Forma je eno, Ljudski vrt pa je Ljudski vrt

Nogomet 7. Avg 202213:10 > 13:30 0 komentarjev
Viole Maribor
FOTO: Jure Banfi.

Slovenski nogometni svet se bo nocoj ob 20.15 znova ustavil. Na sporedu je namreč 149. večni derbi med Mariborom in Olimpijo. Oder za spektakel? Ljudski vrt. V štajerskem nogometnem hramu pa so vijolice v zadnjem obdobju znova našle način, kako na derbiju ostati neporažene.

Ko govorimo o mesecu avgustu, se bosta v njem tekmeca pomerila štirinajstič. Bilanca je skorajda popolnoma enakovredna, Olimpija je zmagala petkrat, Maribor štirikrat, v petih primerih zmagovalca ni bilo. Je pa Olimpija v avgustu izjemno neučinkovita na gostovanjih v Ljudskem vrtu, na sedmih tekmah je le enkrat zmagala ter dosegla skupno le sedem zadetkov.

Pri iskanju podatkov o derbijih nam je znova na pomoč priskočil mojster nogometnih številk Opta Žabar.

Maribor je sicer v nizu šestih tekem brez poraza na večnih derbijih v Ljudskem vrtu. Zadnjega, lani aprila, je dobil z zadetkom Ognjena Mudrinskega. Olimpija je v štajerski prestolnici nazadnje slavila maja 2019, ko so v “blietzkrigu” v prvem polčasu zadeli Haris Kadrić, Rok Kronaveter in Endri Čekiči. Nihče od omenjenih strelcev ni več v klubu, za katerega je zadel na teh derbijih.

Kdo bo po Ognjenu Mudrinskem novi junak večnega derbija? Foto: Jure Banfi

Pred večnim derbijem:

Riera: Maribor bo nevaren, ker ne more veliko izgubiti

Karanović brez bele zastave: Naj bo derbi prelomnica sezone

Kvesić: Olimpija ima zagotovo najboljšo sredino v ligi

Olimpija je imela pred derbijem že precej večjo prednost

Izhodišče na lestvici je takšno – Olimpija ima pred Mariborom šest točk prednosti in je na vrhu prvenstvene lestvice. Maribor je četrti krog pričakal na osmem mestu. A to še zdaleč ni rekordna prednost zmajev pred tekmo vseh tekem, leta 1996 so zeleno-beli večni derbi pričakali s kar 12 točkami prednosti pred Mariborom. Je pa morda zanimivo tudi to, da Maribor na večnem derbiju v 4. krogu še nikoli ni izgubil. Še več, na šestih tekmah je kar petkrat zmagal. Olimpija je na teh tekmah nasprotnikovo mrežo zatresla vsega dvakrat.

Avgusta 2016 je v Ljudskem vrtu v 4. krogu za remi Olimpije proti Mariboru v 79. minuti zadel Miha Zajc. Foto: SPS

Kdo sta vroča posameznika?

Roko Baturina (Maribor)

Hrvaški napadalec sicer v skladu s podobo celotne ekipe ni v kakšni sanjski formi, a vseeno gre za avtorja štirih od šestih letošnjih zadetkov vijolic. Če pa bi imel še nekoliko boljšo distribucijo žog, bi bila ta številka verjetno še višja. Radovan Karanović dilem, koga postaviti v konico napada, nima. Več neodgovorjenih vprašanj ima glede tega, kdo bo Baturini pomagal pri ogrožanju nasprotnikovih vrat. Zadnji derbi je odločil Ognjen Mudrinski. Ne bomo presenečeni, če bo tega Roko Baturina.

Od dnevne forme Roka Baturine bi kaj lahko bil močno odvisen končni rezultat derbija.

Mario Kvesić (Olimpija)

Praktično vsaka nevarna akcija zmajev v tej sezoni nosi podpis Maria Kvesića. 30-letni napadalni vezist iz tekme v tekmo dokazuje, da se odlično znajde na slovenskih nogometnih zelenicah in da je v resnici prava dodana vrednost zasedbe zmajev. Tehnično je nogometaš iz Bosne in Hercegovine odlično podkovan, njegove podaje “imajo oči”, tudi njegovi streli z razdalje pa še zdaleč niso prvina, ki bi pomirila nasprotnikove vratarje. Skratka, ko igra Mario Kvesić, igra Olimpija.

Motor igre Olimpije bo ob Elšniku in Doffu skušal vzpostaviti dominacijo zmajev na sredini igrišča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!