Šimundža in Dončić pred finalom: Derbi je nepredvidljiv

Prva liga 23. Jun 202016:01 > 16:09
Sportklub Slovenija

Sreda prinaša vrhunec letošnje sezone v Pokalu Slovenije. Na zelenici Nacionalnega nogometnega centra Brdo se bosta v finalu pomerila Nafta in Mura.

Letošnji Pokal Slovenije bomo sklenili s prekmurskim derbijem. Nafta bo sploh prvič v svoji zgodovini zaigrala v finalu in se borila za lovoriko, Mura pa v ‘korona sezoni‘ dobiva priložnost za svojo drugo lovoriko v zgodovini in prvo po 25 letih.

Kot je v navadi, je dan pred tekmo potekala novinarska konferenca, na kateri smo lahko izvedeli, kako so se v obeh taborih pripravili na vrhunec sezone.

Čaka nas tekma z zahtevnim tekmecem. Stanje v ekipi je pozitivno, poškodovanih igralcev nimamo. Tudi Gorenc je že opravil tri ekipne treninge,” je za začetek opisal trener Mure Ante Šimundža in se kasneje dotaknil še medsebojnih tekem v preteklosti, ko sta obe ekipi igrali v 2. SNL: “Ekip ne moremo primerjati. Iz tistih tekem ne gre vleči vzporednic.

Mura je že pred polfinalom dobila etiketo favorita, pred finalom pa jo zaradi vseh okoliščin sprejema tudi trener črno-belih: “Glede na vsa dejstva moramo sprejeti vlogo favorita. Ne glede na vse to pa gre za derbi. Derbiji so vedno nabiti s čustvi. Veliko ljudi se je v preteklosti poistovetilo s tema ekipama, to daje tekmi dodatno vrednost. Mi smo že pred sezono govorili o tem, da bi radi v pokalu prišli čim dlje, jasno se vedno razmišlja tudi o lovoriki. Zdaj smo tukaj, zdaj smo v finalu. Zaradi tega smo veseli in tudi ponosni.

Nekaj več težav pred finalom ima trener Nafte Dejan Dončić, ki bo tekmo sezone odigral brez treh pomembnih členov udarne enajsterice. Zaradi kartonov bodo manjkali Jaka Bizjak, Vedran Vinko in Mitja Novinič.

Zavedamo se položaja ene in druge ekipe. Navkljub temu pa je na derbiju možno vse. Odločala bo ena tekma. To je specifika. Ekipa je v redu, fantje so zdravi, »hendikepirani« pa smo zaradi kartonov. A sam vedno poudarjam, da ekipo ne sestavlja samo tistih 11 oziroma 16 fantov. Ekipo sestavljajo vsi člani, vseh 24 članov. Nekateri bodo dobili priložnost in prepričan sem, da jo bodo vsi maksimalno izkoristili,” razkriva Dončić, ki je Nafto prevzel v drugem delu sezone, zaradi pandemije koronavirusa pa dobiva nenavadno priložnost, da se že na svoji tretji tekmi na klopi Lendavčanov bori za lovoriko.

Pri Nafti sem šest mesecev. To je zares nekaj posebnega. Navkljub kratkemu času v Lendavi sem že spoznal, kaj nogomet pomeni v tem okolju. Mislim, da nas čaka pravi finale, prava poslastica. Prekmurje si to zasluži. Pokal Slovenije je najvišji nivo tekmovanja pri nas, zato smo lahko vsi ponosni, jasno tudi Ante in vsi pri Muri, da se bomo pomerili v finalu in predstavljali Prekmurje,” dodaja Dončič.

Previdna pri napovedih sta bila tudi oba nogometaša. S Prekmurjem je jasno bolj povezan Matic Maruško, ki pred tekmo razmišlja: “Derbiji so vedno nepredvidljivi. Mi smo se dobro pripravili. Vzdušje v slačilnici je super, vsi komaj čakamo na prvi žvižg.

Branilec Nafte Žiga Živko je dodal: “Pričakujem eno borbeno in dobro tekmo. Vanjo gremo zelo samozavestni, ničesar se ne rabimo bati, samo veliko lahko pridobimo. Mura je kot ekipa zelo močna, vsak igralec nam lahko škodi, če bi moral nekoga izpostaviti, pa je to Maroša, ki je super ‘špica’ z nosom za gol. On nam res lahko škodi.

Prekmurski derbi v finalu Pokala Slovenije boste lahko spremljali samo na Sportklubu. Zaradi razmer bo tekma odigrana brez navijačev, jasno pa velja izpostaviti prošnjo Nogometne zveze Slovenije, da naj navijači ostanejo doma in tekmo spremljajo na varnem.

V studijskem programu bosta za zanimivo analizo zgodovinskega obračuna poskrbela Miha Penko in Dejan Obrez, ki bosta v svoji družbi gostila Mirana Srebrniča in Saša Udoviča, gostili pa bomo tudi predsednika NZS-ja Radenka Mijatovića, selektorja Matjaža Keka in osrednje akterje iz igrišča. Ob igrišču bo tudi tokrat Matic Burazer, na komentatorsku mestu pa Goran Obrez. Kdo bo dobil epski obračun nogometnih gigantov iz Prekmurja? Spremljajte v sredo od 16:30 naprej v živo na SK 1.