Grabić predramil Dakuja in hitro osvojil črno-bela srca

Nogomet 5. Mar 202320:34 0 komentarjev
Dejan Grabič
Foto: Jure Banfi

Dejan Grabić je zgodbo na klopi Mure odprl z velikim skalpom. Motivirana črno-bela ekipa je na Fazaneriji z 2:1 premagala Maribor in poskrbela za sanjski debi novega trenerja, ki je po tekmi govoril o kvalitetah črno-bele ekipe, delu Damirja Čontale in tudi o zloglasni dekadenci slovenskega klubskega nogometa.

Glavni junak Murine zmage je bil napadalec Mirlind Daku, ki je z dvema goloma prekinil svoj 119 dnevni strelski post v Prvi ligi Telemach. Kosovski golgeter je dvakrat ugnal Ažbeta Juga in poskrbel za veliko slavje gostiteljev, zanimivo pa je, da je zadnjič v slovenski ligi prav tako zadel proti Mariboru. “Tekma je bila težka. Vedeli smo, da je Maribor v dobri formi. Veseli smo zmage, ki smo jo potrebovali, sam pa sem zelo vesel dveh golov,” je po tekmi razmišljal Daku in skromno dodal: “Dobro je, da smo se vrnili na zmagovite tirnice. Sam nisem čutil pritiska, da moram nujno zadeti. Želim si le, da ekipa zmaguje. Če ji to uspe brez mojih golov, sem prav tako zelo vesel.”

“Bili smo odlični. Vse skupaj ne bi moglo biti lepše. Najprej rezultat, nato odrekanje igralcev za naš načrt, kakršenkoli je ta bil. Fantastično. Imeli smo odlično podporo s tribun in tudi celotne okolice. To smo čutili v zadnji dneh,” je po tekmi dodal nov trener črno-belih Dejan Grabić.

Mura je v Fazaneriji delovala povsem drugače kot v prvih tednih spomladanskega dela. Ekipa je bila željna dokazovanja, kar je hitro začutila tudi publika, ki je poskrbela za krasno kuliso. Mariborčani, ki so v tekmo vstopili zelo medlo, so imeli posledično veliko težav pri organizaciji napadov. Gostitelji so, kot smo lahko s strani Grabiča pričakovali, pritiskali zelo visoko in s tem onemogočili vse kreativne igralce vijoličastih, hkrati pa od igre odrezali prvega strelca lige Žana Vipotnika, ki je do edinega strela na tekmi prišel v 72. minuti. Neviden je bil tudi Josip Iličić, ki v napadu ni imel svojega dne. Virtuoza je predvsem v prvem polčasu ob živce spravljal mladi in zelo nadarjeni branilec Srdjan Kuzmić.

Gostitelji so sicer aktualnim prvakom prepustili posest žoge (39:61 v odstotkih igralnega časa), a so bili v obrambi zelo kompaktni, hkrati pa izredno dobro izkoriščali vse napake Maribora pri gradnji napadov ter pretili iz protinapadov. Mura je na koncu zbrala 10 strelov, tri več kot Maribor in glede na prikazano povsem zasluženo slavila.


O čem je po tekmi govoril Dejan Grabić?

O tem, kako so se z ekipo pripravljali na tekmo z Mariborom po njegovem prihodu v Mursko soboto:

“Vsakič, ko pride do takšne zamenjave so prvi dnevi verjetno podobni. Fantov nisem želel na treningih preobremeniti. Ne kondicijsko in ne taktično. Dogovorili smo se za neko osnovno idejo v napadu in v obrambi. Videl sem, da so igralci tehnično in taktično zelo dojemljivi ter tudi motorično zelo sposobni. To je stvar, na kateri lahko odlično gradimo naprej.”

O velikem številu tehničnih napak, predvsem na strani Maribora:

“Vem, zakaj je prišlo do toliko tehničnih napak. Igrišče ni idealno. Ko bo vegetacija pognala, bo v tednu ali dveh lažje tako nam kot nasprotnikom. Občutek sem imel, da smo bili nevarni za gol, ampak smo imeli določene težave pri zadnjih podajah. Že v prvem polčasu so bile le te večkrat prekratke. To so detajli, ki so pomembni za nas.”

O Mirlindu Dakuju:

“Daku je nad nivojem lige. Tako po motoriki kot odločitvah in linijah gibanja napadalca. Te stvari so pri njemu odlične. Na pogovoru sva sklenila, da mora prevzeti tudi neko vlogo vodje na igrišču. Nekaj jih imamo v obrambi, ki so to počeli že prej, potrebujemo pa še nekoga zgoraj. Zelo pomembno bo, koliko se bo on odrekal in boril. V takih trenutkih te bo vsa ta borba nagradila z golom in to se je zgodilo že danes.”

O Damirju Čontali in delu strokovnega štaba Mure pred trenersko zamenjavo:

“Ekipo je pustil v zelo dobrem stanju. Rezultati, ki so se vlekli v zadnjem obdobju, so posledica psihološkega stanja. Kar nekaj je težav s poškodbami, tudi nekaj novih, ki so se zgodile v tem tednu, odkar sem tukaj jaz. Moja ocena je, da je vse na nivoju. Tudi delo kondicijskega trenerja.”

O navijačih in njegovem prestopu:

“Naveza z navijači mi pomeni ogromno. Zaradi tega sem se za prestop odločil čez noč. Navijače bi prosil, da bodo tudi v primeru slabih rezultatov takšni kot danes. S strokovno ekipo bomo naredili vse, da igralce pripravimo do nekega fanatizma za klub. To bo številka ena. Taktika in vse ostalo pa je postransko. Prišli bodo trenutki, ko nam ne bo šlo in takrat bomo potrebovali podobno podporo s tribun. Zagotavljam, da bomo vedno dali od sebe vse.”

O njegovi izjavi po tekmi Domžal in Brava, ki je dvignila ogromno prahu:

“Dekadenca ni imela nobene zveze z igro Domžal in Brava. Morda sem se izrazil nekoliko nespretno. Govoril sem predvsem o pogojih dela. Mi odigramo 90 od 180 tekem na slabih igriščih. In kaj delamo? V Bosni je 10 hibridov, na Hrvaškem več kot šest. Dajmo postaviti prioritete. Igralci ne morejo od sebe dati 100-odstotkov. In zdaj apeliram na vse vas in nas, da se zadeva požene. Da se ne da, tega ne sprejmem. Prijatelj, ki vodi agencijo za priprave, je sam vložil v številna igrišča, ki so izjemna. Mi kot država pa tega ne moremo? Prioritete, vse se da.”

Mura vzdušje fazanerije Mura vzdušje fazanerije
Foto: Jure Banfi
Mirlind Daku. Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!