Kar so zmešali, so zmešali – naj se pomladanski ples začne!

Nogomet 9. Feb 20227:00 > 8:02 1 komentar

Za prave ljubitelje nogometa je vsak tekmovalni premor predolg. Še posebej če traja toliko časa, kot traja slovenski. A čakanja je konec, že danes se bo okroglo usnje znova zakotalilo po slovenskih nogometnih zelenicah. Čeprav so karte premešane in dodobra na novo razdeljene pa se zdi, da imajo še vedno najmočnejše adute tisti, ki so jih imeli tudi v nogometni jeseni.

Deset igralcev sedi za mizo in čaka, kakšne karte jim bo namenil delilec. Kupčki žetonov, ki se v stolpcih dvigujejo pred njimi, so različnih velikosti. Največjo zalogo imata igralca v vijoličasti in rumeni majici. Stolpci se nato manjšajo, a nihče izmed vpletenih nima tako majhnega kupčka, da bi ga lahko kar odpisali. Vsaka poteza je pomembna, boj bo zanimiv do konca.

Vijoličasti potegnili asa iz rokava

Pogled na lestvico razkriva, da imata najboljše izhodišče v boju za naslov Maribor in Koper. Vijolice so za razliko od lanske sezone mirno oddelale priprave v Beleku, četa Radovana Karanovića deluje kot resna, urejena ekipa, ki jo bo težko izriniti s prvega mesta. Poznavalci dogajanja v Ljudskem vrtu poudarjajo, da pragmatičnega stratega Mariborčanov odlikuje izjemen občutek za nogometaše – z njimi se zna povezati na osebni ravni in iz njih iztisniti maksimum. To pa je odlika, ki je v trenerskem poslu zelo iskana.

Največja zgodba zimskega obdobja v štajerski prestolnici je prihod Đorđeja Ivanovića, napadalca, ki mu je po besedah športnega direktorja Marka Šulerja Maribor ponudil priložnost, da popravi svojo napako – igranje za Olimpijo. Ivanović je, tu ni nobenega dvoma, prava dodana kvaliteta mariborske zasedbe, skupaj z Ognjenom Mudrinskim bosta nasprotnikovim obrambam postavila marsikatero zelo težko vprašanje.

Ivanović je prepričan, da bo državni naslov končal v Mariboru. Foto: Uroš Skaza

A nemogoče je Mariboru že kar vnaprej vpisati šestnajsto prvenstveno zvezdico. Liga je tako zanimiva in izenačena, da je v resnici težko napovedati, kdo bo maja v zrak dvignil slovenski nogometni sveti gral. Že sobotni večni derbi v Ljubljani bo v veliki meri pokazal in nakazal, ali bodo vijolice tudi letos cvetele pomladi. Bolj ali manj je jasno, da bo v nepredvidljivi in izenačeni ligi prvak tisti, ki bo najbolj konstanten. To pa je nekaj, po čemer je Maribor v nekih drugih časih tako zelo slovel.

“Joker” ostal na Bonifiki

As je v svetu iger s kartami zelo močno orožje, a še močnejše je tako imenovani “joker”. V prvem delu sezone je v tej vlogi zablestel Maks Barišić, odkritje slovenske nogometne jeseni in z enajstimi zadetki ter štirimi asistencami daleč najbolj učinkovit posameznik Prve lige Telemach.

“To je to, pozimi bo zagotovo zamenjal klubske barve,” s(m)o v en glas poudarjali v slovenski nogometni javnosti. In res se je zdelo, da je odhod blizu, Kitajci so prišli, ponudili precejšnjo vsoto, ki pa na koncu ni zadovoljila ne kanarčkov in ne 26-letnika. Barišić je ostal v Kopru, Koper je ostal kandidat za državni naslov. Dejstvo je namreč, da bi v trenutnih okvirjih Primorci morebiten odhod krilnega napadalca zares, zares težko nadomestili.

Vse kaže na to, da bo Barišić tudi v drugem delu sezone navduševal koprske navijače.

Kanarčki so torej povsem pri vrhu lestvice, a še vedno se nekako zdi, da jih ne jemljemo kot resne tekmece za naslov. Tudi sami v en glas poudarjajo, da je letošnji cilj Evropa. A dlje, kot bodo varovanci Zorana Zeljkovića nizali dobre rezultate in zbirali točke, bolj bomo nanje pozorni. Če smo povsem pošteni, tudi v končna uspeha Celjanov in Mure v zadnjih dveh letih nismo verjeli vse do konca, pa vemo, kako se je končalo.

Skrivnostni zmaji stavijo na nepredvidljivost iger na srečo

Nova era ljubljanske Olimpije se ni začela preveč posrečeno. Adam Delius in Igor Barišić ostajata precej skrivnostni osebi, novo vodstvo pa še ni prepričalo navijačev zmajev, čeprav v zadnjih dneh vendarle iz omar čisti stare okostnjake. Nezaupljivost v prestolnici vlada tudi do športnega dela kluba. Ni malo takšnih, ki so prepričani, da Dino Skender ni iz pravega testa ter primeren kandidat za trenerja zeleno-belih.

A mladi hrvaški strokovnjak zagotovo ima nekaj, kar njegovi predhodniki v Ljubljani niso imeli – mir. Turbulentno obdobje Milana Mandarića je končano, zaradi sorodstvenih in prijateljskih povezav z odločevalci pa lahko 38-letnik Osiječan spi zelo mirno. No, tesne vezi gor ali dol, seveda bo za miren spanec Skender potreboval predvsem rezultate in glede na to, da Olimpija na prvih dveh tekmah v drugem delu sezone gosti Muro in Maribor, priložnost za dokazovanje enostavno ne bi mogla biti lepša.

Dino Skender potrebuje dobre rezultate. In potrebuje jih takoj na začetku pomladi.

Kar se tiče okrepitev, smo v teh dneh že na kratko opisali novo poglavje ljubljanske železniške postaje, na katero je tudi letos pripeljal vlak okrepitev. Posebej velja izpostaviti – ne Aljoše Matka, ki je najbolj presenetljiva okrepitev zeleno-belih, ampak Ivana Prtajina. Ne moremo se namreč znebiti občutka, da bi 25-letnik kaj lahko postal stroj za doseganje zadetkov v slovenskem nogometu. In če bo tako, bi imela Olimpija kar naenkrat resne možnosti, da se vmeša tudi v boj za naslov. Odgovor, koliko so te želje v resnici realnost, bomo imeli že po nedeljskem večnem derbiju.

Odšel je kralj, odšel je fant, desetka je ostala

Nasvidenje, Ante Šimundža. Nasvidenje, Žan Karničnik. Nasvidenje, Amadej Maroša. V Prekmurju so se v januarju precej poslavljali. Preveč, da bi se Mura lahko vmešala v boj za naslov? Verjetno. Na prekmurski ravnici se začenja nova nogometna zgodba, ki jo bo v prvi vrsti pisal Damir Čontala. Pravih trenerskih izkušenj nima, ima pa popolno zaupanje vodstva. In to je v trenerskem poslu predpogoj za dolgoročen uspeh.

Športni direktor Denis Rajbar je novemu trenerju obljubil, da ne bo povsem razprodal lanske šampionske ekipe. Čeprav je še posebej za Tomija Horvata vladalo resno in tudi finančno zelo konkretno zanimanje, strelec nekaterih super pomembnih zadetkov ostaja v Prekmurju.

Tomi Horvat – prva violina aktualnih prvakov. FOTO: Jure Banfi.

Ker se vrača tudi Luka Bobičanec in ker je po napovedih črno-belih tudi Nardin Mulahusejnović v precej boljšem stanju, kot je bil jeseni, so lahko navijači Mure vendarle optimistični. A nekako se zdi, da je boj za sam vrh trenutno izven dometa aktualnih prvakov, ne pozabimo pa, da v boju za Evropo bržkone štejejo samo prva tri mesta. Tudi pred Muro je tako izzivov polna nogometna pomlad.

Kdo lahko s pravimi potezami izstopi iz povprečja?

Ko govorimo o klubih sredine lestvice, je posebno poglavje ljubljanski Bravo. Šiškarji so v prvem delu sezone presegli pričakovanja in znova dokazali, da lahko s pametnim in preudarnim delom tudi ob manjših vložkih spišeš lepe nogometne zgodbe.

A če kdo, potem se Dejan Grabić zaveda, da nekaj dobrih mesecev v nogometu ne daje prav veliko kredita za prihodnost. Zdi se, da je Bravo med zimo pametno kupoval, dopolnil še nekaj kamenčkov v svoj mozaik in bo tudi v nadaljevanju sezone trd oreh za vsakega nasprotnika.

Bravo je bil hit jesenskega dela sezone. FOTO: Uroš Skaza.

Zgodbi Domžal in Celja sta diametralno nasprotni, točkovna zbirka po nogometni jeseni pa vendarle praktično enaka. Medtem ko ob Kamniški Bistrici skrivajo svoje karte in vztrajajo v ustaljenih okvirjih, v mestu ob Savinji z velikimi potezami načrtujejo nogometno prihodnost in s pomočjo ruskih vlagateljev popolnjujejo vse bolj zanimivo nogometno zasedbo.

S klopi jo bo vodil povratnik Simon Rožman, ki poudarja, da mora ekipa velike napovedi začeti potrjevati tudi na igrišču. Grofje pa ne odstopajo od svojih ciljev – naslednjo sezono želijo igrati v Evropi. Pogumno, a klubov, ki imajo podobne želje, letos res ne manjka.

Simon Rožman je celjski adut prihodnosti. Foto: Uroš Skaza

Ne moremo se znebiti občutka, da Domžalam nekako zmanjkuje pravih ambicij. Pravih pojasnil, kaj se dogaja v ozadju, nimamo, dejstvo pa je, da rumena družina na januarski nogometni tržnici ni dobila nobenega novega člana.

Varovanci Dejana Djuranovića so sicer v lanski sezoni dokazali, da znajo pomladi iz sebe iztisniti vse atome moči in dvigniti raven svoje igre. Zaradi zimske pasivnosti na Domžale morda računamo celo nekoliko premalo resno, prepričani smo, da imajo ob Kamniški Bistrici svojo “računico”, kako doseči zastavljene cilje. V preteklosti so že večkrat dokazali, da to zmorejo in znajo.

Prvenstvo bo po mnenju Dejana Djuranovića zanimivo do konca, na končni razplet pa želijo čim bolj vplivati tudi Domžalčani. Foto: Uroš Skaza

Kdo bo izpadel iz prvoligaškega omizja?

Tabor Sežana, Aluminij in Radomlje. Tri ekipe, ki so v nogometni jeseni zbrale po devetnajst točk in jih do konca sezone čaka boj za obstanek. Zdi se, da imajo v tem boju najboljše karte Kraševci, ki so imeli v prvem delu sezone veliko preglavic z odsotnimi nogometaši, nekajkrat jim je hrbet obrnila tudi nogometna sreča. Dušan Kosić si želi predvsem čim boljšega starta v nogometno pomlad, z nekaj dobrimi rezultati bi bilo nadaljevanje sezone za Sežano precej lažje.

Dušan Kosić ima polno podporo vodstva Tabora iz Sežane.

Aluminij zadnja leta deluje v svojih okvirjih in kar je najbolj pomembno, vztraja v prvi ligi. Oskar Drobne bo upal na to, da se bo njegovim varovancem še nekoliko bolj odprlo v napadu, v tem primeru se Kidričani upravičeno nadejajo, da bodo tudi v prihodnji sezoni igrali med elito. Predvsem bo ključno, da bodo šumarji več točk zbirali v neposrednih obračunih s tekmeci za obstanek, prva priložnost pa prihaja že v ponedeljek, ko v Kidričevo prihajajo Radomlje.

Oskar Drobne
Oskar Drobne je postal “specialist” za premagovanje velikih. Foto: Uroš Skaza

Zgodba mlinarjev bo v prihodnosti precej drugačna. Predvsem zato, ker Radomlje od letošnje zime tesno sodelujejo s Hajdukom ter si na ta način zagotavljajo “dotok” kvalitetnih tujcev. Kakšne bodo dolgoročne posledice tega sodelovanja, bomo ocenjevali v prihodnosti, letošnja pomlad pa bo dala odgovor na to, koliko nogometnega znanja v resnici premorejo fantje, ki se ne morejo prebiti v prvo ekipo splitskega ponosa. Tudi Radomlje resno računajo na to, da bodo v prihodnji sezoni igrale v prvoligaški konkurenci in ko ima takšne načrte vseh deset ekip, potem je nogometna drama v drugem delu sezone zagotovljena.

Za konec uživajte še enkrat v fantastičnem zadetku Gedeona Guzine. Zakaj? Zakaj ne?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje