Leto zmajev! Olimpija po drami do naslova prvakov

Prva liga 27. Maj 201816:13 > 16:30
NK Olimpija Ljubljana

Nogometaši Olimpije iz Ljubljane so postali prvaki Prve Lige Telekom Slovenije v sezoni 2017/2018! Na dramatični tekmi v Domžalah, na kateri je že kazalo na naslov moštva NK Maribor, je iz bele točke Rok Kronaveter zadel za izenačenje in s tem tudi naslov prvaka.

Za nami je neverjeten in morda najzanimivejši nogometni dan v zadnjih letih slovenskega prvenstvenega nogometa. V boju za naslov sta do zadnjega kroga ostala Olimpija in Maribor. Zeleni so potrebovali vsaj neodločen rezultat proti Domžalam, Marbior pa je moral proti Novi Gorici zmagati in upati na poraz svojih večnih tekmecev.

Nogometaši Olimpije so v tekmo na stadionu ob Kamniški Bistrici vstopili malce nervozno, a hitro prevzeli iniciativo na igrišču, ki pa je ni uspela izkoristiti, pa čeprav je v 10. minuti srečanja po lepem predložku iz leve strani Rok Kronaveter ostal sam pred vratarjem Domžal, a je žogo poslal preko vrat. Domači trener Simon Rožman pa je zaradi poškodb že v prvih 20 minutah srečanja moral opraviti dve zamenjavi, najprej je namesto Petra Franjića na igrišče že v šesti minuti prišel Nermin Hodžić, a se je le 10 minut kasneje poškodoval tudi Hodžić, ki ga je na zelenici zamenjal Marko Alvir. Do konca prvega polčasa na obeh straneh resnih priložnosti ni bilo.

Medtem pa so nogometaši Maribora v uvodnih 25 minutah srečanja kar dvakrat zatresli mrežo Nove Gorice, potem ko je v 20. minuti zadel Marcos Tavares, le dve minuti kasneje pa je v Ljudskem vrtu na 2:0 povišal Dare Vršič. S tem rezultatom so vijoličasti odšli na glavni odmor.

Drugi polčas se je na obeh frontah začel počasi in dolgočasno, so pa v Domžalah domači nogometaši prevzeli pobudo in več napadali v uvodnih minutah. Napadi Ljubljančanov so bili jalovi in tudi Biščan je z menjavami želel vzpodbuditi svojo napadalno igro. Potem pa šok v 70. minuti srečanja! Marko Alvir je na levi strani lepo predrl gostujočo obrambo in z odličnim predložkom zaposlil Lovra Bizjaka, ki je z glavo brez težav matiral ljubljanskega čuvaja mreže Aljaža Ivačiča.

V igro je Igor Biščan namesto Mitcha Apaua poslal še enega napadalno usmerjenega nogometaša Stefana Savića, ki je nekaj minut pred koncem tekme izsilil 11-metrovko, potem ko je nanj iz hrbta v kazenskem prostoru startal Tilen Klemenčič. Prekršek je bil na meji in glavni sodnik Damir Skomina najprej ni piskal ničesar, potem pa je po namigovanju četrtega sodnika pokazal na belo točko, od koder je zadel Kronaveter za 1:1 v 81. minuti. Skomina je moral ob zaključku tekme prekiniti tekmo, saj so bili navijači Olimpije že pripravljeni za prihod na zelenico.

Spomnimo, da je Kronaveter tudi leta 2016 odločil prvenstvo iz bele točke. Takrat je iz enajstih metrov zadel v Velenju. Olimpija je tako šestič v samostojni Sloveniji osvojila naslov prvaka in drugega v zadnjih treh sezonah.