Angležu zmanjšali kazen zaradi zasvojenosti z igrami na srečo

Nogomet 26. Maj 202314:43
Foto: Profimedia

Angleška nogometna zveza FA je kaznovala napadalca kluba iz zahodnega Londona Brentforda Ivana Toneyja, ker je proti pravilom sodeloval v športnih stavah, tudi proti lastni ekipi. Izrekla mu je 11-mesečno prepoved tekmovanja. A je Toneyju po pričanju psihiatričnega izvedenca, da je zasvojen z igrami na srečo, kazen znižala za tri mesece.

Izvedenec za psihiatrijo Philip Hopley je komisiji nogometne zveze za pravila predložil dokaze, da je Toney zasvojen z igrami na srečo in da potrebuje strokovno pomoč.

Kot navaja britanski BBC, ki je pridobil gradivo komisije, je Toney priznal, da je večkrat lagal med svojimi prvimi intervjuji s predstavniki angleške nogometne zveze.

Sedemindvajsetletni angleški reprezentant je dejal, da je prenehal igrati nogometne stave, vendar pa je še naprej sodeloval pri stavah v drugih športih, in je “odločen, da bo svoje težave z igrami na srečo rešil s terapijo”.

Zveza FA je sprva želela Toneyju naložiti 15-mesečno prepoved igranja nogometa, ker je skušal prikriti svoje početje, saj je vedel, da je to v nasprotju s pravili FA.

Ivan Toney
Ivan Toney bo dolgo časa brez nogometa. FOTO: Guliverimages.

To je vključevalo stave prek tretjih oseb in brisanje obremenilnih sporočil iz mobilnega telefona ter zavestno zavajanje z “očitno lažnimi odgovori” med intervjuji z FA.

Ker je priznal krivdo za vseh 232 obtožb, so mu prepoved igranja skrajšali na 11 mesecev, nato pa so jo dodatno znižali še za tri mesece zaradi diagnosticirane zasvojenosti.

Prekrški so se nakopičili v obdobju petih sezon med februarjem 2017 in januarjem 2021. V tem času je bil kot igralec registriran pri Newcastlu in Peterboroughu ter je igral kot posojen nogometaš v več drugih klubih. Od leta 2020 je član Brentforda.