Karanović se veseli tekme s klubom, za katerega navija

Nogomet 4. Jan 202217:00 1 komentar
Foto: Uroš Skaza

Po božično-novoletnih praznikih so se na delo vrnili tudi nogometaši Maribora. Trener Radovan Karanović je priprave začel z okrepljeno strokovno ekipo, cilji vijoličastih pa so jasni - naslov državnega prvaka.

“Začenjamo s pripravami. Na seznamu je 30 igralcev. Imamo nekaj težav s poškodbami. Odsotni so Maher, Žugelj in Pihler, ki bodo vsaj 10 dni vadili po posebnem programu. Ponoči sta zbolela Koderman in Mudrinski. To so težave, s katerimi smo začeli prvi dan priprav. Neodvisno od tega gremo po našem programu. Prvih 14 dni smo v Mariboru, 19. januarja odhajamo v Turčijo,” je o začetku priprav povedal trener Maribora Radovan Karanović.

Nogometaši Maribora na prvem januarskem treningu: Jug, Bergsen, Pridgar, Milec, Mutavčić, Mitrović, Uskoković, Obreht, Klampfer, Sikošek, Koderman, Vrhovec, Makoumbou, Repas, Pihler, Antolin, Gorenak, Maher, Lorber, Kotnik, Žugelj, Alvir, Požeg Vancaš, Kronaveter, Sellouki, Šturm, Mudrinski, Tavares, Sirk in Vipotnik.

Maribor je pod njegovo taktirko v jesenskem delu Prve lige Telemach na 11 tekmah osvojil kar 26 točk (osem zmag, dva remija in en poraz). Če je imel 53-letnik v jesenskem delu ves čas etiketo začasnega trenerja 15-kratnih državnih prvakov, se je to takoj po koncu prvega dela prvenstva spremenilo. Karanović je dobil zaupnico športnega direktorja Marka Šulerja in dobil pogodbo do konca sezone. “Kar se tiče celotne situacije, mislim, da trenutno ne vidim nobene spremembe. Ves čas sem se zavedal, kje sem in kaj si želim. Načeloma se ni nič spremenilo,” je o tem, da zdaj ne bo več vprašanj o njegovem statusu dejal Karanović.

Premor je bil pomemben tako za trenersko ekipo kot za igralce. Vratar Maribora Ažbe Jug je poudaril predvsem to, da se je med prazniki spočil: “Oddih je bil dobrodošel. Vsi smo se spočili, prišli nazaj motivirani in zdravi ter pripravljeni za nadaljevanje sezone in treninge, ki sledijo. Priprave, ki nas čakajo niso pomembne samo za spomladanski del, ampak tudi za Evropo, ki si je vsi zelo želimo.”

Radovan Karanović in Ažbe Jug pred začetkom priprav na spomladanski del sezone:

V prvem delu sezone 2021/22 je bila obramba Maribora zelo luknjasta, s prihodom Karanovića pa je Jug postal celo vratar z največ odigranimi tekmami brez prejetega gola v Prvi ligi Telemach. “S prihodom Karanovića se je marsikaj spremenilo. Klima okrog ekipe se je spremenila. Igralci smo bili bolj sproščeni. Z njegovim prihodom je povezana sama pozitiva, kar se je videlo na igrišču. Upam, da bomo v tem slogu nadaljevali,” je o Karanoviću povedal Jug, ki je na 20 tekmah PLT 10-krat zaklenil vrata.

Ažbe Jug je v jesenskem delu Prve lige Telemach kar 10-krat ohranil mrežo nedotaknjeno. Foto: Uroš Skaza

Glavni del priprav znova v Turčiji

Vijoličasti bodo glavni del priprav znova opravili v Turčiji, kamor potujejo 19. januarja. Formo bodo pilili na zelo močnih pripravljalnih tekmah z nekaterimi zanimivimi tekmeci. Izstopa Crvena zvezda, ki je vsekakor najbolj atraktiven nasprotnik.

Pripravljalne tekme Maribora med zimskim premorom:

Triglav (15. januar)
LASK Linz (22. januar)
Crvena zvezda (25. januar)
Voždovac (26. januar)
Levski (29. januar)
NK Celje (generalka pred nadaljevanjem PLT)

“Gre za nasprotnike, ki so nam bili ponujeni. V Sloveniji smo jih lahko izbrali. Tekme so sestavni del priprav. Bolje je imeti močnejše nasprotnike oziroma tekmece, ki so podobni nam,” o pripravljalnih tekmah razmišlja Karanović in dodaja: “Zagotovo je Crvena zvezda med vsemi nasprotniki največje ime. Imamo tudi LASK in Levski, ki sta močna predstavnika svojih držav. Je pa Zvezda vsekakor najbolj zveneče ime.”

Za trenerja Maribora bo dvoboj s Crveno zvezdo izredno poseben, saj je še zdaj privrženec rdeče-belih: “Bil sem in še vedno sem navijač Crvene zvezde.”

Karanović je pred začetkom priprav v strokovni ekipi pozdravil dva nova obraza. Vlogo analitika bo znova opravljal Mario Milanič, ki se vrača iz Celja, nov pomočnik pa je nekdanji vezist Marbora Željko Filipović.

V Maribor se je vrnil Željko Filipović. Getty Images

V spomladanskem delu se lahko nadejamo izredni bitki za naslov. Maribor je jesenski del končal na prvem mestu s točko prednosti pred Koprom. Aktualni prvak Mura na petem mestu s tekmo manj zaostaja za 10 točk, vmes sta še Olimpija in Bravo. Sogovornika sta glede glavnega konkurenta v boju za naslov podala različni mnenji. Vratar Jug je prepričan, da bo glavni konkurent Koper, ki je trenutno prvi zasledovalec, Karanović pa je ocenil: “Po mojem mnenju odhod Anteja iz Mure za celoten klub pomeni nov izziv. Tudi pri Olimpiji bomo videli, kako bo vse skupaj izgledalo. Njih ne smemo nikoli podcenjevati. Koper je v zelo dobrem naletu, zato bo spomladi zelo zanimivo.”