnajstouvrščenim Valižanom omogočil precej bolj miren spanec. Za predzadnji in točkovno nevarno podhranjeni Hull City pa je ta tekma resnično samo in edino “biti ali ne biti”.

Istočasno se bosta merila tudi osmoljenca zadnjega kroga Everton in West Brom. Prvi je bil zaradi lenobe in preveč obrambne taktike v minulem krogu poražen na White Hart Laneu, drugi pa samo zaradi lenobe doma proti Crystal Palace. Tu je domačin izrazit favorit.

V nedeljo pa na Anfield prihaja trmoglavi in skrajno neugodni Burnley. Znano je, da Liverpool veličastno klati velike tekmece, proti bolj skromnim pa se rad zacikla oziroma kar malo zadrema ter se nato čudi priigranim rezultatskim pokvekam. Liverpool mora zmagati in si tako povečati prednost pred zasledovalcema Arsenalom in Manchester Unitedom, pa čeravno bodo slednji imeli po tem vikendu v primerjavi s svojim zgodovinsko najbolj gorečim konkurentom v dobrem že kar dve tekmi.

Odpadle tekme, ki bi morale biti ta konec tedna, ponovim, še zaenkrat nimajo določenih nadomestih datumov. Ti bodo znani najkasneje 17. marca.