Stoodstotni Albert Riera: Fante spodbujam, naj delajo napake

Nogomet 1. Avg 202211:17 > 12:21 2 komentarja

Albert Riera je z NK Olimpijo premagal tudi Bravo in zmagal še tretjič na tretji prvenstveni tekmi. Še tretjič njegova ekipa ni prejela gola. "Zaradi tega sem zelo vesel, a moramo popraviti še marsikaj. Prostora za napredek je ogromno," je po novi zmagi povedal sloviti Španec, ki ga v naslednjem krogu čaka derbi v Mariboru.

“Vesel sem zaradi treh točk, saj je, kot vedno govorim, najbolj pomembno, da zmagaš, ampak bilo je tudi nekaj slabih stvari. Vedno smo lahko boljši, vedno je prostor za napredek. Mi lahko popravimo še marsikaj. To je tudi razlog, da hodimo na treninge, delamo, analiziramo, se pogovarjamo. To je edini način, da si iz tekme v tekmo boljši,” je bil po tekmi proti Bravu zadovoljen Albert Riera, za katerim je naporno obdobje.

“Sem pa vesel, da smo zmagali, a lahko bi igrali bolje. Pomembno je, da smo kljub utrujenosti šli naprej in spet zmagali. Po treh tekmah imamo devet točk. To je pot, po kateri moramo hoditi,” je nadaljeval sloviti nekdanji španski nogometaš, ki je v Stožicah začel samostojno trenersko pot.

“Fantom sem čestital. Ni lahko odigrati sedem tekem v 22 dneh. Igralce lahko motiviraš, ampak če zaradi utrujenosti ni energije, potem ne gre. Zato sem fantom čestital, ker so zmagali, ni pa bila energija ista. Predvsem v prvem polčasu nismo bili dovolj hitri, intenziteta je bila nižja. Ko je tako, se nasprotnik lažje brani,” je še dejal trener Olimpije, ki je v prvih treh prvenstvenih krogih premagala Muro, sežanski Tabor in Bravo. Dosegla je štiri gole, prejela pa ni še nobenega.

Tudi tokrat je namenil besede spodbude napadalcu Mustafi Nukiću, ki mu na začetku sezone ne gre, tudi tokrat pa mu je za prvi gol zmanjkalo le nekaj sreče. Ko je v drugem polčasu zadel, je stekel do trenerja, s katerim sta se po tem močno objela, toda potem razočarana ugotovila, da je sodnik po posredovanju Vara gol zaradi prepovedanega položaja razveljavil.

“Dokler bo delal, tako kot dela, in se obnašal, kot se obnaša, zame ni pomembno, če dela napake. Če izgubi žogo, nobenemu igralcu ne bom zameril. Fante celo spodbujam, naj delajo napake. To namreč pomeni, da si drznejo. Da poskušajo. Napake z žogo so dovoljene. Če se kdo ne bo držal naših idej in tega, kako igramo brez žoge, kako pritiskamo na nasprotnika, bo pa zgodba drugačna,” je zanimivo razmišljanje po tekmi podal Riera, ki vse bolj daje občutek, da ve, kaj dela in tudi to, da to počne s srcem. To lahko sklepamo tudi z objavo, ki jo je takoj po tekmi zapisal na Instagramu. Kaj vse pa je še povedal na novinarski konferenci po tekmi?

V prvem trenerskem dvoboju je premagal Dejana Grabića.

O čem je še govoril Albert Riera:

O tem, ali je presenečen in zadovoljen s stoodstotnim izkupičkom:
“Stoodstotno nisem zadovoljen. Če bi bilo perfektno, potem ne bi imeli razlogov za treniranje in bi le igrali tekme. Ne, moramo trenirati in se izboljševati. Vesel sem, da imamo devet od devetih točk in tudi zaradi tega, ker nismo prejeli gola. To je zame zelo pomembno. Pomembno je, da daješ veliko golov, ampak enako pomembno je zame tudi to, da jih ne prejemaš. Nogomet se igra za zadetke, a tudi za to, da zadetkov ne prejemaš. Smo zelo veseli, da nam gre, ampak osvojili nismo še ničesar. Pot je še dolga, gremo pa v pravo smer.”

O Mustafi Nukiću:
“Veste, kako je z napadalci. Zdaj enostavno nima sreče. Spet ga je od gola ločilo par centimetrov. Res je, da je v zadnjem času zapravil nekaj priložnost, ampak to je usoda napadalcev. Kdaj gre, drugič ne. Morda bo na naslednjih treh tekmah vedno zadel in se bo to spremenilo. Sem pa zelo zadovoljen s tem, kako dela in kako se obnaša na igrišču. To je zame najbolj pomembno. Vedno govorim, da sprejemam napake. Če izgubi žogo, nobenemu igralcu ne bom zameril. Če se ne bo držal naših idej in tega, kako igramo brez žoge, kako pritiskamo na nasprotnika, bo zgodba drugačna. Z žogo so napake dovoljene. Ko sem igral, je pred mojimi očmi enkrat žogo izgubil veliki Zinedine Zidane. Takrat sem ugotovil, da napake delajo vsi. To je normalno. Napake se v nogometu dogajajo.”

O Svitu Sešlarju:
“Je še zelo mlad, so pa nekatere situacije, iz katerih mora izvleči več, bolj provocirati. Želim si, da izgublja žoge. Želim si, da preigrava. Ko gre ena na ena, ni težav. Še spodbujal ga bom, naj dela napake, tako kot vse igralce. Drugo je seveda, če gre sam proti trem, toda želim si, da bi bili vsi drzni, da bi poskušali prodirati, preigravati, podajati. To govorim vsem. To je nogomet. Delajmo napake, upajmo si, ne smemo pa se oddaljevati od svojih idej.”

Med igralce Olimpija se je naselil moštveni duh.

O derbiju:

“Zdaj bomo imeli končno več časa za pripravo. Ni lahko za ekipo, ko igra v tako strnjenem ritmu, ko se dan po tekmi regeneriraš, potem pa imaš samo dan časa za pripravo na naslednjo tekmo. Sam sem tak, da se na vsakega tekmeca pripravljam posebej. Moja ekipa na vsaki tekmi igra drugače. V enem dnevu je težko zbrati in predati vse informacije. Dobro je, da bomo imeli za pripravo na derbi več kot en dan časa.”

O težavah z odsotnostmi:
“Ivan Prtajin ima težave s poškodbo, bolečine je začutil včeraj. Almedin Ziljkić je zbolel. Goran Milović je prav tako že nekaj časa poškodovan. Zato je bilo v zapisniku vsega 17 igralcev. Ne vem, ali bodo do derbija nazaj. Skupaj nas je le 21, 22. Več si jih niti ne želim, saj vztrajam pri kvaliteti. Nočem kvantitete. Želim si, da, ko imenujem začetno enajsterico, vsak igralec upravičeno upa, da se bo znašel v njej. To je tisto, kar pričakujem od ekipe. Da bodo vsi igralci, ko bodo na voljo, dobili priložnost. Seveda, le v primeru, če bodo lačni in bodo pokazali, da si želijo igrati.”

O morebitnih okrepitvah:

“Vodilnim ljudem v klubu sem že rekel, da bom, če lahko pripeljejo koga, ki bo popravil sliko ekipe, zelo vesel. Ampak le, če pridejo igralci, ki bodo boljši od teh. Če ni tako, potem naj ne zapravijo niti evra. Ne želim samo enega igralca več, ampak nekoga, ki bo kvaliteten in bo to tudi dal ekipi. Ne le jaz, če pride tak, bo vesela cela ekipa. Če takega ni, potem imam raje to ekipo. V klubu delajo na tem. Na katerem igralnem mestu pričakujem okrepitve? Ni pomembno. Kdorkoli, ki lahko ekipo izboljša, je dobrodošel.”

Gol, ki je odločil tekmo v Stožicah: