Izšla je knjiga, ki je lahko navdih za številne mlade

Nogomet 29. Nov 202115:07 > 15:56 4 komentarji
Marcos Tavares s svojo knjigo. FOTO: Športna agencija Proelium in Založba Pivec.

Marcos Tavares, najboljši strelec v zgodovini NK Maribor in prve slovenske nogometne lige, je danes v Mariboru predstavil biografijo z naslovom Legenda. Knjiga, v kateri legendarni Brazilec s slovenskim potnim listom predstavlja svojo težko pot do uspeha, utegne biti navdih za številne mlade slovenske športnike.

“Zelo sem vesel, da sem lahko svojo zgodbo, ki ni bila vedno svetla, predstavil v knjigi. Na svoji poti sem naredil veliko napak in prestal številne preizkuse, a sem se vedno pobral. Tudi zaradi Maribora. Upam, da bodo v moji zgodbi navdih našli številni mladi slovenski športniki in športnice, ki jih v Sloveniji nikoli ni manjkalo,” je ponosno, s cmokom v grlu ob predstavitvi knjige, ki je potekala v svečanem okolju SNG Maribor, mladim sporočil Marcos Tavares.

V knjigi, ki je nastala v sodelovanju med njim, Založbo Pivec in Športno agencijo Proelium, je izvrstni golgeter, kot je povedal v nedavnem velikem intervjuju za SportKlub, razkril številne podrobnosti iz svojega življenja, o katerih ni govoril še nikoli. Nogometno pot je začel kot deček iz revnih brazilskih favel, končal pa jo bo letos kot najboljši strelec in tudi nogometaš v zgodovini NK Maribor.

Pred NK Maribor je bil drug človek. In obratno.

“Kot sem povedal že večkrat, Marcos Tavares pred Mariborom in Marcos Tavares po njem sta dve različni osebi,” je ponovil tudi tokrat, ob tem pa lahko dodamo, da tudi NK Maribor pred njim in danes nista ista kluba.

Maribor je s Tavaresom kar osemkrat postal slovenski prvak, še bolj pa se v spomin vtisnil s številnimi evropskimi uspehi, ki jih je z njim kot ključnim akterjem na igrišču doživel. Dve uvrstitvi v Ligo prvakov, trije nastopi v skupinskem delu Lige Europa, v kateri so se vijoličasti kot do zdaj edini slovenski klub uvrstili celo v izločilne dele …

S svojo družino. FOTO: Športna agencija Proelium in Založba Pivec.

“Vedno je možno uresničiti sanje. Ni pomembno, od kod prihajaš. Če trdo delaš, lahko dosežeš vse, kar si želiš,” je mladim na dušo položil 37-letni Tavares, ki se vrača po poškodbi in v tej sezoni sploh še ni zaigral.

Seveda upa, da se bo to do konca sezone, ko bo zadnjič stopil na nogometno zelenico, spremenilo. Podobno si želi tudi glede strelskih rekordov, ki sta v njegovi lasti. Z 209 zadetki je najboljši strelec v zgodovini NK Maribor, s 157 goli pa tudi najboljši strelec prve slovenske nogometne lige vseh časov.

Tako izjemna zgodba, da sta bila potrebna kar dva pisatelja

“Že nekaj časa sem razmišljal, da bi ljudem povedal svojo zgodbo, in izjemno sem vesel, da je knjiga zdaj končno izšla. Malo ljudi ve, kaj sem vse prestal, da sem lahko danes tukaj,” je še povedal naslovni junak knjige Legenda, ki sta jo v knjižno obliko pretvorila pisatelja Janja Vidmar in Boštjan Narat.

“Zgodba tega človeka je tako izjemna, da sva bila potrebna kar dva pisatelja. Legenda, o kateri se pogovarjamo, ni samo nogometaš. Je tudi sin, oče, mož, prijatelj. Ima življenje tudi zunaj nogometnega igrišča,” je povedala Vidmarjeva, ki se je osredotočila predvsem na Tavaresovo življenjsko pot, medtem ko se je Narat osredotočil na mariborski nogometni del njegovega življenja.

Predstavitveni video knjige:

Na predstavitvi tudi NK Maribor in Viole. Zahovića ni bilo.

Na predstavitvi težko pričakovane knjige, ki se bo na prodajnih policah znašla jutri, v prednaročilu pa ste jo lahko “rezervirali” že prej, je bila sicer ob številnih novinarjih tudi odprava NK Maribor na čelu z vodstvom, predsednikom Dragom Cotarjem, poslovnim direktorjem Bojanom Banom in tudi športnim direktorjem Markom Šulerjem.

Prišel je tudi Tavaresov dolgoletni nogometni popotnik in nekdanji soigralec Jasmin Handanović. Prisotni so bili tudi predstavniki organizirane navijaške skupine Maribora, Viole. Tavaresovega nogometnega očeta Zlatka Zahovića ni bilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje