Ermin Raković: Na Portugalsko me je odpeljal legendarni Jorge Mendes

Nogomet 5. Maj 202310:30 0 komentarjev

V magazinu Pod prečko smo v tej sezoni v rubriki Pogovor z legendo gostili tudi izjemnega napadalca Ermina Rakovića. Raković je s svojimi dosežki zelo zaznamoval slovensko ligo. Na 269 tekmah je dosegel kar 108 golov, hkrati pa bil tudi eden izmed redkih slovenskih igralcev, ki je v tistem obdobju zelo zgodaj zaigral v tujini.

Danes 45-letni Raković se je zelo zgodaj zaljubil v nogomet, na najvišjem nivoju pa se prvič predstavil v dresu Slovana.

Nad najbolj popularnim športom na svetu ga je navdušil oče, kot večina njegovih vrstnikov pa je tehniko pilil na ulici in igral mali nogomet. “Celo osnovno šolo smo igrali pred in po šoli, pred in po treningu. Spomnim se časov, ko smo s Cimetom in še nekaterimi kolegi, bolj resno igrali v ‘kletki’ na Prulah kot v kadetski ligi,” se začetkov spominja Raković.

Gre za igralca, ki je v svoji karieri igral za številne klube. Med drugim je v Sloveniji nosil drese velikih rivalov – Olimpije, Maribora in Mure. Zadnje tekme med slovensko elito je odigral v sezoni 2009/2010, ko je za Olimpijo na 10 ligaških tekmah dosegel tri gole.

Njegov nogometni idol je bil zdajšnji selektor Srbije Dragan Piksi Stojković, ki je imel na Rakovića veliko vpliv. “Oponašal sem vse, kar je delal. Če je nosil steznik za koleno, sem ga nosil tudi jaz. Ko me je trener vprašal, če me boli koleno, sem mu v smehu odgovoril, da me boli, ampak sam sem vedel, da ga nosim, ker sem na televiziji videl, da ga nosi on.”

Za prestop na Portugalsko poskrbel veliki Jorge Mendes

Izredno zanimiva je njegova zgodba o selitvi v Nacional. Danes 57-letni Mendes, ki ga nogometni svet pozna predvsem po dolgoletnem sodelovanju s Cristianom Ronaldom, je leta 1997 začenjal svojo kariero med zastopniki. Usodna je bila tekma reprezentance do 21 let, na kateri je Mendes opazil Rakovićev talent. Napadalec se je odpravil na tridnevno preizkušnjo, pogodbo pa podpisal po vsega 45 minutah igranja na prijateljski tekmi.

“Morda je bila moja napaka ta, da se pri prestopu iz Olimpije v Izrael nisem odločil za odhod v Belgijo. Imel sem še veliko ponudb iz bolj ‘normalnih’ nogometnih okolij, a je na koncu tehtnico na stran Izraela prevesil denar,” o izkušnjah na tujem pove Raković, ki je ob portugalskem in izraelskem nogometu spoznal še Turčijo, Kitajsko in v zatonu kariere še Avstrijo.

V svoji karieri je v Sloveniji osvojil tri naslove državnega prvaka. Dvakrat mu je to uspelo z Mariborom in enkrat z Domžalami. Kar se tiče lovorik na domačih tleh, je v Interblocku, ki ga je takrat ambiciozno vodil Joc Pečečnik, osvojil še Pokal Slovenije. “Zgodba Interblocka se ni izšla, ker je bilo ob Jocu preveč ‘lačnih’ ljudi.”