Darijan Matić: Morda navijačem Olimpije ne bo všeč, vendar …

Nogomet 13. Jul 202214:00 > 14:04
Darijan Matić
Foto: Uroš Skaza

Po dveh neuspešnih sezonah, ko so slovensko nogometno prvenstvo sklenili na sedmem oziroma na osmem mestu, so pri ambicioznem Celju odločeni, da v novi sezoni posežejo po najvišjih mestih. Poleg številnih odmevnih okrepitev so temeljito prenovili tudi strokovni štab, v katerem je po novem tudi nekdanji slovenski reprezentant Darijan Matić.

Tako kot številni nogometaši je tudi Darijan Matić po zaključeni športni karieri pristal v trenerskih vodah. Preden je leta 2019 nogometne čevlje obesil na klin, je nosil drese klubov iz Ukrajine, Rusije, Izraela, Romunije in seveda tudi Slovenije, kjer je med drugim nastopal za Domžale, Koper, Triglav … A največji pečat je nedvomno pustil pri Olimpiji, za katero je v treh različnih obdobjih zaigral na 106 tekmah in bil tudi njen kapetan.

Danes 39-letni nekdanji vezist, ki se lahko pohvali tudi z desetimi nastopi za slovensko reprezentanco, je bil še do nedavnega trener drugoligaša iz Krke, po prihodu Ukrajinca Romana Pilipčuka na klop Celja pa je okrepil njegov trenerski štab.

Darijan Matić
Foto: Uroš Skaza

Celje predstavlja novo okolje za vas. Ste se že prilagodili?

Glede na to, da je celoten strokovni štab sestavljen na novo, mislim, da smo se dobro ujeli. Tudi sam se zelo dobro počutim. Nogometna filozofija trenerja je zelo podobna moji, kar mi zelo ustreza. Trenutno zelo uživam v svojem delu.

Trener in njegova filozofija predstavljata precejšnjo neznanko za slovensko nogometno javnost. Kakšno Celje bomo gledali v novi sezoni?

Vse bo videti zelo podobno temu, kar smo že prikazali na prijateljskih tekmah. Kdor nas je podrobneje spremljal, je določene stvari že lahko videl. Res pa je, da prvenstvo predstavlja nekaj povsem drugega. Vse bo odvisno tudi od tega, kako se bodo odzvali igralci, saj je pritisk v njihovih glavah večji. Po nekaj krogih bo že jasno, kje se nahajamo.

Doslej se je Celju pridružilo šest novincev. Lahko do zaključka prestopnega roka pričakujemo še kakšno okrepitev?

Zaenkrat ne načrtujemo novih prihodov, bo pa začetek prvenstva zagotovo pokazal, ali so potrebne še dodatne okrepitve, ali smo sposobni pripeljati še koga in koliko sploh še imamo manevrskega prostora. Po videnem na prijateljskih tekmah smo zadovoljni z obstoječim kadrom. Prepričani smo, da se z njim lahko zoperstavimo oziroma premagamo vsakega tekmeca. A vsi vemo, kakšna je slovenska liga in da lahko izgubiš proti vsakemu.

Koliko časa še potrebujete, da boste povsem uigrani?

Na začetku zagotovo potrebujemo predvsem nekaj sreče, na dolgi rok pa sem prepričan, da delamo dobro in da bodo tako rezultati in igra prišli. A vsi vemo, kako je v nogometu. Če od samega začetka ne krene tako, kot si si zamislil, hitro pride do nervoze in dvomov, ki delo na dolgi rok zelo otežijo.

nogometaši
Foto: NK Celje

Kolikšen bo pritisk rezultata po dveh neuspešnih sezonah?

Zavedamo se tega, a se s tem ne obremenjujemo. Tudi nekateri igralci, ki smo jih pripeljali, so tega pritiska že vajeni in vedo, da zadnji dve leti nista bili najboljši. Zelo pomemben je predvsem vstop v prvenstvo, zato bomo naredili vse, da vanj startamo uspešno, saj bo nato tudi nadaljevanje precej lažje.

Kako pomembno bo, da izkoristite napornejši ritem klubov, ki nastopajo v Evropi?

Zagotovo se to da izkoristiti. V tretjem krogu se bomo že pomerili z Muro, zato pričakujemo, da bo utrujena od Evrope in od potovanj. Ni pa to nobena garancija, da bomo tekmo tudi dobili.

Bo glavni cilj uvrstitev v Evropo ali se spogledujete tudi z bojem za naslov prvaka?

Težko rečem. Glavni cilj mora zagotovo biti uvrstitev v Evropo. Lahko si želimo osvojitve naslova, vendar pa ga je po osmem mestu težko napasti čez noč. Mislim, da je treba najprej zgraditi ekipo. Tudi ko je bilo Celje prvak, se je to zgodilo, ko je bil Dušan Kosić tri leta trener. To je neka normalna pot, zato upam, da bodo vodilni imeli razumevanje.

Koliko je še sploh potrpljenja pri vodilnih?

Tega ne vem. Na to nimam vpliva, niti se s tem ne obremenjujem. Če bi o tem razmišljal, bi bilo bolje, da bi deloval v mladinskem pogonu, kjer je nekaj več miru. A tudi tam so že začeli nerazumsko funkcionirati, kar se na dolgi rok pozna tudi pri članski reprezentanci. Mislim, da se mora slovenski nogomet resetirati. Pogledati moramo, v katero smer gremo in kaj želimo, saj menim, da bi se dalo delati bolje.

Foto: NK Celje

Eden vaših največjih tekmecev bo bržkone tudi Olimpija. Koliko je z vaše strani še prisotnih čustev do nje?

Čustva so vedno bila, a ko se bomo pomerili proti njej, me seveda ne bodo ovirala pri mojem delu. Služba je le služba in naredil bom vse, da jo s Celjem premagam na vsaki tekmi.

Kako komentirate trenutno dogajanje v ljubljanskem klubu?

Pri Olimpiji nikoli ni bilo rožnato. Če je bil rezultat, ni bilo igre in mladih ter obratno. Zdi se mi, da v vseh teh letih klub ni začrtal filozofije in našel rdeče niti. Morda navijačem ne bo všeč, vendar se mi zdi, da je bilo v klubu še največ miru, ko je bil na čelu Izet Rastoder. Res je, da tedaj proračun ni bil najvišji, a je vladal red in vedelo se je, kdo odloča in kakšni so cilji.

Zdaj se zdi, da ne šteje nič drugega kot prvo mesto. Podobno velja tudi za Maribor, kar posledično vodi do nervoze, saj se preveč odločitev sprejema na podlagi čustev. To na dolgi rok zagotovo ne more biti dobro. Mislim, da bi si morali najprej natočiti čistega vina, si zapisati cilje in jim slediti. Za slovenski nogomet je dobro, da so vsi klubi močni, finančno zdravi in brez zdrah.