Pep po naslovu: Oči mi je odprla decembrska tekma z WBA

Nogomet 12. Maj 20218:32 > 9:08
Foto: Catherine Ivill/Getty Images

Podali smo se iskat jedro uspeha letošnje zasedbe Manchester Citya, ki je osvojila naslov angleškega državnega prvaka. Ključ je v posesti žoge in posamezniku, ki "čara" na sredini igrišča.

City je po spodrsljaju mestnih tekmecev že prvak, trener Pep Guardiola je pred novinarji končno nastopil nekoliko bolj sproščeno. Zelo pomemben faktor pri osvojitvi naslova prvaka ima tudi njegov pomočnik Juanma Lillo, s katerim že dolgo tesno sodeluje.

Moram ga imeti ob sebi. Je tak, da pred mene postavlja izzive, vidi stvari, ki jih morda jaz včasih ne,” je o svoji podaljšani roki pred časom dejal Pep. Ko so ga novinarji vprašali, kaj vidi kot največjo prelomnico v tej sezoni, da je City spet prvak in ali je to morda novembrski poraz proti Tottenhamu, ko so se sinjemodri znašli v spodnjem “domu” lestvice, je Katalonec odgovoril:

Ne, sam bi se odločil za december in tekmo z WBA. Takrat svoje ekipe sploh nisem prepoznal. Ni mi bilo niti malo všeč, kar sem videl.

Po tistem remiju (1-1) se je Guardiola sestal s svojo ožjo ekipo in obljubili so si, da se morajo za vsako ceno vrniti k svojemu osnovnemu konceptu, na katerega prisegajo in na podlagi katerega so si Cityevo igro predstavljali, ko so dobili službo.

Držanje položaja, hitrejše premikanje žoge, več podaj, manj teka ob posesti žoge,” je recept zaupal Pep. Uspešnost te dogme kaže tudi statistika, saj so pri Sky Sports denimo izračunali, da so imeli igralci Citya na začetku sezone okoli 72-odstotno uspešnost zaključenih podaj, proti koncu sezone pa se je ta delež povzpel na izjemnih 85 %!

Pri realizaciji idej so Guardioli močno pomagali Rúben Dias, Ilkay Gündogan in João Cancelo, a ekipa bi še težje funkcionirala brez briljantnega Portugalca, Bernarda Silve.

Slednji je imel v zadnji tretjini sezone kar 89-odstotno uspešnost podaj, od soigralcev sta mu sledila John Stones (87.9 %) in Oleksandr Zinčenko (86.6 %)

Posest žoge je seveda pri takšni igri logična posledica in če City pred božičem niti enkrat ni imel v svojih nogah žoge več kot 72 odstotkov časa, se je to po praznikih zgodilo kar petkrat na osmih srečanjih.

Povečalo se je tudi število podaj. Pred božičem jih na nobeni tekmi niso “spacali” več kot 750, po praznikih so povprečje celo dvignili nad ta mejnik.

Morda bodo nekoč spremenili nogometna pravila, toda jaz sem pač mnenja, da moraš za dosego zadetka imeti žogo v posesti. Več, kot bo v tvojih nogah, več imaš šans za gol. Mi jo imamo v povprečju 67 %, kar nam logično prinaša uspeh, včasih to deluje, včasih pač ne,” je februarja, ko je bil City že blizu vrha, razlagal Guardiola.

Vrnil se je k svojim osnovam svoje nogometne filozofije, ki jo je gojil tudi pri Barceloni. Igra ultra-posesti žoge, ki je maslo njega in pomočnika Lilla. Enigma pa je, ali se bodo ostali premierligaši na ta koncept v bodoče znali prilagoditi.

Komentari

Vaš komentar