Oster odgovor Olimpije Gabrielu Nardinu

Prva liga 27. Avg 201917:22 > 17:39
Getty Images

Dolgo časa se je pričakovalo, da bo Olimpijo prevzel Gabriele Nardin, vendar sedaj je že jasno, da je vse skupaj padlo v vodo. Slednji je s svojimi pojasnili ne dolgo nazaj močno razburil javnost, danes pa so se tudi pri Olimpiji odločili, da pojasnijo trenutno situacijo.

NK Olimpija/SPS

Izjava za javnost NK Olimpije.

Glede na dejstvo, da so se v zadnjih dneh v nekaterih medijih pojavile različne dezinformacije o dogajanjih, povezanih z morebitno prodajo kluba FC Olimpija, je dr. Boštjan Aver, svetovalec za finance v FC Olimpija, pripravil naslednje pojasnilo:

»V nogometnem klubu Olimpija smo se v preteklih mesecih pogovarjali z več osebami, ki so izkazale svoj interes za naložbe v nogometni klub Olimpija in tudi sam nakup družbe FC Olimpija d.o.o.. Ena izmed teh je bil tudi italijanski poslovnež Gabriele Nardin. Z njegovo družbo GN Futures Malta Limited je bila junija 2019 tudi sklenjena notarsko overjena kupoprodajna pogodba, v kateri je bilo predvideno plačilo polovice kupnine za poslovni delež v FC Olimpija d.o.o. najkasneje do 12.7. 2019, ostala polovica kupnine pa najkasneje do 10. 9. 2019.

Kupec Gabriele Nardin je imel pred sklenitvijo pogodbe neomejene možnosti v celoti proučiti vso poslovno in finančno dokumentacijo in poslovanje FC Olimpija, vse veljavne akte družbe in ostale dokumente, povezane z delovanjem FC Olimpija. Pred sklenitvijo predmetne pogodbe je Gabriele Nardin med drugim dokazoval svojo resnost namere z izročenim »Bank Capability Letter« tuje banke, s katerim je banka potrjevala finančno sposobnost njegove GN Futures Malta Ltd., kar se je kasneje izkazalo za zelo dvomljivo banko in zelo sporno dokazilo.

Nasprotno temu, kar je bilo zapisano v notarski pogodbi, Gabriele Nardin ni poravnal prve polovice kupnine za FC Olimpija ne do 12. 7. 2019 ne do začetka avgusta 2019, saj so mu vodilni v klubu dali precej dodatnega časa za poravnavo tudi manjšega zneska od prvotno dogovorjenega v pogodbi – predlagali smo mu celo, da svojo resnost izkaže z vsaj 5-odstotnim plačilom dogovorjene kupnine. Ker Gabriele Nardin ni niti v podaljšanem roku nakazal večinskemu lastniku FC Olimpija niti enega samega evra in zaradi nerazumljivega nenehnega zavlačevanja z njegove strani, zaradi neizpolnjenih obljub in zaradi neposlovnega vedenja, smo naložili tudi drugim preverjanje potrdila tuje banke glede finančne sposobnosti GN Futures Malta Ltd., ki ga je gospod Nardin predhodno poslal, in skupaj ugotovili, da je njegova verodostojnost zelo vprašljiva. Ker po ugotovitvah strokovnjakov za forenziko obstaja velika verjetnost, da gre za ponarejeni dokument, je predsednik Milan Mandarić naložil, da se nemudoma prekinejo vsi pogovori z Nardinom.

Kar se je potem dogajalo, vključno z nekakšno Nardinovo naknadno ponudbo, ki jo je po elektronski pošti posredoval odvetniški pisarni, v kateri niti ne omenja več denarnega nadomestila za prevzem Olimpije, ni bilo več predmet zanimanja NK Olimpija, zato tega ne bomo niti komentirali.

Zaradi vsega navedenega je jasno, da so izjave gospoda Nardina za slovenske medije povsem neprimerne in zavajajoče. Dejstvo je namreč, da g. Nardin ni izpolnil nič od tega, kar je bilo dogovorjeno in podpisano, da smo imeli v Olimpiji imeli več kot dovolj razumevanja in potrpljenja zanj, da v času, ko so potekali pogovori o prevzemu Olimpije, ni pokazal niti enega dokaza, da je resen kupec, in je s svojim delovanjem v Sloveniji povzročal samo nepotrebne stroške in zgubo časa. Zato je bila odločitev predsednika NK Olimpija, da z njim prekine komunikacijo, povsem logična.«