Albert Riera razkril skrivnost Olimpijinega uspeha

Nogomet 8. Avg 202211:29 2 komentarja
Albert Riera
Foto: Jure Banfi

Olimpija nadaljuje z nizanjem zmag v Prvi ligi Telemach. V četrtem krogu je vpisala še četrto zapored, ki je hkrati tudi najbolj prestižna, saj so jo osegli v Ljudskem vrtu proti Mariboru (2:0). "Zaenkrat lahko rečem, da nam uspeva," zadovoljstva po novih treh točkah ni skrival trener ljubljanskega prvoligaša Albert Riera.

Po sinočnji zmagi na derbiju proti Mariboru si marsikdo zastavlja vprašanje, kje so meje Olimpije? Ljubljanski klub je v novo sezono Prve lige Telemach vstopil izjemno in na štirih tekmah vpisal prav toliko zmag. Še bolj impresiven je podatek, da v 360 minutah sploh še ni prejel zadetka, kar mu v vsej svoji zgodovini igranja v prvi ligi doslej še nikoli ni uspelo.

“Četudi smo derbi dobili, smo osvojili le tri točke. Na koncu šteje le, kako uspešni bomo na koncu prvenstva,” je po tekmi proti Mariborčanom poudaril trener Olimpije Albert Riera. Čeprav so navijači njegov prihod po odsloviti zelo priljubljenega Roberta Prosinečkega pospremili s precejšnjo mero skepticizma, je Španec vsaj na uvodu sezone dokazal, da je bil ta neupravičen.

Vrhunci s tekme med Mariborom in Olimpijo:

V izjemno kratkem času in navkljub kaosu, ki vlada v klubskih pisarnah, mu zaenkrat uspeva skoraj nemogoče. Že res, da na tekmi proti največjemu tekmecu predstava zmajev ni bila na najvišji ravni, a je bila njihova zmaga povsem zaslužena. Ob anemični predstavi Mariborčanov so brez težav nadzorovali dogajanje na zelenici Ljudskega vrta in potrpežljivo čakali na svoje priložnosti.

“Vesel sem. Cel teden smo se pripravljali na osvojitev teh treh točk. Tudi fantje so bili veseli in prepevali v slačilnici. Privoščil sem jim ta trenutek. A vedo, kakšen sem. Še vedno nismo osvojili ničesar. Iti moramo dalje, sedaj jih moram pripraviti tudi na morebitne težke trenutke,” uspeh ni ponesel Riere, ki se še predobro zaveda pasti, ki v naporni sezoni prežijo na njegove igralce.

NK Olimpija
Foto: Jure Banfi

“Zaradi vseh zmag je zdaj morda vse videti lepo, a nogomet je prijeten in hkrati zelo krut. Zgodilo se bo, ko ne bomo zmagali, četudi bi si to zaslužili. Pripravljeni moramo biti na vse situacije. A na splošno gledano, sem zadovoljen z delom, ki ga opravljamo in vzdušjem, ki ga ustvarjamo,” je med drugim poudaril 40-letni strokovnjak ta čas vodilne ekipe v prvenstvu.

O čem je Albert Riera še govoril po tekmi z Mariborom?

Albert Riera
Foto: Jure Banfi

O tem, ali je avtor uspešnih predstav Olimpije v novi sezoni:

“Generalno gledano sem zadovoljen. Že po drugem tednu me je impresioniralo, kako hitro so igralci doumeli moje zamisli. Ko sem jim prvi teden dejal, da od njih želim, da igrajo na najmanj treh položajih, so se kar nekoliko ustrašili, a s tem pridobivajo na znanju. Poleg tega se na vsakega tekmeca pripravljamo drugače, saj želimo imeti element presenečenja.

To je naš trenutni način dela. Zadovoljen sem z napredkom, saj lahko igramo zelo raznoliko. To je nekaj fantastičnega. A pri nogometu v zadnji četrtini igrišča šteje talent in kakovost, zato vseh podrobnosti ne morem nadzorovati.”

O spremenjeni igralni formaciji proti Mariborčanom:

“Včasih se tako odločim zaradi nasprotnika, včasih, ker verjamem, da bomo tako prikazali naš najboljši nogomet. Seveda želim presenetiti tekmeca. Ključno je najti odgovor, kako kaznovati nasprotno ekipo in najti njene slabosti. Skozi teden treniramo prav to. Zaenkrat lahko rečem, da nam uspeva.”

Svit Sešlar. FOTO: Jure Banfi.

O tem, katere so slabosti Maribora:

“Slabosti ima Maribor, imamo jih mi in ima jih tudi Barcelona. Vse ekipe na svetu jih imajo. Če bi obstajali taktika in postavitev, ki bi bile vselej uspešne in brez slabosti, bi vsi igrali enako. Nogometa se ne igra le na en način, teh načinov je veliko. Vsi sistemi in postavitve imajo pozitivne in negativne lastnosti. Ko se odločiš za eno, se moraš zavedati prednosti in slabosti, da se jim lahko izogneš.”

O veliki slogi, ki kljub kaosu v klubu vlada v ekipi:

“Na to lahko odgovorim le z eno besedo: iskrenost. Povedati moraš, kaj čutiš. Stvari ne smeš zadrževati v sebi. Igralci me zdaj že poznajo. Če želim kaj povedati igralcu, pristopim do njega. Seveda je način, kako mu to povem, odvisen od njegove osebnosti. Včasih mu to povem individualno, spet drugič pred vso ekipo, a vselej z veliko mero iskrenosti.

Enako želim tudi od njih. Dobiti morajo občutek, da želim slišati čisto vse. Ko ne vemo, kako se odzvati ali kaj storiti v določeni situaciji, želim, da se pogovarjajo. Vedno jim pravim, da nas bodo doletele tudi težave, a iskrenost med igralci in tehničnim osebjem je velika in to je najvažneje.”

FOTO: Jure Banfi.

O tem, kako se je pripravil na Maribor in ali je bilo lažje, ker je imel za to cel teden časa:

“Jasno je, da če imaš več časa za pripravo, se lahko bolje osredotočiš na podrobnosti. Želja je, da imamo za pripravo najmanj tri dni časa. Pretekli teden smo imeli le enega, saj smo igrali v četrtek. Ko se pripravljamo na novo tekmo, je pomembno, proti komu igramo. Ne želim razmišljati le o svoji ekipi, čeprav je ta najpomembnejša. Fantom vedno pravim, da morajo vedeti, kaj početi z žogo, a pri tem ne smejo pozabiti na igro, ko le te nimajo v svoji posesti.”

O strelski krizi Mustafe Nukića in o tem, ali si želijo pripeljati še enega napadalca:

“Mustafa ne zadeva, ker mu v tem trenutku ni treba. Ko bo moral, bo to storil, zato nisem zaskrbljen. Dokler bodo zadevali drugi, je lahko glede tega brez skrbi. Kar se tiče okrepitev, iščemo igralce, ki bi lahko izboljšali našo igro.

Če bomo našli nekoga, ki bo dodana vrednost ekipi, je več kot dobrodošel. Ne le z moje strani, temveč tudi s strani igralcev, ki bodo z veseljem sprejeli nekoga, ki nam bo dal nekaj več. A želim si predvsem kvalitete in ne kvantitete.”

O primerjavi slovenskega derbija s tistimi, na katerih je zaigral sam:

“Na derbijih se ne igra, temveč se zmaguje. Na njih so vedno prisotna močna čustva. Res je, sam sem jih dal skozi kar nekaj. Če me sprašujete, kateri je najboljši, ni enoznačnega odgovora. Derbiji so le derbiji in na njih je vedno prisotna strast in dodatna motivacija. To sem začutil tudi danes. Svoje delo smo uspešno opravili, a četudi smo derbi dobili, smo osvojili le tri točke in že naslednji teden nas čaka Gorica. Na koncu šteje le, kako uspešni bomo na koncu prvenstva.”