Dragan Šolak prevzel angleškega prvoligaša Southampton

Nogomet 4. Jan 202215:07 > 17:28 3 komentarji
Dragan Šolak. Foto: United Group.

Nogometni klub Southampton, ki nastopa v Premier ligi, ima novega lastnika. Klub prevzema podjetje Sport Republic, v katerem je glavni vlagatelj Dragan Šolak, ustanovitelj skupine United, del katere sta tudi Sportklub in N1. Nakup kluba bo stal sto milijonov angleških funtov, kar je okoli 120 milijonov evrov.

Dragan Šolak, ustanovitelj skupine United, je kupil kontrolni delež nogometnega kluba Southampton, ki je trenutno na 14. mestu prvenstvene lestvice angleške Premier lige in ima deset točk prednosti pred mesti, ki ob koncu sezone vodijo v drugo ligo.

Klub prevzema podjetje Sport Republic, v katerem je Šolak glavni investitor, vanj pa sta vključena tudi eden od bivših direktorjev Southamptona Rasmus Ankersen in poslovnež Henrik Kraft.

Sport Republik je sicer investicijsko podjetje s sedežem v Londonu, ki vlaga v šport in zabavo. Vizija podjetja je, da s svojim znanjem in drugimi orodji nogometnim klubom pomaga pri razvoju njihovega potenciala. Nogometni klub Southampton je prva tovrstna naložba, sledile bodo še druge tako v nogomet kot tudi v druge športe po svetu.

S to sklenjeno pogodbo za prevzem Southamptona, ki je sicer že nekaj mesecev iskal novega lastnika, pa se končuje obdobje lastništva kitajskega podjetnika Gaa Jishenga, ki je 80 odstotni delež kluba kupil leta 2017.

Šolak: Southampton je le prvi korak

“S partnerji imam veliko izkušenj na področju športa in zabave. Sport Republic je zasnovan tako, da bo s kombinacijo teh znanj na tržišče prinesel nekaj edinstvenega. Southampton ima veliko kakovosti. Prav takšnih, ki smo jih iskali. To je klub z odličnim menedžmentom, z odličnim načinom razvoja talentov, z ekipo, ki igra odličen nogomet in ima tudi zveste navijače. Navdušen sem, da smo lahko sklenili ta dogovor, ki je tudi prvi korak na poti k uresničevanju naše investicijske strategije. Southampton bo temelj organizacije, ki jo želimo zgraditi,” je ob tem povedal Šolak.

Direktor podjetja Sport Republic Henrik Kraft je povedal, da bodo dejaven lastnik kluba, da pa ne bodo uveljavljali  revolucionarnih sprememb.

Se Southamptonu z novimi lastniki obetajo boljši časi? Foto: Guliverimage

Izvršni direktor rdeče-belih ostaja Martin Semmens. “Zadnji dve leti smo iskali pravega vlagatelja, z veseljem pa sporočam, da je ta proces pri koncu. Sport Republic so izkušeni investitorji, tudi na področju profesionalnega športa, takšno kombinacijo je težko najti. Navdušeni smo, da smo si zagotovili svetlo kratkoročno in dolgoročno prihodnost. Vsi pri Southamptonu izrekamo dobrodošlico Draganu, Henriku, Rasmusu in ostalim v podjetju Sport Republic,” je še dejal Semmens.

Premier liga odobrila nakup

Prevzem Southamptona je že drugi prevzem velikega nogometnega kluba v Angliji v roku meseca dni. West Ham United je pred kratkim kupil češki poslovnež Daniel Kretinsky. Zanj je odštel več kot 700 milijonov funtov. Toda nakup Southamptona je prvi, ki ga je odobrila tudi angleška Premier lige, odkar je angleška ministrica za šport Tracey Crouch pozvala k ostrejšemu nadzoru pri lastniških prevzemih angleških klubov.

Njen odziv je posledica burnih reakcij ob odločitvi šestih angleških klubov v začetku prejšnjega leta, da se pridružijo evropski Superligi, in tudi posledica prevzema Newcastle Uniteda s strani državnega sklada iz Savdske Arabije.

Od medijev do športa

Poleg tega, da je Dragan Šolak zdaj glavni investitor novega lastnika Southamptona, je tudi ustanovitelj skupine United, v katero sodita tudi Sportklub in N1, in ki je vodilna telekomunikacijska in medijska skupina v jugovzhodni Evropi.

V njeni lasti je pet televizij z nacionalno frekvenco, več kot 50 kabelskih televizij, 28 spletnih portalov, pa tudi številni časopisi, revije in radijske postaje. V Šolakovi lasti je tudi golf igrišče na Bledu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje