Kolumna: Derbi kot ga še ni bilo!

Prva liga 23. Feb 201713:20 > 13:26
NK Maribor/Facebook

Po dolgem zimskem premoru se vrača Prva liga Telekom Slovenije, ki nam bo že v prvem krogu postregla s pravo poslastico. Pred nami je namreč eden izmed najbolj vročih derbijev v zgodovini obračunov med Mariborom in Olimpijo. Se lahko Ljubljančani maščujejo za oktobrski poraz v Stožicah?

Seveda po sobotni tekmi prvak še ne bo znan, a na razprodanem derbiju se bo igralo tudi za čast. Mariborčani bodo želeli pokazati, da so kljub lanski slabši sezoni, ko so naslov najboljšega v državi prepustili Olimpiji, še vedno močni in sposobni osvojitve naslova državnih prvakov tudi brez pompoznih okrepitev in zgolj s trdim kontinuiranim delom.

Ljubljančani so od zadnjega decembrskega kroga skorajda povsem spremenili ekipo. Navijači zelenih so najprej obupavali nad politiko Milana Mandarića in Ranka Stojića, ki pa sta jih z veliko dela v zimskem prestopnem roku vendarle nekoliko umirila. A že prvi test lahko vse skupaj poruši. Zimske okrepitve so v Olimpijo prišle z veliko nepotrebnega napihovanja. Vendarle gre za igralce, za katere občasni ljubitelji nogometa niso še nikoli slišali, njihovo znanje pa so si lahko ogledali le v kratkih internetnih videih, ki so za realno oceno kvalitete seveda premalo.

NK Olimpija/SPS

Za Mariborčani je povsem drugačen prestopni rok. Alfa in omega vijoličastih Zlatko Zahovič je za klubsko spletno stran dokaj hitro zavrnil vsa namigovanja o nakupih novih igralcev in napovedal, da bodo priložnost v prihodnosti dobili talenti iz mladinske šole v katero so vijoličasti v zadnjih sezonah ogromno vlagali. Izgubili so le Erika Janžo, ki je bil jeseni pomemben člen, in prav primanjkljaj prodornih bočnih nogometašev v obrambi lahko Mariborčane drago stane (o tej težavi smo na naših straneh že pisali).

Glavni del priprav so oboji oddelali v turškem Beleku, kjer je prišlo tudi do nekaj komičnih situacij. Odmevala sta predvsem vohunjenje Sebastjana Cimirotića in (ne)posrečena objava kapetana zelenih Nejca Vidmarja, ki pa sta poskrbela, da se je temperatura dvigovala že kar nekaj časa pred tekmo. Vse skupaj je za slovenski nogomet seveda pozitivno, kar se odraža tudi v razprodanem derbiju.

Olimpija je priprave izkoriščala za uigravanje povsem nove zasedbe, čudilo pa je seveda igranje Roka Kronavetra, ki še vedno ni zapustil Zmajevega gnezda. Prav Kronaveter pa je bil kljub vsemu med boljšimi igralci Olimpije v Beleku, kjer zeleni sicer niso navdušili.

Vijoličasti z uigravanjem ekipe niso imeli skrbi, zato so se lahko posvetili avtomatizmom v igri – predvsem v branjenju in visokem »pressingu«. Rezultati drugega dela priprav niso bili prepričljivi, je pa potrebno poudariti nekaj dobrih iger, predvsem tisto proti Ludogorcu, ko so navdušili mlajši člani zasedbe Maribora. 

Tako Darko Milanič kot Luka Elsner sta priprave označila kot dobre, a dodala, da ekipa potrebuje še nekaj časa, da bo dosegla tisto pravo formo. A tega časa ni, saj je derbi na sporedu že v prvem krogu, ko navijači enih in drugih pričakujejo le zmago. Elsner bi ob morebitnem porazu zagotovo bil tudi pod veliko večjim pritiskom Mandarića in Stojića, kot v nasprotnem primeru Milanič, ki se mu za službo ni potrebno bati.

Pred nami je torej začetek spomladanskega dela, ki smo si ga lahko le želeli. Seveda upamo, da tekma ne bo tipični derbi, kjer bosta obe ekipi bojazljivo čakali na napake nasprotnika, želimo pa si tudi čim bolj športnega navijanja in fantastičnega vzdušja v Ljudskem vrtu. Zmaga bi najverjetneje veliko več prinesla Olimpiji, ki bi dobila potrditev, da je remont ekipe bil potreben in dobro izveden, remi bi najverjetneje zadovoljil tako ene kot druge, uspeh Maribora, pa bi ob zadovoljstvu Viol lahko napovedal tudi razpad sistema pri zelenih. Kaj torej sledi v soboto? Zmaga za Stojića in Mandarića, ali nov dokaz mojstrstva Zahovića, ki stavi predvsem na izkušnje in kontiuniteto?