Viler za SK: Prvenstva ne igramo samo mi in Olimpija

Prva liga 20. Feb 202012:28 > 12:38
Getty Images

V soboto se z večnim derbijem med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu začenja tudi drugi del nogometne sezone v Sloveniji. Pred največjim obračunom v deželici na sončni strani Alp smo se pogovarjali z dolgoletnim članom vijoličastih Mitjo Vilerjem.

Popularni “Rulo” ima v Mariboru status legende. S klubom je (večkrat) zaigral v Evropski ligi in Ligi prvakov, vmes pa na domačih tleh osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Tudi v letošnji sezoni Mitja Viler razmišlja samo o novem naslovu državnega prvaka, čeprav se zaveda, da ga s soigralci čaka vse prej kot enostavna naloga. Olimpija si je v prvem delu sezone nabrala štiri točke prednosti, z enakim izkupičkom kot vijoličasti pa se lahko pohvalijo pri Aluminiju.

Drugi del sezone je pred vrati. Čaka nas spektakularen uvod z večnim derbijem. Z zmago bi se povsem približali Olimpiji, v primeru negativnega rezultata pa bi se zaostanek povišal na sedem točk. Kakšno je vzdušje v slačilnici pred nadaljevanjem prvenstva? Vendarle vas čaka drugačen uvod, kot proti kateremu od preostalih tekmecev.
Iz tega stališča zagotovo je nekoliko drugače, ampak glede na to, da je bil dolg premor, je nervoza prisotna, ne glede na to, s kom bi igrali. Eno so prijateljske in pripravljalne tekme. Čuti se dolčena nervoza, da začneš čim hitreje igrati. Vreme je lepo, priprave so hitro minile. Tako je pač naneslo, da prvo tekmo igramo z Olimpijo, ampak tako kot tri točke štejejo proti Olimpiji bodo tudi proti drugim. Res je, da štejejo medsebojni obračuni in smo si blizu na lestvici, tako da bo zagotovo malce bolj nervozna tekma.

Ob generalki proti velenjskemu Rudarju so generalko z odliko opravile tudi Viole. Jasno je, da navijače v najbolj nogometnem mestu v Sloveniji zadovoljijo samo lovorike. To predstavlja dodatno vzpodbudo ali tudi breme?
To je privilegij. Da navijači pridejo že na generalko in ti tako stojijo ob strani, je samo privilegij, da veš v kakšnem klubu si. Da smo dobri, da smo na najvišjih obratih, ampak mi tako delujemo že dolgo časa in smo tega navajeni. Hkrati pa nas vsi silijo, da smo najboljši in tako tudi razmišljamo.

Osrednji del priprav ste znova opravili v Turčiji. Čemu je Darko Milanič namenil največ pozornosti? Verjetno tudi iskanju naslednika za Dina Hotića, ki kariero nadaljuje v Belgiji?
Celotne priprave smo se posvečali predvsem sebi. Zadnji teden se posvečamo tudi Olimpiji oziroma temu, kako oni igrajo, sicer pa smo se posvečali sebi. Ko smo igrali tekme, smo potem vse napake poizkušali odpraviti na treningih in res je hitro minilo. Zahtev je veliko, prav tako idej. Namesto Dinota pa bo nekdo drug dobil priložnost. Verjetno malce drugačen tip igralca, ampak skozi prvenstvo se bo že našel dober naslednik. 

Na pripravljalnih tekmah razen proti Dravogradu, ki ste mu nasuli 18 zadetkov, in Vojvodini, ko ste se ob zmagi s 3:2 tudi sami vpisali med strelce, v napadu niste bili preveč razpoloženi. Ste na zadnjih dneh priprav zaključevanju akcij namenili še dodatno pozornost?
Pozornost smo namenili tudi temu. Res je, da smo letos dosegli malo zadetkov, ampak ni rečeno, da boš malce zabijal v prvenstvu, če si bil neučinkovit na pripravah. Ponavadi smo se “razpištolili” pa so bili začetki v prvenstvu potem malce čudni. Pomembno je, da bomo v obrambi čvrsti in ne bomo pustili nasprotniku, da dosega zadetke, potem bomo gol zagotovo dosegli. Na generalki proti Velenju je Rudar z desetimi igralci stal za žogo in je bilo težko igrati, ampak tako bo tudi v prvenstvu. Navajeni smo, da so naši nasprotniki v podrejenem položaju, zato moraš biti v obrambi pazljiv. Če si v obrambi pazljiv, imaš več možnosti za zmago. Če dobiš zadetek, je težko obrniti rezultat.  

Če se dotakneva še Olimpije. Ljubljančani še naprej premorejo veliko individualne kvalitete, kar je Safet Hadžić v prvem delu znal dobro izkoristiti. Kako zaustaviti vsa napadalna orožja zmajev? Ekipi se je pridružil še Roman Bezjak, prav tako ima Olimpija najboljšega strelca prvenstva Anteja Vukušića.
V Sloveniji se vsi poznamo. Vsi vemo, da so v napadu individualno zelo močni, da lahko vsak posameznik odloči tekmo. Mi moramo to težavo rešit kolektivno, posameznik se sam ne more obraniti. Če bomo vsi skupaj na nivoju opravili svoje delo v obrambi, nam bo zagotovo lažje. Ko ti nekdo pomaga in ti pomagaš njemu, je lažje zapreti njihove napadalce. Nekaj smo si že pogledali, ampak večinoma se poznamo, toliko tekem smo že odigrali, da točno veš, iz katere strani preti največja nevarnost.

Samo štiri dni po večnem derbiju boste gostovali v Fazaneriji, nato vas doma čaka Sežana z najodmevnejšo okrepitvijo zimske prestopnega roka Maurom Camoranesijem. Jasno je, da še zdaleč ne bodo odločali samo obračuni z Olimpijo. Bi se ob Aluminiju še kdo lahko pridružil boju za vrh lestvice?
Res je, da prvenstva ne igramo samo mi in Olimpija. Tudi ne glede na dogajanje pri Olimpiji, je tukaj potem še Mura … Vsaka tekma bo zahtevna, vseeno je začetek drugega dela. Vsaka ekipa bo motivirana, čvrsta, vsi bodo komaj čakali. Zanimivo bo tudi v spodnjem delu, tako da bo težko prav z vsakim. Kar smo videli pozimi, bi rekel, da je Celje prikazalo najboljšo formo. Malce skozi rezultate in tudi kako drugače, ampak bomo videli, kako se bo izšlo. Vreme je dobro, tudi igrišča bi lahko bila sedaj odločilna. Nekje bodo boljša, drugje slabša. Veliko faktorjev je, ki bodo odločali, ampak gremo iz tekme v tekmo. Dobro je, da si tekme hitro sledijo, da lahko hitro nadoknadiš zamujeno oziroma ne rabiš čakati cel teden na novo tekmo.

Predsednik Kopra Ante Guberac na Obali gradi novo uspešno zgodbo, v preteklosti pa je že večkrat dejal, da je eden od njegovih ciljev tudi ta, da na Bonifiko vrne nekatere najboljše produkte koprske nogometne šole in pri tem omenil tudi vaše ime. Obstaja želja, da bi kariero končali tam, kjer ste jo začeli in si še enkrat nadeli koprski dres?
Zagotovo. Kot domačinu je ta želja vedno prisotna. Ni lepšega kot igrati za domači klub na najvišjem nivoju, ampak samo na najvišjem nivoju. Bomo videli, kako se bo razpletlo vse skupaj. Za vsako ceno ne, bi pa bilo lepo. Verjamem, da se bo Koper že naslednje leto vrnil v prvo ligo, kar bi si glede na svoje pogoje tudi zaslužil in prav tako si prva liga zasluži Koper. Vse ob svojem času.