Chelsea pred zgodovinsko prelomnico

Nogomet 18. Mar 202213:00
Foto: AP Photo/Martin Meissner via Guliver

Londonski Chelsea se je znašel pred prodajo. Roman Abramovič je zaradi rusko-ukrajinske situacije prisiljen prodati klub. Interesenti morajo ponudbe za nakup poslati do danes zvečer.

Interesa za Chelsea je precej, navijači modrih pa si gotovo želijo, da bo prodaja čim prej izvedena. Londončani so namreč pod številnimi omejitvami zaradi sankcij britanske vlade proti Rusiji, premoženje Romana Abramoviča pa je “zamrznjeno”. Dokler bo lastnik Rus lastnik, klub ne sme prodajati vstopnic za tekme na Stamford Bridgu, prav tako ne smejo prodajati dresov, omejen proračun pa imajo tudi za transport in podobne nujne zadeve, s katerimi se klubi soočajo na dan tekem.

Ere Romana Abramoviča, ki je Chelsea postavil na svetovni nogometni zemljevid, je tako konec, kdo pa ga bo na čelu londonskega velikana nasledil?

Družina Ricketts

Najbolj pogosto se kot nove lastnike Chelseaja omenja ameriško družino Rickets. V svoji lasti imajo moštvo ameriške bejzbol lige Chicago Cubs. Družina je finančno podprta tudi s strani milijarderja Kena Griffina, ki naj bi bil še trikrat bolj bogat od Abramoviča.

Chicago Cubs v zadnjih šestih sezonah beležijo najuspešnejše obdobje v zgodovini franšize. Leta 2016 so osvojili naslov, prav tako so uspešno končali kar eno milijardo dolarjev vredno prenovo stadiona Wrigley Field, enega najbolj znanih športnih prizorišč v ZDA. Prenove se ne bi branil tudi Chelseajev Stamford Bridge.

Foto: Tom Ricketts s pokalom, V ozadju Laura Ricketts in Todd Ricketts. Foto: AP Photo/David Banks via Guliver

Sir Martin Broguhton

Ponudbo naj bi poslal tudi Sir Martin Broughton, nekdanji predsednik letalske združbe British Airways in Chelseajevega konkurenta Liverpoola. Broughton je dolgoletni navijač Chelseaja, povezal pa se je z Lordom Coejem in ameriškim podjetnikom Michaelom Kleinom. 

Predsednik Liverpoola je postal 16. aprila leta 2010, njegova primarna naloga pa je bilo poskrbeti za prodajo kluba novim lastnikom. Pol leta kasneje je bil klub prodan za 300 milijonov funtov, kar je bilo veliko manj kot so si želeli takratni lastniki. S tem si je zagotovil številne simpatije pri navijačih Liverpoola, ki niso bili zadovoljni s pozicijo kluba pod lastnikoma Tomom Hicksom in Georgem Gillettom.

Martin Broughton po tem, ko mu je prodaja Liverpoola novim lastnikom. Foto: AP Photo/Lennart Preiss, File via Guliverimage

Nick Candy

Še en navijač Chelseaja, ki se zanima za nakup kluba, je Nick Candy, ki se ukvarja z razvojem luksuznih nepremičnin. Podpira ga celo nekdanji nogometaš Chelseaja Ginaluca Vialli s svojim podjetjem Tifosy Capital.

Boehly-Wyss-Goldstein-Finkelstein konzorcij

Družina Rickets ni edini lastnik MLB ekipe, ki jo mika nakup londonskega velikana. Todd Boehly, ki je del konzorcija Boehly-Wyss-Goldstein-Finkelstein, je delni lastnik ekipe Los Angeles Dodgers. Povezal se je s švicarskim milijarderjem Hansjorgom Wyssom, podpira pa ju tudi Jonathan Goldstein, triu se je pridružil še kolumnist britanskega Timesa in nekdanji svetovalec britanske vlade Daniel Finkelstein.

Todd Boehly. Foto: guliverimage

Aethel Partners

Aethel Partners, investicijska družba, nastanjena na Berkeley Squaru v Londonu, je že poslala ponudbo, vredno več kot 2 milijarde funtov. Chelseaju so pripravljeni pomagati s takojšnjim 50 milijonskim proračunom za okrepitve v poletnem prestopnem roku.

Interesentov je torej veliko, med njimi je še nekdanji ameriški ambasador v Veliki Britaniji Woody Johnson, ki je lastnik franšize ameriškega nogometa New York Jets in blizu Donalda Trumpa, pa tudi medijska družba iz Saudske Arabije.

Komentari

Vaš komentar