Iličić prišel kot profesor, Šuler dregnil v osje gnezdo

Nogomet 5. Okt 202221:46 4 komentarji
Josip Iličić in Marko Šuler. FOTO: Jure Banfi.

Josip Iličić se je le nekaj ur po uradni naznanitvi prestopa v NK Maribor v mariborskem nakupovalnem centru ob velikih besedah vseh prisotnih vrnil nazaj in se v vijoličastem dresu predstavil navijačem. Ti so bili vzhičeni, soigralci in zaposleni v klubu na čelu s športnim direktorjem Markom Šulerjem prav tako.

“Spet doma,” so na vseh svojih kanalih, na katerih obveščajo javnost, okoli desete ure dopoldne zapisali pri NK Maribor in potrdili prestop, o katerem se je šušljalo že več tednov. V zadnjih dneh je postalo jasno, da so ovira le še pravne stvari, Josip Iličić je na povratek v Ljudski vrt namreč že privolil.

Le sedem ur pozneje je v mariborskem nakupovalnem centru pred nekaj sto ljudi, med katerimi je bilo tudi nekaj naključnih mimoidočih, po 12 letih spet zakorakal v vijoličastem dresu. Ne s številko 27, ki jo je na hrbtu nosil dva meseca leta 2010, ampak 72, ki je medtem po več kot desetletju bleščečih predstav na italijanskih nogometnih zelenicah postala njegov zaščitni znak.

“Z njim bomo prvaki. To je največja okrepitev v zgodovini kluba. Za vse nas je to zelo lep dan. Seveda sem ga prišla pogledati. Prišla bom tudi na stadion, prvič ko bo zaigral,” nam je, medtem ko smo čakali nanj, povedala gospa srednjih let Mateja, ki je na predstavitev prišla v družbi sina, oblečenega v vijoličasto barvo.

Zamudil je akademskih 15 minut

“Malo sem pesimist, v kakšnem stanju je, a po drugi strani je tako dober nogometaš, da bi lahko igral tudi z le eno nogo. Sploh, če bi šlo za levo nogo,” je bil domiseln mlajši navijač Marko in ciljal na Iličićevo smrtonosno levico, s katero je zabil večino od 96 golov, ki jih je v prvi italijanski ligi dosegel. Še sedem jih je dodal v Ligi prvakov, jih prav toliko dosegel tudi v italijanskem pokalu in se še enajstkrat med strelci znašel v preostalih evropskih pokalih. Velika kariera.

Navdušeni navijači ob prihodu glavnega gosta večera. FOTO: Jure Banfi.

“Jojo, Viola! Vsa čast, da je držal besedo in se vrnil tja, kjer ga imamo najraje. Prepričan sem, da bo na prvi tekmi napolnil Ljudski vrt,” je bil iz sebe še en pristaš Maribora, Simon, ki smo ga pocukali za rokav, medtem ko smo čakali na glavnega gosta večera.

Prišel je v slogu, kot profesor, kar je vzdevek, ki se ga je na Apeninskem polotoku prijel. Kot so nam povedali v klubu, se to ni zgodilo namenoma, ampak na predstavitev je zamudil akademskih 15 minut. Ko je prišel, je završalo. “Jojo! Jojo! Jojo!” se je zaslišalo, medtem ko je s počasnimi koraki stopal na oder, pozdravil prisotne in prijel za mikrofon.

Prišel je zaradi tega, kar mu Maribor pomeni

“Vsem skupaj bi se rad zahvalil. To je zame poseben dan. Nogometaši zaradi takšnih stvari igramo nogomet še z večjo voljo, še z večjim veseljem. Zato sem se tudi vrnil. Eno zgodbo sem začel, na žalost je nisem končal. Zdaj sem se vrnil, da tudi jaz pustim nek pečat v tem klubu,” je Iličić, ki je svojo drugo mariborsko epizodo začrtal dolgoročno. Podpisal je pogodbo do leta 2025.

V prvem obdobju je za Maribor odigral vsega enajst tekem in dosegel štiri gole, kar je bilo dovolj, da se je za vedno zapisal v srca tukajšnjih navijačev. Ti so v zadnjih tednih močno navijali za njegov prihod. V ta namen so začeli tudi kampanjo z lepljenjem plakatov po mestu, nastal je celo grafit. Vse to seveda ni šlo mimo njega, tudi zaradi tega je bil odločen, da se vrne nazaj.

FOTO: Jure Banfi.

“Prišel sem predvsem zaradi vsega, kar sta mesto in klub pomenila v moji kariere. Brez tega in teh navijačev danes ne bi bil to, kar sem danes. Ne bi imel kariere, ki sem jo zgradil. To je novo poglavje v moji karieri. Upam, da bom zdrav, brez poškodb. Lepi trenutki bodo še prišli,” je prepričan. Odgovoril je tudi na vprašanje, ki navijače zanima najbolj. Kdaj ga bomo zagledali na igrišču?

Kdaj bo zaigral, še ne ve

“Težko odgovorim, kdaj bom pripravljen. Vsekakor sem se vrnil nazaj, zato ker sem potreboval domače okolje. Zasitil sem se tujine. Še posebej v zadnjih letih, ampak to je za mano. Ta list sem obrnil. Vedel sem, da obstaja samo en klub v Sloveniji, v katerega bi se lahko vrnil. Maribor je bil vsekakor moja želja,” je popihal na dušo navijačev Maribora, pri katerem je Iličić po mučnem obdobju pri Interblocku, ko je celo razmišljal, da bi mnogo prezgodaj zaključil nogometno pot, ob Zlatku Zahoviću začel svoj nogometni vzpon.

Tudi Maribor je imel od njega koristi in šel po podobni poti. Ob prestopu v Palermo je zaslužil več kot dva milijona evrov in v naslednjih desetih letih dvakrat igral v Ligi prvakov in trikrat v Ligi Europa. “Začel bom iz nule. Rad bi, da na mojo preteklost pozabimo. Sem nov igralec, ki je prišel v klub, s katerim želi narediti nekaj velikega. Dokončati to, kar sem začel že pred 12 leti,” je še povedal Iličić, ki je po koncu predstavitve dvignil roko, pomahal v slovo in se sprehodil skozi zagrajen koridor. Pri navijačih se ni ustavljal.

Marko Šuler je ponosen na to, kar mu je uspelo. FOTO: Jure Banfi.

Šuler: Ta prihod je večji od Prosinečkega

Človek, ki je najbolj zaslužen za njegov prihod, je ves čas ponosno stal ob njem. “To je velik dogodek za vse, gre za zadevo, ki nedvomno izstopa iz okvirjev in pomeni veliko. Ne samo za Maribor, ampak splošno za slovenski nogomet. Gre za posebno vez, ki je stkana med Josipom in Mariborom, kar je tudi privedlo do pozitivnega razpleta zahtevnega izziva,” je povedal Marko Šuler in z naslednjim stavkom dregnil v osje gnezdo. “Z vsem spoštovanjem do vseh, tudi Roberta Prosinečkega, ampak to je najbolj odmeven prestop v zgodovini slovenske lige,” je dejal.

Naj spomnimo, legendarni Hrvat, ki je leta 2002 neposredno s svetovnega prvenstva prišel v Olimpijo, je bil zvezdnik Barcelone in Real Madrida, bronast s Hrvaško na svetovnem prvenstvu 1998, evropski prvak s Crveno zvezdo, leta 1995 s strani Fife peti, v izboru za zlato žogo pa celo četrti najboljši nogometaš leta na svetu. Ni dvoma, športni direktor Maribora je s temi besedami privzdignil marsikatero obrv. Predvsem navijači Olimpije se zagotovo ne bi strinjali z njim.

Kako dobra je poteza z Iličićem, ki bo pri Mariboru seveda najbolje plačan nogometaš (zaslužil naj bi 14 tisoč evrov na mesec), a se v Slovenijo po večmilijonskih pogodbah zagotovo ni vrnil zaradi denarja, pa je vprašanje, na katero odgovora ne pozna še nihče.

Za popularizacijo slovenske lige je zagotovo izjemna, ali bo tako tudi glede rezultatov in Iličićevih iger, pa bomo izvedeli v naslednjih mesecih. Z nogometnim čarovnikom v moštvu se jih mariborski navijači zagotovo lahko veselijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje