Po veliki spremembi: kdo krmari slovenski klubski nogomet

Nogomet 15. Jan 20227:00 9 komentarjev
Grafika: David Bole.

Slovenska nogometna liga je po spremembi pravilnika Nogometne zveze Slovenije o licenciranju pred petimi leti postala bolj zanimiva vlagateljem, zato smo se vprašali, kakšna je lastniška struktura vseh desetih prvoligašev. Preverili smo še, kakšni so njihovi proračuni, kako ustvarjajo denar in tudi to, pri katerih imajo prste vmes tujci. Odgovore na zapletena vprašanja smo skušali najti tudi s pomočjo poznavalca športnega prava.

Odhod Milana Mandarića iz Olimpije in prihod novih lastnikov z anonimnim Adamom Deliusom na čelu je bila lani ena odmevnejših nogometnih zgodb pri nas. Še pred tem sta ruske vlagatelje v svoje vrste privabila Mura in Celje, leta 2018 pa se je v Koper vrnil novi-stari predsednik Ante Guberac.

Struktura slovenskih nogometnih klubov v zadnjih letih doživlja številne organizacijsko-lastniške spremembe, k čemur je prispevala tudi sprememba pravilnika Nogometne zveze Slovenije o licenciranju.

Medtem ko je stari pravilnik, ki je bil v veljavi do leta 2016 in se je zgledoval po nemškem sistemu, določal, da je bila povezave nogometnih društev in gospodarskih družb v razmerju 51 odstotkov in 49 odstotkov – pri čemer so imela nogometna društva večino glasovalnih pravic, – se je s spremenjenim pravilnikom odstotek močno nagnil na stran strateškega partnerja. Ta ima sedaj lahko v gospodarski družbi večinsko last, ki pa ne sme presegati 74 odstotkov.

Sprejeta sprememba prinaša možnost lažjega dostopa na kapitalski trg za gospodarske družbe in motivacijo za vlaganja in udeležbo pri dobičku pri gospodarskih družbah s strani zasebnih vlagateljev,” so tedaj zapisali pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS).

Grafika: David Bole.

Blaž Bolcar: Nov sistem omogoča bolj transparentna vlaganja

“Gre za sistem povezanih pravnih oseb, ki ga je sprejela Nogometna zveza Slovenije in omogoča bistveno bolj transparentna vlaganja v klub in nogomet. Takšen sistem omogoča večjo profesionalizacijo, saj je odgovornost zastopnikov v okviru gospodarskih družb višja kot znotraj društev in tako odgovorne ‘sili’ k spoštovanju višjih standardov poslovanja” je za Sportklub dejal odvetnik Blaž Tomažin Bolcar in pojasnil, da je pred tem sistem slonel predvsem na posojilih vlagateljev, saj se športnega društva ne da kupiti.

“Če je nek investitor prišel v društvo, je bila prisotna bojazen, da se bodo na naslednji skupščini nekateri privrženci kluba organizirali in postavili svojega predsednika. Vsi, ki so v tistih časih prevzemali klub, niso nikoli investirali v klub oziroma kluba sponzorirali, temveč so klub financirali preko posojil. Na tak način so imeli garancijo, da jih nihče ne more enostavno odstaviti proti njihovi volji, saj bi nato unovčili posojilo in bi klub lahko propadel,” je povedal poznavalec športnega prava.

Blaž Bolcar (Foto: bolcar.si)

“Nato je NZS sprejela sistem, v katerem klub in investitor ustanovita družbo z omejeno odgovornostjo. Društvo oziroma klub mora biti najmanj 26-odstotni lastnik v d.o.o., klub in povezana pravna oseba pa morata skleniti pogodbo o sodelovanju. NZS jasno predpisuje minimum pravice in obveznosti, ki morajo biti opredeljene v takšni pogodbi. Običajno želijo imeti investitorji nadzor nad poslovnim delom kluba in odločitvami športnega kadrovanja – predvsem prve ekipe, medtem ko je nosilec licence še zmeraj klub,” je obrazložil Tomažin Bolcar.

Dodal je, da sistem v teoriji predpostavlja, da v primeru propada d.o.o. z njim ne potone tudi klub, kar pa v praksi vselej ne drži oziroma je slednje težko izvedljivo. “Tako je bilo mišljeno, a če d.o.o. propade, klubu še vedno ostanejo vse že sklenjene pogodbe, saj je sopodpisnik. Tudi igralci so registrirani na klub in ne na d.o.o., zato klubu ostanejo obveznosti do njih.”

Sistema, ki je v veljavi v Sloveniji, se sicer v takšni ali podobni obliki poslužujejo klubi v številnih državah. Razlika je predvsem v tem, da so se klubi v tujini odločali za pravno formalne oblike gospodarskih družb iz potrebe po večji profesionalizaciji, medtem ko je pri nas nekoliko drugače.

“Pri nas gremo z druge strani, saj se d.o.o. v veliki večini ustanavljajo izključno zaradi prihoda investitorja in ne zato, ker bi se klub sam odločil za višjo raven profesionalizacije,” je še pripomnil sogovornik.

NK Aluminij:

Letnica ustanovitve: 1946
Predsednik: Marko Drobnič
Organiziranost
: društvo brez zasebnega partnerja
Prisotnost tujih vlagateljev: ne
Proračun: 1.000.000 evrov
Največji delež prihodka: sponzorska sredstva

Športni park Kidričevo (600 sedežev).

Kako je organiziran klub:

Društvo vodi predsednik kluba. Prvo moštvo ni del zasebnega podjetja, igralci so pogodbeno vezani na klub.

Proračun za sezono 2021/22:
Milijon evrov. “To je proračun za celotni klub, ne samo za člansko ekipo,” so ob tem opomnili pri Aluminiju.

Struktura prihodkov v zadnjem poslovnem letu:

Na to vprašanje nam v Kidričevem niso znali natančno odgovoriti. “Težko odgovorimo, saj je bilo zadnje leto specifično zaradi korona krize, zmanjšanih sponzorskih prihodkov, zmanjšanjih prihodkov z naslova prodaje igralcev, korona pomoči države … V zadnjih letih smo nekje 30 odstotkov sredstev pridobili s prodajo igralcev, ostalo pa smo pokrili s sponzorskimi sredstvi, sredstvi iz razpisov, vadninami,” so pri Aluminiju zapisali v odgovoru na naše vprašanje.

NK Bravo:

Letnica ustanovitve: 2006
Predsednik:
Luka Brezovec
Organiziranost
: društvo z zasebnim partnerjem
Prisotnost tujih vlagateljev: ne
Proračun: prek milijona evrov
Največji delež prihodka: športni del

Stadion ZŠD Ljubljana (2308 sedežev).

Kako je organiziran klub:
Kot društvo z zasebnim partnerjem Bravo 1, s katerim imajo sklenjene pogodbe profesionalni igralci članske ekipe NK Bravo. “Podjetje Bravo 1 deluje kot povezana pravna oseba NK Bravo, ustanovljena v skladu s pravili NZS. Bravo 1 zagotavlja financiranje celotne članske ekipe,” so zapisali pri NK Bravo in v nadaljevanju razložili tudi lastniško strukturo podjetja.

“Bravo 1 deluje kot povezana pravna oseba NK Bravo, ki med drugim skrbi tudi za vse poslovne in marketinške aktivnosti NK Bravo. Bravo 1 je v 26 odstotni lasti NK Bravo, preostali lastniški delež v višini 74 odstotkov pa ima družba DMK Investments d.o.o. Ob tem bi opozorili, da Bravo 1 celoten presežek prihodkov nad odhodki vrača nazaj v NK Bravo, saj je glede na trenutno ureditev športa v Sloveniji to edini možen način, ki zagotavlja financiranje oz. delovanje nogometnega kluba,” so pojasnili pri ljubljanskem prvoligašu iz Spodnje Šiške.

Proračun za sezono 2021/22:
Pri NK Bravo natančne številke niso sporočili, so pa dejali, da proračun celotnega kluba znaša prek milijona evrov. “Proračun NK Bravo skupaj s povezano pravno osebo Bravo 1 d.o.o. za sezono 2021/22 znaša precej preko milijona evrov, kar vključuje tako člansko ekipo kot tudi celoten mladinski pogon ter ostale poslovne aktivnosti NK Bravo, kot sta denimo trgovina in gostinstvo,” so odgovorili.

Struktura prihodkov v zadnjem poslovnem letu:

Proračun pri NK Bravo se nagiba na stran prihodkov, ki jih v klubu dobijo z naslova športnega dela. Jasnejše slike prihodkovnega dela poslovanja kluba nam pri Bravu niso predstavili. “Marketinško-poslovni del kluba v celotni strukturi prihodkov predstavlja približno 40 odstotkov, športni del, ki ga delimo na članski in mladinski program, pa skupaj 60 odstotkov vseh prihodkov kluba,” so pojasnili Šiškarji.

NK Celje:

Letnica ustanovitve: 1919
Predsednik: Miloš Rovšnik
Organiziranost: društvo z zasebnim partnerjem
Prisotnost tujih vlagateljev: da
Proračun: 3,5 milijona evrov
Največji delež prihodka: sponzorska sredstva

Stadion Z’Dežele (13.600 sedežev).

Kako je organiziran klub:
NK Celje, katerega lastniška struktura se je nedavno spremenila, je v 26 odstotkih v lasti društva, 74 odstotni delež pa imajo v lasti zasebni investitorji na čelu z Rusom Valerijem Kolotilovom.

Proračun za sezono 2021/22:
“Klub v aktualni sezoni razpolaga s proračunom v višini 3,5 milijona evrov,” so bili glede denarja, ki ga za delovanje kluba v enem letu zapravijo, jasni pri NK Celje.

Struktura prihodkov v zadnjem poslovnem letu:
“Velika večina prihodkov je bila z naslova sponzorskih sredstev ter financiranja investitorjev, nekaj kapitala je prišlo v klub tudi na račun prestopov igralcev,” so bili glede strukture prihodkov precej bolj nejasni Celjani.

NK Domžale:

Letnica ustanovitve: 1920
Predsednik:
Stanislav Oražem
Organiziranost
: društvo brez zasebnega partnerja
Prisotnost tujih vlagateljev: ne
Proračun: med 3 in 3,5 milijona evrov
Največji delež prihodka: prodaja igralcev in tekmovalne nagrade

Športni park Domžale (3.100 sedežev).

Kako je organiziran klub:
Društvo vodi predsednik kluba. Prvo moštvo ni del zasebnega podjetja, igralci so pogodbeno vezani na klub.

Proračun za sezono 2021/22:

Proračun za to sezono se giblje med tremi in tremi in pol milijoni evrov.

Struktura prihodkov v zadnjem poslovnem letu:
Največji delež letnega proračuna v Domžalah pokrijejo z naslova prodaje igralcev in nagrad oziroma nadomestil s strani Uefe, zaradi česar je prisotnost NK Domžale v Evropi za delovanje kluba zelo pomembna.

“V prihodkih dobro četrtino predstavljajo prihodki z naslova prodaje igralcev, še četrtino so tekmovalne nagrade in nadomestila s strani UEFA, dobrih 20 odstotkov prinašajo sponzorske pogodbe, preostanek pa predstavljajo prihodki iz drugih dejavnosti s katerimi se ukvarja klub, članarine, donacije in transferji iz javnih sredstev, ki so v lanskem letu predstavljali odstotek in pol celotnega proračuna,” so sporočili iz vrst dvakratnega slovenskega državnega prvaka. Najboljši je bil v letih 2007 in 2008.

FC Koper:

Letnica ustanovitve: 1920
Predsednik: Ante Guberac
Organiziranost: društvo brez zasebnega partnerja
Prisotnost tujih vlagateljev: ne
Proračun: od 1,2 do 1,4 milijona evrov
Največji delež prihodka: sponzorska sredstva

Stadion Bonifika (4.010 sedežev).

Kako je organiziran klub:
Društvo vodi predsednik kluba. Prvo moštvo ni del zasebnega podjetja, igralci so pogodbeno vezani na klub.

Proračun za sezono 2021/22:
Pri FC Koper so dejali, da nam tega podatka ne morejo razkriti. “Proračun je za 10 do 15 odstotkov višji od prejšnje sezone,” nam je sporočil prvoligaš z Obale. Glede na podatke, razvidne v poslovnem registru AJPES, ki kažejo, da je imel FC Koper v letu 2020 odhodke v višini dobrega 1,1 milijona evrov, lahko sklepamo, da proračun koprskega nogometnega kluba v tej sezoni znaša nekje med 1,2 in 1,4 milijona evrov.

Struktura prihodkov v zadnjem poslovnem letu:
V FC Koper so v zadnjem poslovnem letu ustvarili 744.620 evrov prihodkov. Od tega 315.359 evrov od sponzorstva in oglaševanja, 203.519 evrov od prodaje blaga in storitev, 53.123 evrov od medijskih pravic, 37.781 evrov od Uefa solidarnostnih sredstev in nagrad, 968 evrov od vstopnin in 133.868 evrov drugih prihodkov, kot so donacije in sofinanciranje ter drugi prihodki, je razvidno iz njihovega letnega poročila za leto 2020. V istem letu  so ustvarili 419.605 evrov minusa.

NK Maribor:

Letnica ustanovitve: 1960
Predsednik: Drago Cotar
Organiziranost: društvo brez zasebnega partnerja
Prisotnost tujih vlagateljev: ne
Proračun: neznan
Največji delež prihodka: sponzorska sredstva

Stadion Ljudski vrt (12.435 sedežev).

Kako je organiziran klub:
Društvo vodi predsednik kluba. Prvo moštvo ni del zasebnega podjetja, igralci so pogodbeno vezani na klub.

Proračun za sezono 2021/22:
Pri NK Maribor nam proračuna za to sezono niso znali razkriti. “Proračun je variabilen, saj je odvisen od tekmovalne uspešnosti in tudi od izplena od prestopov,” so zapisali pri Mariboru.

Po podatkih Ajpesa je njihov proračun v letu 2020 znašal nekaj več kot osem milijonov evrov, medtem ko podatki za leto 2021 še niso znani.

Struktura prihodkov v zadnjem poslovnem letu:
Na podoben način kot pri vprašanju o proračunu so pri Mariboru odgovorili tudi glede strukture prihodkov v zadnjem poslovnem letu.

“Na področju pridobivanja sponzorskih sredstev smo bili podobno uspešni kot leto poprej, z racionalnim poslovanjem ohranjamo stroške v ustreznih okvirjih in ostajamo preudarni pri presoji o morebitnih novih investicijah. Ob začetku sezone je tako osrednji namen zagotoviti od 4,5 do 5 milijonov prihodkov,” so zapisali v odgovoru.

Po podatkih Ajpesa so v Mariboru v letu 2020 največ prihodkov prejeli z naslova prodaje proizvodov in storitev, in sicer skoraj 3,3 milijona evrov. Glede na to, da v letu 2020 po podatkih Transfermarkta s prodajami igralcev niso zaslužili niti evra, gre sklepati, da so največ prihodkov ustvarili z naslova sponzorskih sredstev.

NŠ Mura:

Letnica ustanovitve: 2012
Predsednik: Robert Kuzmič
Organiziranost: društvo z zasebnim partnerjem
Prisotnost tujih vlagateljev: da
Proračun: približno 2,5 milijona evrov
Največji delež prihodka: sponzorska sredstva

Stadion Fazanerija (3.782 sedežev).

Kako je organiziran klub:
Društvo NŠ Mura je povezano s podjetjem Nogometni managment Mura. “Eno društvo brez drugega ne more delovati, ta dva povezana subjekta obvladujeta člansko ekipo in sta nosilca obeh licenc. Igralci imajo pogodbo, v katero sta vključena oba subjekta,” so povedali pri leta 2012 ustanovljeni NŠ Mura, ki je prehodnica propadlih ND Mura 05 in NK Mura, ki je nastala leta 1924.

V Nogometnem managmentu Mura ima 29-odstotni delež lastništva predsednik Robert Kuzmič, 26 odstotkov NŠ Mura, 22,5 odstotka športni direktor Denis Rajbar in 22,5 odstotka ruski poslovnež Anton Hozjajnov.

Proračun za sezono 2021/22:
Proračun za to sezono se v NŠ Mura giblje med tremi in tremi in pol milijoni evrov.

Struktura prihodkov v zadnjem poslovnem letu:
V NŠ Mura so v letu 2021 največji del klubskega proračuna pokrili s sponzorskimi sredstvi. “Ti predstavljajo 40 odstotkov prihodkov, vstopnina znaša 15 odstotkov, po 10 odstotkov je z naslova prodaje navijaških artiklov, medijskih pravic in prodaje igralcev. Vadnine predstavljajo tri odstotke prihodkov, soboška občina prispeva 2 odstotka, NZS 2,5 odstotka. Preostalih 7,5 odstotka predstavljajo še ostale stvari,” so pojasnili v Murski Soboti.

NK Olimpija:

Letnica ustanovitve: 2005
Predsednik: Adam Delius
Organiziranost: društvo z zasebnim partnerjem
Prisotnost tujih vlagateljev: da
Proračun: neznan
Največji delež prihodka: prodaja igralcev

Stadion Stožice (16.100 sedežev). FOTO: Guliverimages.

Kako je organiziran klub:
Tričetrtinski delež je v lasti FC Olimpija, dejavnost športnih klubov, d.o.o., preostanek pa v lasti društva Športno društvo Nogometni klub Olimpija Ljubljana.

“Igralci prvega moštva so pogodbeno vezani tako na Športno društvo Nogometni klub Olimpija Ljubljana kot tudi na podjetje FC Olimpija, dejavnost športnih klubov, d.o.o.,” so nam odgovorili pri NK Olimpija.

“Športno društvo Nogometni klub Olimpija Ljubljana in FC Olimpija, dejavnost športnih klubov, d.o.o. sta povezana pravna subjekta. Uradni zastopnik podjetja FC Olimpija, dejavnost športnih klubov, d.o.o. je direktor Igor Barišić. Družbenika podjetja sta Športno društvo Nogometni klub Olimpija Ljubljana in Revisore Sportmanagement GmbH & Co. KG,” so dodali.

Proračun za sezono 2021/22:
“O proračunu za sezono 2021/22 je težko govoriti, saj je do prevzema kluba prišlo sredi tekmovalnega leta. Ta hip lahko povemo le, da bo v prihodnje proračun znašal nekaj milijonov evrov, vendar pa o točni številki ne moremo govoriti,” na vprašanje o proračunu niso znali odgovoriti v Stožicah. Iz Ajpesa pa je razvidno, da je proračun Olimpije v letu pred tem pod vodstvom prejšnjega predsednika Milana Mandarića znašal približno šest milijonov evrov.

Struktura prihodkov v zadnjem poslovnem letu:
Podobno nejasni kot glede proračuna so bili pri NK Olimpija tudi glede strukture prihodkov v zadnjem poslovnem letu in dejali, da je to poslovna skrivnost. “Ogledate si lahko konsolidirano letno poročilo za leto 2020, a želimo ob tem odločno poudariti, da je nedolgo tega prišlo do prevzema kluba. To pomeni, da je konsolidirano letno poročilo za leto 2020 v celoti vezano na poslovanje nekdanjega in nikakor (!) zdajšnjega vodstva kluba,” so sporočili iz NK Olimpija.

V zadnjem dostopnem letnem poročilu, za leto 2020, je Olimpija ustvarila približno štiri milijone evrov minusa. Prav tako je jasno, da je Olimpija v tem času največ zaslužila z naslova prodaje igralcev.

NK Radomlje:

Letnica ustanovitve: 1972
Predsednik: Matjaž Marinšek
Organiziranost: društvo brez zasebnega partnerja
Prisotnost tujih vlagateljev: ne
Proračun: približno 1,2 milijona evrov
Največji delež prihodka: sponzorska sredstva

Športni park Domžale (3.100 sedežev).

Kako je organiziran klub:
Društvo vodi predsednik kluba. Prvo moštvo ni del zasebnega podjetja, igralci so pogodbeno vezani na klub.

Proračun za sezono 2021/22:
Pri NK Radomlje računajo, da bodo za celoten ustroj kluba v tej sezoni zapravili 1,2 milijona evrov.

Struktura prihodkov v zadnjem poslovnem letu:
V Radomljah več kot polovico prihodkov predstavljajo sponzorska sredstva, nekje od 20 do 25 odstotkov pa v klubu pričakujejo prihodkov s strani Nogometne zveze Slovenije (televizijske pravice, solidarnostna sredstva Uefe, nagrade za igranje mladih igralcev), medtem ko naj bi preostalo četrtino predstavljale lastne dejavnosti (odškodnine z naslova prodaj igralcev, vadnine …).

NK Tabor Sežana:

Letnica ustanovitve: 1923
Predsednik: Branko Dikić
Organiziranost: društvo z zasebnim partnerjem
Prisotnost tujih vlagateljev: ne
Proračun: manj kot milijon evrov
Največji delež prihodka: prestopi igralcev

Stadion Rajka Štolfa (1.200 sedežev).

Kako je organiziran klub:
Društvo vodi predsednik kluba. Prvo moštvo ni del zasebnega podjetja, igralci so pogodbeno vezani na klub.

Proračun za sezono 2021/22:
Kot so nam odgovorili pri Taboru, je proračun sežanskega nogometnega prvoligaša manjši od milijona evrov. Torej je najmanjši v ligi.

Struktura prihodkov v zadnjem poslovnem letu:
“Z naslova televizijskih pravic smo ustvarili približno 15 odstotkov prihodkov, s sponzorstvom približno 30, s prestopnimi dejavnostmi približno 35 in z drugih naslovov približno 20 odstotkov,” so razdelitev dohodkovne strani poslovanja kluba razkrili pri Taboru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje