Maja začetek prenove zahodne tribune Ljudskega vrta

Prva liga 23. Apr 202017:48 > 17:56
Matic Burazer

Mariborska občina je sporočila, da je postopek javnega naročila za izbiro izvajalca obnovitvenih del na zahodni tribuni stadiona Ljudski vrt v Mariboru v zaključni fazi. Dela se bodo začela maja, končana pa bodo spomladi 2021.

Glede na uspešen potek javnega naročila načrtujemo podpis pogodbe in pričetek del v mesecu maju. Glede na nepredvidljiv potek pandemije covid-19 obstaja določeno tveganje za zamude, vendar je o tovrstnih scenarijih zaenkrat še preuranjeno govoriti. Verjamemo, da se bodo razmere glede pandemije umirile in bodo vse nadaljnje aktivnosti potekale nemoteno,” optimistično napovedujejo na občini.

Razpis za izvajalca gradbenih del so sicer objavili sredi oktobra lani, izbrani izvajalec pa bo nadaljeval z deli, ki ob zadnjih gradbenih posegih na stadionu leta 2008 niso bila dokončana.

Hkrati se počasi zaključuje ureditev prostorov pod severno in južno tribuno, ki so se je lotili pred letom in pol. Največji zalogaj je seveda obnova stare, delno spomeniško zaščitene zahodne tribune, ki se jo obljublja že vrsto let. Prejšnja mestna oblast na čelu s takratnim županom Andrejem Fištravcem se je v projekt podala na hitro in zanj namenila pet milijonov evrov. Vse ponudbe, ki so prispele na razpis za izbiro izvajalca del, bistveno presegajo ocenjeno vrednost investicije. Projektno dokumentacijo je financiral Nogometni klub Maribor.

Zaradi višanja stroškov je nova mestna oblast pod vodstvom župana Saše Arsenoviča hitro pozvala k novelaciji investicijskega projekta, ki je zdaj ocenjen na 6,5 milijona evrov. Od tega je v proračunu za leto 2020 rezervirano 4,7 milijona evrov, preostanek naj bi zagotovili v letu 2021.

Časnik Večer je že marca poročal, da so bile tudi zadnje ponudbe za prenovo zahodne tribune previsoke, zato so sledila pogajanja s posameznimi ponudniki. Trenutna vrednost projekta zaenkrat še ni znana.

Občina je do tega trenutka za ureditev prostorov pod južno in severno tribuno odštela 2,7 milijona evrov. Pod severno tribuno so uredili garderobe s sanitarijami, skladišča in servisne prostore za potrebe nogometne šole ter dva večja prostora za konference in novinarje. Pod južno tribuno sta v načrtu trgovina in restavracija.