Kako realno je, da Ante Šimundža zapusti klop NK Maribor?

Nogomet 8. Maj 202413:52 8 komentarjev
Ante Šimundža
Foto: Jure Banfi

Stolček Anteja Šimundže se trese. Tako namreč informacije iz Turčije danes prenaša portal Nogomania. Novi vlagatelj Acun Ilicali naj bi namreč že kontaktiral turškega trenerja, ki zdaj zbira informacije o Mariboru in čaka na morebitno uradno ponudbo. Kako realen je torej scenarij, da se v Mariboru zgodi velik preobrat in klubska legenda sredi vrnitve vijolic na zmagovalna pota zapusti Ljudski vrt?

“Čeprav je Ante Šimundža v trenutni situaciji dobra, če ne celo optimalna rešitev, saj je priljubljen med navijači in je tudi uspešen, pa njegova pozicija v Mariboru pod morebitnim vodstvom Acuna Ilicalija nikakor ni varna. To so nam razkrili naši viri in dodali, da je Acun Ilicali že kontaktiral turškega trenerja, ki zdaj zbira informacije o Mariboru in čaka na morebitno uradno ponudbo.”

To so besede novinarskih kolegov z Nogomanie, ki so danes zatresle nogometno Slovenijo. Tako namreč govorijo njihove informacije iz Turčije, svoje besede pa so podkrepili z dejstvom, da je turški poslovnež te dni pri Hull Cityju odslovil Liama Roseniorja. Šlo je za med navijači zelo dobro zapisanega trenerja, ki je v zadnji sezoni opravil odlično delo in tigre iz spodnjega dela lestvice prestavil vse do boja za ‘play-off’ Premier lige, ki se je na koncu oranžno-črnim za las izmuznil.

Liam Rosenior
Liam Rosenior. Foto: Guliverimages

Privrženci Hull Cityja so potezo Ilicalija, ki je med navijači zelo spoštovan, označili kot močno preuranjeno in nepremišljeno. In opozorili, da je šlo za impulzivno odločitev, sprejeto v razočaranju zaradi neuspeha na zadnji tekmi sezone, ki je zasenčil sicer izrazito pozitivno delo trenerja.

Kako realno je, da tudi Maribor odpusti priljubljenega stratega?

Acun Ilicali s svojimi milijoni zdaj vstopa tudi v NK Maribor, ki ima podobno kot Hull uspešnega trenerja, ki je med navijači zelo spoštovan. Ante Šimundža je ‘raztreseno vojsko’, kakršna je bil Maribor še v oktobru, v pol leta spremenil v stroj za doseganje zmag, ki se vrača na pota stare slave. Zdi se, da morajo vijolice samo nadaljevati v zastavljeni smeri, pa se bodo znova vrnile tja, kamor si jasno želijo – na vrh slovenskega nogometa.

Menjava Anteja Šimundže se tako s številnih vidikov zdi kot nogometni samomor odločevalcev v Ljudskem vrtu. In tega se slednji po naših informacijah tudi zavedajo. Pogajanja med turškimi vlagatelji in NK Maribor se bodo namreč glede športnega dela kluba konkretizirala v zaključku tega tedna oziroma po derbiju, v izhodišču vijolic pa je tudi jasno zastavljena postavka – menjava trenerja ne sme biti niti tema teh pogajanj, sicer lahko hitro vse skupaj celo pade v vodo.

Ante Šimundža
Menjava Anteja Šimundže se v tem trenutku z mariborskega vidika zdi popolna norost. Foto: Jure Banfi

Toda v isti sapi velja opozoriti – Ilicali in sodelavci bodo v zameno za svoje milijone zagotovo zahtevali tudi besedo pri snovanju športne politike kluba, čeprav bo njihova vloga drugačna, kot je v Hullu. Tam so Turki absolutni gospodarji dogajanja, v Mariboru bodo po trenutnih načrtih ‘zgolj’ vlagatelji.

Maribor bo tako imel še vedno kakšen ‘veto’ na turške odločitve, a z vstopanjem tujega kapitala bodo morali tudi v štajerskem ponosu sprejeti nov ‘modus operandi’ in dejstvo, da bodo njihove roke v določenih situacijah vsaj malce zvezane. No, težko je verjeti, da bi si jih pustili zvezati ravno pri vprašanju prihodnosti Anteja Šimundže, in to še preden novi ljudje sploh vstopijo v klub.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje