Izsledki pestre zimske nogometne tržnice na slovenskih tleh

Nogomet 8. Feb 202215:00 > 10. Feb 2022 16:07 3 komentarji
Đorđe Ivanović in Marko Šuler sta nesporna "zvezdnika" prestopnega roka. FOTO: NK Maribor.

V Sloveniji sicer traja do 15. februarja, prav tako pa so možni tudi odhodi v kakšno izmed oddaljenih držav (zanimiv je predvsem prvi strelec lige Maks Barišić, ki ima snubce s Kitajske). Toda ker se z jutrišnjo tekmo med Olimpijo in Muro v Stožicah začenja drugi del sezone 2021/22 Prve lige Telemach, smo prebrskali, kaj se je dogajalo na slovenski zimski nogometni tržnici. Bila je pestra, kot že dolgo ni bila.

Maribor

Prihodi: Max Watson (Mjällby), Djordje Ivanović (Soligorsk), Ignacio Guerrico (Tabor Sežana), Andrej Kotnik (Maribor).
Odhodi: Robert Voloder, Blaž Vrhovec, Rudi Požeg Vancaš, Vid Koderman.

Športni direktor Maribora Marko Šuler je v Ljudski vrt pripeljal verjetno najbolj bombastično okrepitev zime 2022. Le pol leta za tem, ko je navduševal pri Olimpiji, je v Ljudski vrt pripel izkušeni srbski napadalec Djordje Ivanovića, ki pa v Belorusiji, kjer je igral nazadnje, ni navduševal.

Vprašanje je, ali so Mariborčani zdaj močnejši, kot so bili v prvem delu. Ostali so namreč brez stebra obrambe Roberta Voloderja, s katerim so bogato zaslužili. Nadomestil ga je Šved Max Watson, čigar nogometni življenjepis je spodoben, a daleč od tega, da bi bil zagotovilo za uspeh. Vrnil je povratnik Ignacio Guerrico, ki v zadnji polovici leta pri Taboru ni navduševal.

Seznam igralcev, ki so odšli, je precej daljši. Nekateri med njimi so imeli v moštvu precej pomembno vlogo. Blaž Vrhovec ob Voloderju zagotovo spada med takšne, Ljudski vrt so zapustili še Vid Koderman, Ilija Martinović, Andrej Kotnik in Rudi Požeg Vancaš, ki je dokončno kapituliral in si vijoličasti dres slekel, brez da bi upravičil visoka pričakovanja in denar, ki so ga v Mariboru vložili vanj.

Koper

Prihodi: Luka Šušnjara (brez kluba), Cristojaye Daley (Harbour View, Jamajka), Diogo Izata (Gaz Metan, Romunija).
Odhodi: Mitja Viler, Mak Varešanović, Rok Grudina, Darko Ilieski (Gaz Metan, Romunija), Marko Djira (Dinamo Zagreb, Hrvaška), Maj Mittendorfer (Celje), Andrej Kotnik (Maribor), Anis Jasaragić (Ilirija).

Veliko se je govorilo predvsem o odhodu najboljšega strelca in najboljšega igralca lige Maksa Barišića, ki pa je za zdaj ostal, čeprav je bil blizu odhoda. Morda še odide. Podobno velja za še enega pomembnega člana začetne enajsterice Kaheema Parrisa, od nogometašev, ki so bili v prvem delu sezone na voljo trenerju Zoranu Zeljkoviću pa ni niti enega “kapitalca”.

Vse kaže, da bo Koper tudi v nadaljevanju sezone računal na Maksa Barišića.

Na strani prihodov je eden zagotovo tak, pa čeprav tega v zadnjem obdobju ni kazal. Andrej Kotnik bi znal biti, če morda eksplodira, za Koprčane velika pridobitev.

Zanimivo bo videti, kako se bo ob povratku v Slovenijo znašel Luka Šušnjara, ki je bil nekaj mesecev brez kluba, medtem ko so preostale okrepitve precejšnja neznanka, saj prav veliko članskega nogometa od njih še nismo videli.

Olimpija:

Prihodi: Ivan Prtajin (Schaffhausen, Švica), Mario Kvesić (Pohang Steelers, Južna Koreja), Marin Pilj (Osijek, Hrvaška), Ivan Banič (Gorica, Hrvaška), Aljoša Matko (Hammarby, Švedska), Nik Prelec (Sampdoria, Italija), Robert Mudražija (Rijeka, Hrvaška), Goran Milović (brez kluba).
Odhodi: Marko Futacs, Sava Petrov, Miha Kompan Breznik, Gal Kurež, Denis Šme, Mihailo Perović, Nejc Vidmar, Enrik Ostrc. Lun Bončina.

Na novo železniško postajo v Ljubljani čakamo že desetletja, pri nogometni Olimpiji pa jo postavijo dvakrat na leto. Tudi tokrat pod vodstvom novega predsednika Adama Deliusa niso razočarali. Pestro je bilo predvsem na vlaku, ki je pripeljal s Hrvaške. V Stožice je prišlo kar pet hrvaških nogometašev, ki so popestrili že tako pisano zasedbo tujcev v ekipi trenerja Dina Skenderja. Seveda, tudi on je Hrvat.

Aljoša Matko bo nosil zelen dres. FOTO: Guliverimages.

Kdo od njih bi lahko navdušil? Zagotovil, da bo tako, s seboj ni prinesel nihče. Zanimivo bo videti, kakšna je razlika med drugo švicarsko in prvo slovensko ligo, napadalec Ivan Prtajin je namreč v Švici v prvem delu sezone dosegel devet prvenstvenih nastopov v 18 nastopih. Še najbolj poln nogometni življenjepis ima od okrepitev nekdanji mladi hrvaški reprezentant s prek sto nastopi v prvi hrvaški ligi, v Köbenhavnu pa je igral tudi ligo Europa, Robert Mudražija.

Z veliko pompa sta v Stožice prišla mlada slovenska reprezentanta Aljoša Matko in Nik Prelec. Prvi, nekdanji Vijolč’ni bojevnik, je predvsem protiudarec za Mariborovega Ivanovića, a je v prvem delu sezone igral bolj malo. Drugi v karieri, ki jo je prekinila huda poškodba, ni odigral še niti ene minute na članski ravni.

Olimpijo je zapustila kopica nogometašev, a nosilec je bil samo en. Ljubljenec navijačev, prvi vratar in nekdanji kapetan Nejc Vidmar. Preostali, ki jih v Stožicah ni več, prav pomembne vloge v moštvu niso imeli. Niti Madžar Marko Futacs, ki je pred nekaj meseci prišel kot ena odmevnejših okrepitev v zgodovini slovenske lige, in jo zapustil po petih nastopih, v katerih je dosegel en gol.

Bravo:

Prihodi: Luka Kerin (Celje), Gal Kurež (Olimpija), Stefan Milić (Dinamo), Matija Burin (Celje).
Odhodi: Vanja Drkušić, Sandi Ogrinec, Luka Žinko.

Trener Brava Dejan Grabić se bo moral v nadaljevanju sezone znajti brez enega ključnih igralcev na sredini igrišča Sandija Ogrinca in stebra obrambe Vanje Drkušića. Veteran Luka Žinko zanj v prvem delu sezone še zdaleč ni bil nepogrešljiv.

Kako se bo Bravo znašel brez Vanje Drkušića?

Okrepitve? Vrzel v obrambi bo skušal zapolniti nekdanji up Dinama, ki pa se v Zagrebu ni naigral, Stefan Milić. Osrednji branilec je v Ljubljano prišel kot črnogorski mladi reprezentant. Kariero bosta skušala v Spodnji Šiški na višjo raven spraviti tudi dva upa slovenskega nogometa, krilna napadalca Gal Kurež, ki šteje 20 let, in Luka Kerin, ki ima dve leti več.

Podobno pa velja tudi za 20-letnega centralnega branilca Matijo Burina, ki ima kljub mladosti za sabo že precej klubskih epizod, pred Celjem je bil še pri Olimpiji in splitskem Hajduku, morda pa talent, zaradi katerega se je selil, potrdi pri Bravu.

Mura:

Prihodi: Amar Beganović (Sloboda Tuzla, BiH), Miha Kompan Breznik (Olimpija), Tarik Bagola (Krško), Mirlind Daku (Osijek, Hrvaška), Grega Balažic (brez kluba).
Odhodi: Staniša Mandić, Amadej Maroša, Žan Karničnik, Marko Brkić.

Mura v drugi del sezone odhaja precej oslabljena. Največja sprememba se je zgodila ob igrišču, Fazanerijo je zapustil glavni tvorec tamkajšnjih velikih nogometnih uspehov Ante Šimundža, ki ga je nasledil širši javnosti donedavno popolnoma neznani Damir Čontala.

Ante Šimundža ne sevi več na klopi Mure. FOTO: Jure Banfi.

Ob Šimundži je odšel še eden njenih najboljših, če ne najboljši nogometaš Žan Karničnik, v Fazaneriji pa ne stanuje več niti strelec nekaterih nepozabnih golov, tudi tistega za zmago proti Tottenhamu, Amadej Maroša. Preostala odhoda nista preveč pomembna.

Prihodi? Številka ena je zagotovo nekdanji reprezentant s številnimi izkušnjami iz tujine, branilec Gregor Balažic, ki pa je star 33 let in je bil v zadnji polovici leta brez kluba, tako da je velika neznanka. Zanimiv utegne biti še kosovski reprezentant, napadalec Mirlind Daku, ki je zabil 58 golov v tamkajšnji najboljši ligi, toda po drugi strani za Osijek ni bil dovolj dober. Preostale okrepitve so nepopisan list, imajo bore malo prvoligaških izkušenj.

Domžale:

Prihodi: /
Odhoda: Damjan Vuklišević, Grega Sorčan.

Morda zaradi tega, ker se športni direktor Matej Oražem pripravlja za županske volitve, na katerih bo kandidiral, a v Domžalah se pozimi ni zgodilo praktično nič.

Dejan Djuranović bo računal na iste obraze. FOTO: Uroš Skaza.

Medtem ko je bilo poleti zelo pestro, odšla sta tudi nosilca Tamar Svetlin in Dario Kolobarić, bi morala zimska odhoda trenerja Dejana Djuranovića prizadeti precej manj.

Grega Sorčan je bil rezervni vratar, medtem ko je Damjan Vuklišević mesto v začetni enajsterici Domžalčanov našel šele v drugi polovici prvega dela sezone.

Trener Domžal pa zagotovo ne more biti navdušen nad tem, da konkurence ni zaostril noben nov obraz.

Celje:

Prihod: Damjan Vuklišević (Domžale), Dušan Stojinović (Himki, Rusija), Ibrahim Kargbo (Dinamo Kijev, Ukrajina), Vasilije Janičić (Zürich, Švica).
Odhodi: Luka Kerin, Bradley Martis, Maj Mittebdorfer, Advan Kadusić, Matija Burin.

Celjani so največjo okrepitev dobili na trenerskem stolčku. V svoj klub se je vrnil Simon Rožman, ki je še vedno mlad, a je za njim že pestra trenerska pot. Nekdanji trener Rijeke in Domžal, ki je sezono začel na klopi Maribora, bo imel precej močnejšo obrambo od svojega predhodnika.

Okrepila sta jo povratnik iz prve ruske lige, mladi reprezentant Dušan Stojinović, in Damjan Vuklišević.

Kako se bo v svoji drugi celjski epizodi znašel Simon Rožman?

Zanimivo bo videti, ali lahko Rožman obudi kariero nekdanjega upa švicarskega nogometa Vasilija Janičića, in to, kam lahko spravi krilnega napadalca kijevskega Dinama, Belgijca Ibrahima Kargba.

Od nogometašev, ki so iz Celja pozimi odšli, sta imela pomembnejši vlogi le Luka Kerin in Advan Kadušić, a daleč od tega, da sta bila nepogrešljiva.

Tabor Sežana:

Prihodi: Mateo Monjač (Slaven Belupo, Hrvaška), Vid Koderman (Maribor), Robert Čakš (Primorje).
Odhodi: Dominik Mihaljević, Ignacio Guerrico.

Tabor bo pod vodstvom Dušana Kosića skušal pozabiti na slabo jesen in se čim prej prebiti z mest, ki pomenijo boj za obstanek.

Dušan Kosić

Trener, ki je Celjane pred dvema letoma popeljal do zgodovinskega naslova prvaka, je pozimi ostal brez branilca Dominika Mihaljevića. Ta je imel v moštvu precej pomembno vlogo. Drugače velja za Ignacia Guerrica, ki je odšel v Maribor v zameno za Vida Kodermana.

Edina prava okrepitev je hrvaški krilni napadalec Mateo Monjač, čigar dozdajšnja nogometna pot pa ne obeta spektakla. Star je 25 let in pri 13 nastopih v prvoligaških tekmovanjih.

Aluminij:

Prihodi: Luka Bransteter (Osijek), Lovro Jurić (brez kluba), David Nwolokor (Rijeka), Karlo Plantak (Kustosija Zagreb).
Odhodi: Timotej Dodlek, Robert Pušaver, Tilen Pečnik, Tibor Banić, Lucas Mario Horvat.

V Kidričevem je bilo pozimi kar nekaj menjav igralskega kadra. Nogometaši, ki so v Aluminij prišli, imajo skupaj manj prvoligaških nastopov, kot je njegov trener Oskar Drobne zabil golov v svoji najboljši prvoligaški sezoni. Če vas morda zanima, v sezoni 1999/00 jih je dosegel 23.

Oskar Drobne ni doživel prevelikih pretresov v igralskem kadru.

Odhodi? Prav nihče od petih nogometašev, ki so zapustili Kidričevo, v prvem delu sezone ni igral pomembnejše vloge. Še najpomembnejšo krilni napadalec Tilen Pečnik, ki je v 15 prvenstvenih nastopih v svojo statistiko vpisal zgolj eno asistenco in niti enega gola.

Radomlje:

Prihodi: Tomislav Mrkonjić (Croatia Zmijavci, Hrvaška), Axel Prohouly (Grande-Synthe, Francija), Mario Čuić (Hajduk Split, Hrvaška), Ivan Čalušić (Hajduk Split, Hrvaška), Darko Mišić (brez kluba).
Odhodi: Marko Božić, Marko Žulj, Žan Nikolić, Nik Fortuna, Darko Marjanović, Jaka Ihbeisheh, Saša Varga.

Tudi v Radomljah je bilo pozimi glede sprememb bolj zanimivo ob kot pa na igrišču. Ob naznanitvi sodelovanja s splitskim Hajdukom je tam prišlo tudi do spremembe na trenerskem stolčku, Roka Hanžiča je nadomestil povratnik na slovensko prvoligaško sceno, Bosanec Nermin Bašić.

Marko Božić je poskrbel za rekordno prodajo v zgodovini kluba.

Iz Hajduka sta kot posojena nogometaša Splitčanov prvoligaške izkušnje prišla nabirati Hrvata Ivan Čalušić in Mario Čuić, ki utegne biti še najbolj zanimiv. Pri 20 letih je ta ofenzivni vezist pri 23 nastopih in dveh golih za Hajduk.

V Radomljah bo skušal nadomestiti Avstrijca Marka Božića, ki je po odlični polovici sezone odšel v italijansko drugo ligo in je ob prestopu v Frosinone poskrbel za klubski rekord. Preostali novinci prav bogatih nogometnih življenjepisov ne ponujajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje