Krznar pritiska na Šulerja: Upam, da bomo v petih dneh pozdravili vse okrepitve

Nogomet 10. Jun 202312:21 0 komentarjev
Damir Krznar NK Maribor nogomet
Foto: Jure Banfi

NK Maribor je v soboto pričel s pripravami na novo sezono. Na tradicionalni novinarski konferenci pred prvim treningom je dogajanje na tržišču in stanje v ekipi ocenil trener Damir Krznar, razgovoril pa se je tudi kapetan vijoličastih Martin Milec.

Krznar je svoje fante prvič pozdravil na petkovi večerji, na kateri sta bila tudi dva nova igralca. Blaž Vrhovec je stari znanec Maribora, s svojimi izkušnjami pa predstavlja okrepitev za zvezno vrsto, Mark Strajnar pa mladi nadarjeni levi branilec, ki se je v štajersko prestolnico preselil iz Domžal. Maribor, ki je v prejšnji sezoni osvojil šele tretje mesto v Prvi ligi Telemach, bo priprave pričel v Ljudskem vrtu, pred začetkom drugega dela priprav pa skušal tudi dokončno sestaviti kader.

NK Maribor NK Maribor
Foto: Jure Banfi
NK Maribor NK Maribor
Foto: Jure Banfi
NK Maribor NK Maribor
Foto: Jure Banfi
NK Maribor NK Maribor
Foto: Jure Banfi
NK Maribor NK Maribor
Foto: Jure Banfi
NK Maribor, Aleks Pihler NK Maribor, Aleks Pihler
Foto: Jure Banfi

“Novi začetki so vedno podobni. Imamo polno želja in veliko energije. Če bo ta energija prisotna dolgo, bomo zagotovo uspešnejši. Želimo biti boljši kot v prejšnji sezoni. Smo motivirani in kvalitetni. V prihodnjih tednih bomo veliko govorili o okrepitvah, ki jih potrebujemo, da dvignemo kvaliteto ekipe. Na začetnem spisku je 29 igralcev, nekaj jih je sicer odsotnih zaradi opravičljivih razlogov. Cilji Maribora so vedno boj za lovorike. V tej sezoni bi radi prišli vsaj do ene,” je v uvodnem nagovoru razlagal Krznar.

Marko Šuler
Športni direktor Maribora Marko Šuler je pri sestavljanju ekipe pred sezono 2023/24 pod časovnim pritiskom. Foto: Uroš Skaza

Bo športni direktor tokrat uspel pravočasno sestaviti ekipo?

Zadnja sezona je bila za vijoličaste zelo neuspešna, zato je športni direktor Šuler hitro začel spreminjati obraz ekipe. Kapetan Martin Milec bo imel tako tudi zaradi tega v prvih tednih več dela: “Včeraj smo se zbrali na večerji. Z Blažem se poznamo, Strajnarja bomo kmalu spoznali bolje. Vsak, ki pride v klub, ga v ekipo sprejmemo na podoben način. Vsi se tu dobro počutimo. Blaž ve, za kaj se gre. Oba pa bosta še imela priložnost odpeti kakšno pesem, kot je to v navadi.”

Šuler, ki ga presenetljivo ni bilo na uvodni novinarski konferenci, bo imel v naslednjih dneh veliko dela, saj si ne želi ponoviti lanskega poletja, ko je bila članska ekipa prepozno sestavljena. “Vedno je lepše, če je ekipa takoj sestavljena. Priprave so potem mirnejše. Razumem vse okoliščine. Igralci kalkulirajo, takšne smo morali dati iz kombinacij, saj nikomur ne želimo biti rezervna opcija. Z nekaterimi se dogovorjamo, upam pa, da bomo v naslednjih petih dneh pozdravili vse in potem pred potjo na priprave kompletni. Za kakšnega kapitalca pa smo pripravljeni čakati tudi nekoliko dlje,” o naslednjih dneh razmišlja Krznar, ki je ocenil tudi novo pridobitev na levi strani obrambe Marka Strajnarja: “Nagledane smo imeli tri oziroma štiri igralce. Želje trenerja so vedno tisti maksimum, z njim pa smo dobili neko optimalno rešitev, ki nas zadovoljuje.”

Martin Milec NK Maribor nogomet
Martin Milec na dopustu ni užival, saj je bila sezona 2022/23 neuspešna. Foto: Jure Banfi

Kapetan Milec se je razveselil predvsem povratka Blaža Vrhovca, ki bo v slačilnici takoj prevzel mesto vodje. V prejšnji sezoni sta bila pri vodenju slačilnice zelo pomembna Rok Kronaveter in Rok Sirk, ki sta po sezoni kot prosta igralca zapustila Maribor. “Z Blažem smo dobili osebnost, ki zna voditi ekipo tako na igrišču kot v slačilnici. Njegovega prihoda sem zelo vesel. Več takšnih je v ekipi, ki dihajo za klub in se borijo za grb, lažje je. Imamo še Iličića in Juga. Verjamem, da bo vse ok in da bo slačilnica dihala kot eno. S pozitivnimi rezultati je tudi v slačilnici lažje narediti dobro klimo,” o izkušenem vezistu Milec.

Oba sogovornika sta se strinjala tudi z visokimi cilji v kvalifikacijah za konferenčno ligo. Pot do skupinskega dela bo za Maribor izjemno zahtevna, a vseeno ne misija nemogoče. “Letos bo težje. V vsakem krogu moramo zmagati, ni popravnega izpita. Mariboru je v preteklosti že uspelo preskočiti štiri kroge. Ne vem, zakaj ne bi razmišljali kot športniki in si zadali najvišje cilje. Je pa potrebne nekaj sreče na žrebu in potem na sami tekmi. Ampak najprej priprave in potem naprej,” je o Evropi pristavil Milec.

Damir Krznar Martin Milec
Foto: Jure Banfi

O čem je še govoril trener Damir Krznar?

O morebitnih odhodih:

“Nekaj odhodov bo tudi v luči prekinitev pogodb in posoj. Mlajši igralci, ki so nadarjeni, bodo verjetno posojeni. Tako bodo prestopili v članski nogomet in dobili priložnost, da se izkažejo.”

O stanju Aleksa Pihlerja:

“On je ves čas član Maribora. Tako ga tretiramo. Poznam njegove kvalitete, lahko nam veliko doprinese. Imel je ogromno težav s poškodbami. Zdaj naj bi bile težave stvar preteklosti, zato bo tudi on ena izmed rešitev.”

O morebitnem prihodu Soudanija:

“HNK Gorica in Maribor sta zainteresirana za Soudanija. Njegove kvalitete poznamo, sporna so lahko le leta. A sam igralce vedno delim na kvalitetne in nekvalitetne. Prepričan sem, da bi bil izjemna okrepitev za našo ekipo. Dogovori potekajo, upam, da bomo dobili bitko.”

O Josipu Iličiću, ki je sezono sklenil poškodovan, med premorom pa igral mali nogomet:

“Nikoli nisem prepovedal igranja malega nogometa. To sem igralcem vedno predlagal. Jojo je zaljubljen v mali nogomet, sprejel je riziko, kar je ok. Motokros in smučarske skoke bi mu prepovedal (smeh). Vse skupaj je pozitivno, saj ohranjaš formo in ostajaš v stiku z žogo.”

O statustu Marka Tolića:

“Zgodba ni zaključena. Če vprašate Marka Tolića, je Maribor zanj resna opcija. Ampak Dinamo skuša najti rešitve, ki bi bile zanje finančno boljše. Maribor temu ne more konkurirati, a nad njim ne bomo in nismo obupali.”

O tem, kaj potrebuje, da bo Maribor konkurenčen:

“Potrebujemo dva napadalca. Videli bomo, kaj se bo zgodilo z Vipotnikom. Potrebujemo pa tudi krilnega napadalca, ki bi povečal konkurenco. Tako na levi kot na desni strani potrebujemo hitrost. Če nam to uspe najti, bo veliko lažje.”

O morebitnih spremembah v osrčju obrambe:

“Vsi branilci so na tržišču. Ne želim špekulirati. Dobili smo konkretno ponudbo za dva branilca. Jasno pa želim takoj imeti pripravljeno rešitev v primeru odhoda. Na začetku sezone potrebujemo štiri osrednje branilce. Kot je Martin rekel, vemo, da je pot do konferenčne lige težka, a želimo si igrati skupinski del. To je optimistično in takrat bomo potrebovali veliko igralcev. Rešitve so.”