Kekova četa čaka na žreb kvalifikacij za SP

Prva liga 4. Dec 202015:27
Josip Iličić

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) bo v ponedeljek ob 18:00 v Zurichu začela z žrebom skupin kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2022 potekalo v Katarju. Slovenija bo v četrtem bobnu.

“Žreb kvalifikacij za SP je zdaj najpomembnejši za nas. Smo v četrtem bobnu, ampak tudi iz tega se da priti na SP.  Več bomo pa komentirali po žrebu,” je po koncu jesenskih tekem dejal selektor slovenske vrste Matjaž Kek.

59-letni strokovnjak je kot zadnji Slovenijo uspel popeljati na svetovno prvenstvo. Izbrana vrsta Slovenije se je nazadnje uvrstitve na mundial veselila 18. novembra 2009 po tem, ko je z 1:0 premagala Rusijo v Ljudskem vrtu.

Ob Sloveniji bodo na tem žrebu v istem bobnu še Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Albanija, Bolgarija, Izrael, Belorusija, Gruzija in Luksemburg. To so torej reprezentance, s katerimi se Slovenija na kvalifikacijah zagotovo ne bo pomerila.

V Katarju bo, čez slabi 2 leti, ko se bo začel mundial, nastopalo 32 reprezentanc. Svetovno prvenstvo bo potekalo od 21. novembra do 18. decembra.

Na turnirju bo nastopalo 13 reprezentanc iz Stare celine. Za teh 13 mest se bo potegovalo 55 evropskih reprezentanc oz. reprezentanc, ki igrajo pod okriljem UEFE.

Kroglice bosta na žrebu vlekla nekdanja nogometaša Nizozemec Rafael van der Vaart, ki je leta 2010 zaigral v finalu svetovnega prvenstva v JAR (Nizozemska je morala priznati premoč Španiji) in Italijan Daniele de Rossi, ki se je z Italijo leta 2006 v Berlinu veselil naslova svetovnih prvakov.

“Igranje na SP in dvig tistega legendarnega pokala so sanje vsakega nogometaša. V ponedeljek bodo te sanje postale nekoliko bolj resnične. Mislim, da bodo kvalifikacije zelo težke. Kot smo videli v zadnjih letih, so razlike med reprezentancami vse manjše,” je dejal de Rossi.

“Veselim se spremljanja razburljivih bojev za 13 evropskih mest na SP. Iz izkušenj vem, kaj pomeni, ko se začne bližati največji nogometni turnir na svetu. Ta vedno ponudi nekaj drugačnega. Takrat kot igralec predstavljaš državo in imaš občutek, da te gleda cel svet. Vse, kar si želiš, je to, da zapišeš svoje ime v zgodovino,” pa je dodal van der Vaart.

Kvalifikacije bodo potekale med marcem in novembrom 2021. Prvi krog bo 24. in 25 marca.

Komentari

Vaš komentar