Čeprav so znani po “cirkusu”, se bodo borili za naslov

Nogomet 8. Dec 20216:43 > 10:405 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Poškodba aduktorja ga je za nekaj mesecev oddaljila od nogometnih zelenic. Glede na to, da tudi njegovi soigralci že mesec dni niso odigrali nobene tekme, bo morda celo izpustil manj obračunov, kot smo pričakovali, a poškodba nikoli ne pride ob pravem času. Kapetan ljubljanske Olimpije Timi Max Elšnik stopa po poti rehabilitacije, v pogovoru za Sportklub pa se je dotaknil svoje dosedanje nogometne zgodbe v Ljubljani, koronavirusa, novih lastnikov Olimpije, Dina Skendra, življenja na družbenih omrežjih, Derby Countyja ...

Vabilo na reprezentančno akcijo je za vsakega nogometaša čast in ponos. Tako je bilo tudi pri Timiju Maxu Elšniku. A zadnji zbor slovenske izbrane vrste mu ne bo ostal v najlepšem spominu. Na treningu je namreč pri udarcu na gol prišlo do poškodbe. Diagnoza? Poškodba aduktorja. Čas za rehabilitacijo? Štiri mesece.

Kako svojo pot rehabilitacije opisuje Timi Max Elšnik?

Ne samo Olimpijin kapetan, tudi njegovi soigralci v zadnjih tednih niso igrali prav veliko nogometa. Razloga sta koronavirus in vreme. Situacija v klubu je tako precej kaotična. Klub ima novo vodstvo in novega trenerja, a je praktično sredi sezone en mesec brez nogometne tekme.

“Prvi teden po operaciji povsem iskreno nisem bil najbolj vključen v dogajanje. V zadnjih nekaj dneh pa sem obiskal slačilnico in od blizu spoznal, da zares ni enostavno, ko imaš naenkrat zaradi bolezni odsotnih šestnajst nogometašev. To je za ekipo pravzaprav katastrofa, s preostalimi šestimi, sedmimi nogometaši seveda ne moreš normalno trenirati. Zdravje je na prvem mestu, k sreči so zdaj bolezen vsi brez večjih problemov preboleli.”

Olimpija je zaradi okužb s koronavirusom izgubila tekmi z Muro in Celjem, zaradi vremena pa še obračun z Domžalami. Tekma s Celjem bo odigrana danes popoldan (od 16.30 tudi z našim studijskim delom na SK 1), za preostali dve tekmi termina še ni, se bosta pa zagotovo odigrali v nogometni pomladi.

Težko je reči, kako covid-19 vpliva na športnika

Situacija zmajev je zagotovo nenavadna. Nogometaši seveda niso vajeni sredi tekmovalnega koledarja mesec dni čakati na naslednjo tekmo, poleg tega pa so večji del tega obdobja številni nogometaši preležali v postelji, spet drugi so prek video povezave trenirali v svoji dnevni sobi. Kako bo ta prisilni odmor vplival na nogometaše Olimpije v zaključku jesenskega dela sezone, ko se bodo zmaji že danes udarili s Celjani, v soboto pa jih čaka še tekma z Radomljami?

“Vremenska napoved je zelo slaba, napovedano je sneženje, tako da sta žal tudi ti dve tekmi po mojem mnenju še pod vprašajem,” uvodoma o tej temi razmišlja Timi Max Elšnik in dodaja: “Po takšnem obdobju se je seveda težko vrniti v tekmovalni ritem, polega tega pa na stanje nogometašev vpliva tudi prebolela bolezen. O covidu-19 še vedno ne vemo vsega, težko je reči, kako vpliva na športnika.”

Timi Max Elšnik opozarja, da o vplivu koronavirusa na športnike še vedno vemo premalo. Foto: Uroš Skaza

Ob tem se je kapetan spomnil na primer iz lanske sezone: “Ko govorimo o najvišjem nivoju, se je na to temo oglasil Paul Pogba, ki je ob kritikah zaradi svojih predstav priznal, da je prebolel korono in da je to precej vplivalo na njegovo telesno pripravljenost. Tudi zaradi tega nam bo zimski premor prišel še bolj prav, da se fantje po bolezni tudi fizično čim bolj mirno vrnejo na pravi nivo. Nam športnikom se pogosto zdi, da smo odlično pripravljeni, nedotakljivi, dokler se ne zgodi bolezen in resnično upam, da kakšna prehitra vrnitev v polni pogon ne bi imela resnejših posledic.”

Vsak trener Olimpije bi bil še bolj uspešen, če bi le imel nekaj več časa

Čas hitro beži in kmalu bosta minili dve leti, odkar je Timi Max Elšnik prišel v slovensko prestolnico. V tem obdobju so bili pri zmajih njegovi trenerji Safet Hadžić, Dino Skender, Goran Stanković, Savo Milošević in znova Dino Skender. Kateri trener je gojil slog, ki je najbolj pisan na kožo vsestranskega vezista?

“Ko sem prišel, sem pod Hadžićem malo igral, tako da tisto obdobje težko ocenjujem. Skender me je potem postavil za kapetana, v zaključku sezone sem igral odlično. Vemo, da se v sodobnem nogometu merijo številni parametri in indeksi in takrat so bile tudi moje številke nekako najboljše. Ampak rad rečem, da mi te meritve in številke ne pomenijo prav veliko, na igrišču je zame nekako najbolj pomembno, kako se počutim med igro.”

Timi Max Elšnik v Olimpiji: 64 tekem, 7 golov in 7 podaj. Pokalni prvak 2020/2021.

Timi Max Elšnik priznava, da rad igra pod vodstvom Skendra, saj trener od njega zahteva tisto, v čemer je najboljši. “Sem se pa z vsemi trenerji dobro razumel, vsi so imeli svoje prednosti in prepričan sem, da bi lahko bi vsak od njih še bolj uspešen, če bi imel nekaj več časa. Denimo vsaj dva prestopna roka in pravo finančno podporo, da ekipo sestavi po svoje. Če prevzameš že sestavljeno ekipo, jo težko dovolj hitro prilagodiš svoji filozofiji.”

Tudi vse spremembe trenerjev in posledično igralnih sistemov so morda razlog za to, da v slovenski nogometni javnosti pravzaprav še vedno nimamo odgovora na vprašanje, ali je Timi Max Elšnik “šestka”, “osmica” ali “desetka”. Kakšen odgovor nam ponuja vezist zmajev?

“V modernem nogometu so najbolj iskani nekakšni hibridi. Trenerji bi najraje imeli igralca, ki preprečuje napade nasprotnikov in krade žoge v obrambi, v napadu pa zabija zadetke. Sam se najbolj vidim v vlogi osmice, “box-to-box” vezista, ki pomaga v obrambi, hkrati pa v napadu prihaja do priložnosti za zadetke. To je moja vizija, takšen nogometaš bi rad postal skozi kariero.”

V nadaljnji karieri se Timi Max Elšnik najbolj vidi v vlogi “box-to-box” vezista. Foto: Uroš Skaza

Kapetan sestankoval z novim vodstvom

Ne samo trenerji, v Olimpiji se je v zadnjem obdobju zamenjalo celotno vodstvo kluba. Vemo, da so v mislih nogometašev v prvi vrsti treningi in tekme, a nihče se ne pretvarja, da so imuni na dogajanje na nestanovitni poti ljubljanskega prvoligaša. Še posebej, če si kapetan ekipe.

Situacija ni enostavna. Ena stvar je zamenjati trenerja, precej bolj kompleksna pa je menjava vodstva kluba. Nogometaši se seveda o tem pogovarjamo. Če pogledamo trenerski štab, so se vrnili ljudje, ki so že bili v klubu. S tem so zadovoljni tisti, ki so v tistem obdobju igrali redno, niso pa najbolj zadovoljni tisti, ki takrat niso dobili toliko priložnosti. Sam prevzem kluba je trajal zares dolgo časa, bili so tudi določeni zapleti okrog plač, pojavljala so se številna vprašanja in jaz sem bil tisti, ki je to preverjal pri novi upravi kluba.”

“Novo vodstvo je že ob prihodu nagovorilo igralce in nam predstavilo svojo vizijo kluba. Ob kasnejših zapletih, nekatere še rešujemo, so se mi na sestankih z vodilnimi pridružili tudi nekateri najizkušenejši igralci. Tudi oni so želeli namreč neposredno od vodilnih mož slišati, kakšna je trenutna situacija,” pojasnjuje Elšnik, ki dodaja, da je večina stvari iz preteklosti zdaj že urejena.

Predaja poslov iz rok Milana Mandarića v roke Adama Deliusa se je precej zavlekla in zapletala.

Rad polepša dan navijačem na družbenih omrežjih

Družbena omrežja so danes del našega vsakdana in tudi nogometaši so na njih precej aktivni. A ker so bolj izpostavljeni kot slehernik, morajo biti seveda pri objavah nekoliko bolj pozorni. Koliko se Timi Max Elšnik zaveda te svoje vloge “vplivneža”, ustvarjalca mnenj in vzornika, ko komunicira preko različnih digitalnih platform?

“V resnici nogometaši v Sloveniji nismo ravno vplivneži. Drugače je z nekaterimi reprezentanti, kot sta Jan Oblak in Josip Iličić, ki ju spremljajo milijoni, mi pa smo vseeno nekako bolj lokalni in nas spremljajo bolj ali manj naši vrstniki, znanci, prijatelji in ne toliko širša javnost. Vseeno pa seveda moraš paziti, kaj objaviš. Še posebej pozoren moraš biti na kakšne šale, ki bi morda lahko bile napačno razumljene, hitro te povežejo z ali proti kakšni skupini ljudi,” uvodoma to temo pokomentira naš sogovornik.

Če sta Facebook in Instagram redna spremljevalca slovenskih nogometašev, se ti precej bolj redko pojavljajo na družbenem omrežju Twitter. Timi Max Elšnik je eden redkih, ki redno komunicira tudi tam. “Twitter sem začel uporabljati že v Angliji, ker ga tam uporabljajo vsi. Na sploh je v tujini precej bolj prisoten. V Sloveniji so na tem omrežju bolj prisotni novinarji in mediji, morda smo zato športniki nekoliko manj opazni.”

Kapetan Olimpije skozi pogovor izpostavi zelo pozitivno stvar družbenih omrežij. “Preko družbenih omrežij rad navezujem stike in komuniciram z uporabniki. Iskreno mi niso najbolj všeč izjave med tekmami in po tekmah, ki so bolj ali manj avtomatske in vedno zelo podobne. Na družbenih omrežjih si vseeno lahko nekoliko bolj sproščen. Tudi navijači cenijo, če odgovoriš na kakšno njihovo objavo ali ko jim kaj všečkaš. Tebi takšna stvar vzame nekaj sekund, njemu ali njej pa lahko polepša dan.”

Globalno uspešno razbijanje bombonov je pripeljalo do razbitja nogometnega kluba

Timi Max Elšnik se je že kot mladenič iz Aluminija preselil k Derby Countyju, enemu najbolj tradicionalnih nogometnih klubov v Angliji. Pri ovnih je treniral tudi pod vodstvom slovitega Franka Lamparda, prave priložnosti pa v članski ekipi nikoli ni dobil, kalil se je na posojah v nižjih angleških ligah. Danes je njegov nekdanji klub v hudih finančnih težavah, zaradi katerih jim je bilo v letošnji sezoni odvzetih kar 21 točk in varovanci Wayna Rooneyja, še ene angleške nogometne legende, so na poti v tretjo ligo.

“Spremljam situacijo, tudi na Twitterju spremljam ljudi, ki so povezani s klubom. Kar se dogaja, je grozno, navijači so zares izjemno zvesti in si tega ne zaslužijo. Tudi sam sem v Angliji dve leti živel pri družini navijačev Derby Countyja in vem, kako težko spremljajo, da jim klub razpada pred očmi. Najbolj ironično pa je, da jih je v ta položaj spravil ravno domačin, velik navijač kluba. Enostavno so ga pokopale previsoke ambicije, klub je želel vrniti v Premier ligo in je za to zapravljal ogromno denarja. Pripeljal je velika imena, nogometaše z visokimi plačami, rezultata pa ni bilo. Če bi mu uspelo priti med elito, bi bile zaradi ogromne finančne nagrade težave rešene, ker mu ni, je klub v velikih težavah.”

Lastnik, ki je Derby County popeljal v pogubo, je Mel Morris, poslovnež iz okolice Derbyja, ki je obogatel v računalniškem poslu. Njegovo največji dosežek je prodaja podjetja King ameriškemu gigantu Activision Blizzard. Znamko King verjetno dobro poznate vsi ljubitelji mobilnih iger, saj je to podjetje, ki stoji za super popularno igrico Candy Crush.

Zgodbi Derby Countyja in Olimpije sta po mnenju Timija Maxa Elšnika precej podobni. “Tudi v Olimpiji so bila v zadnjih letih pričakovanja visoka, visoki so bili tudi vložki, ko pa rezultata ni bilo, so sledile menjave trenerjev, menjave sistema … V Angliji sem štirih letih zamenjal osem, devet trenerjev, vsak je s seboj pripeljal tudi tri ali štiri igralce z visokimi pogodbami in čez dve leti je bila slačilnica polna nogometašev, ki so bili ogromno finančno breme za klub. Za nas mlade igralce pa je bilo tako ali tako težko, ker je nenehno prihajala nova konkurenca. Uspeha pa na koncu ni bilo.”

Timi Max Elšnik je bil član Derby Countyja od leta 2015 do 2019. Foto: Uroš Skaza

Verjame, da jih bo v tretje pobožala sreča

Najprej rehabilitacija po poškodbi, nato vrnitev na igrišča in v zaključku sezone naslov državnega prvaka. Takšen je kratkoročen načrt Timija Maxa Elšnika.

“Moj velik cilj je osvojiti državni nogometni naslov. Zato sem ob vrnitvi v Slovenijo tudi izbral Olimpijo. Tisto sezono smo bili ves čas na vrhu, igrali najboljši nogomet v Sloveniji, a se nam je naslov na koncu izmuznil iz rok. V naslednji sezoni smo imeli sicer znova ogromno težav, a na koncu niti sami ne vemo, kako smo uspeli zapraviti veliko prednost, ki smo jo imeli sedem krogov pred koncem,” se ne najbolj vedrega obraza spominja kapetan zmajev.

V sezoni 2019/2020 so se naslova prvaka veselili Celjani, v lanski sezoni pa nogometaši Mure. Slovenija je edini članica Uefe, v kateri sta zadnja dva prvaka naslov osvojila sploh prvič v svoji zgodovini.

“Upam, da me bo v tretje pobožala sreča oziroma verjamem, da nam lahko uspe. Zdaj tako ali tako vemo, da je Olimpija že znana po tem, da je okrog kluba vedno “cirkus” in kaos, a je po drugi strani vedno tudi blizu naslova. Trenutno stanje je nepredvidljivo, daleč od optimalnega, ampak sezona je še dolga. Novo vodstvo bo zagotovo med odmorom poskrbelo za stabilizacijo ekipe, trenerski štab pa bo dobil nekaj časa za uigravanje in pomladi lahko popravimo, kar smo izgubili. Verjamem, da bodo pripeljali prave igralce, ki jim bo mar za klub in da bomo začeli serijsko zmagovati ter se vmešali v boj za naslov,” pogovor zaključuje Timi Max Elšnik.

 

Komentari

Vaš komentar