Mandarićev ljubljanski nogometni fetiš

Nogomet 8. Jun 202120:00 > 09. Jun 2021 0:05 0 komentarjev

Odkar je poleti 2015 prišel na čelo NK Olimpija, je Milan Mandarić poskrbel že za 15 trenerskih menjav. Njegova zadnja žrtev je Goran Stanković, ki je v Stožicah zdržal manj kot pol leta. Kdo so njegovi predhodniki?

Milan Mandarić in trenerji pri NK Olimpija:

  • 15 trenerskih menjav in 12 trenerjev v šestih letih.
  • Marijan Pušnik je bil trener dvakrat, Safet Hadžić pa celo trikrat.
  • V povprečju so Mandarićevi trenerji na klopi Olimpije zdržali 146 dni, kar znese 3504 ur, 210.240 minut oziroma 12.614.400 sekund.
  • Najdlje je zdržal Safet Hadžić, in sicer 429 dni v svojem tretjem mandatu pod vodstvom Mandarića pri Olimpiji.
  • Tudi med trenerji z najkrajšim stažem je rekorder Safet Hadžić, njegova druga trenerska epizoda v Stožicah je trajala vsega osem dni.
  • Najuspešnejši po povprečju osvojenih točk med Mandarićevimi trenerji, ki so Olimpijo vodili na vsaj desetih tekmah, je Luka Elsner. V povprečju je osvajal 2,21 točke na tekmo.
Goran Stanković

Goran Stanković:

Statistika: 20 tekem, 9 zmag, 6 remijev in 5 porazov (1,65 točke na tekmo).

Čas na klopi: 148 dni.

Lovorike: pokal

V začetku letošnjega leta je na klop Olimpije prišel Stanković, ki se je pred tem izkazal v vlogi trenerja sežanskega Tabora, pri katerem je nasledil Maura Camoresija. Italijan se je preselil na klop Maribora.

Enainštiridesetletnik je pred tem v vlogi pomočnika trenerja delal tudi na Kitajskem, v mladinskih selekcijah pri ljubljanskem Bravu in Slovanu, v članski konkurenci pa se je v samostojni vlogi preizkusil na klopeh Šenčurja, Brava in Brinj.

Ljubljančan je bil povratnik v klub. Pred tem je nase opozoril v vlogi vodje mladinskega pogona in trenerja selekcije do 19 let.

Ko je prišel v Olimpijo, je bila ta na drugem mestu lestvice s tremi točkami zaostanka za vodilnim Mariborom.

Stankoviću je šlo na začetku odlično, poraza ni poznal kar enajst tekem, imel z Olimpijo na vrhu lestvice osem krogov pred koncem celo sedem točk naskoka, potem pa v zadnjih osmih tekmah ni zmagal niti enkrat, doživel je pet porazov, in na koncu pristal na tretjem mestu.

Olimpiji je kljub temu prinesel lovoriko. Popeljal jo je do zmage v pokalu, v katerem je Olimpija premagovala Brežice, Nafto, Domžale in v finalu z 2:1 Celje.

Dino Skender:

Statistika: 30 tekem, 16 zmag, 7 remijev in 7 porazov (1,83 točke na tekmo).

Čas na klopi: 203 dni.

Lovorike: /

V klub je prišel junija lani in nasledil Hadžića. Pri 36 letih je bil Hrvat še povsem nepopisan trenerski list, pred tem je delal v mladinskih selekcijah Osijeka, pri katerem je opravljal tudi vlogo pomočnika.

Olimpijo je v roke dobil osem krogov pred koncem prvenstva. Olimpija je imela takrat na vrhu lestvice točko prednosti, Skender pa je svojo zgodbo začel odlično. Nanizal je štiri zaporedne prvenstvene zmage, z 1:0 je dobil tudi derbi proti Mariboru. Potem so Ljubljančani v zadnjih štirih krogih močno popustili, osvojili vsega dve točki in v zadnjem krogu po remiju z 2:2 v Celju izgubili naslov.

Hrvat je, kar je bilo presenečenje, ostal trener tudi po koncu sezone, v novi sezoni pa je v Evropi preskočil eno stopničko, potem pa se ustavil na drugi. Izpadel je proti mostarskemu Zrinjskemu.

Po koncu prvega dela sezone so ga pri Olimpiji, čeprav na zadnjih petih tekmah ni izgubil, z 2:0 pa je premagal Maribor, odslovili.

Safet Hadžić, tretjič:

Statistika: 46 tekem, 28 zmag, 6 remijev in 12 porazov (1,91 točke na tekmo).

Čas na klopi: 429 dni.

Lovorike: pokal.

Po tem, ko je bil kratek čas trener Olimpije že v začetku sezone 2018/19, se je Hadžić aprila 2019 spet vrnil v svoj klub. Ljubljančani so takrat za vodilnimi Mariborčani deset krogov pred koncem zaostajali kar 12 točk.

Do konca sezone so Ljubljančani nanizali sedem zmag in pristali na drugem mestu. Zaostali so za devet točk. V pokalu so osvojili naslov, potem ko so v finalu Maribor premagali z 2:1, pred tem pa pod Hadžićevim vodstvom v polfinalu izločili še Aluminij.

Hadžić je v novi sezoni v kvalifikacijah za Ligo Europa izločil latvijski RFS, dobro igro pa je Olimpija pokazala tudi proti naslednjemu nasprotniku Malatyasporu iz Turčije, a nesrečno izpadla.

Hadžić je zdržal do 27. kroga prvenstva, ki se je zaradi pandemije zavleklo globoko v poletje, in po porazu proti Celju v Stožicah sredi junija spet izgubil svojo službo. Pred tem je z Olimpijo zmagal na treh prvenstvenih tekmah v nizu.

Robert Pevnik

Robert Pevnik:

Statistika: 8 tekem, 5 zmag, 2 remija in 1 poraz (1,88 točke na tekmo).

Čas na klopi: 94 dni.

Lovorike: /

Januarja 2019 se je po skoraj desetletju vrnil na klop Olimpije, kjer pa kljub dobrim rezultatom ni ostal dolgo. Njen trener je bil vsega tri mesece, na osmih tekmah pa doživel le en poraz.

Odšel je aprila, po prvenstvenem remiju v gosteh pri Muri v 27. krogu. Takrat so iz Olimpije sporočili, da se je Pevnik poslovil kar sam, saj naj v danih okoliščinah, ob izjemnih medijskih pritiskih in velikih pričakovanjih javnosti v tako kratkem času ne bi mogel doseči več, so zapisali v izjavi za javnost.

Zoran Barišić:

Statistika: 15 tekem, 9 zmag, 5 remijev in 1 poraz (2,13 točke na tekmo).

Čas na klopi: 94 dni.

Lovorike: /

Avstrijec hrvaških korenin je v Ljubljani pristal septembra 2018, s seboj pa je prinesel izkušnje iz Turčije in avstrijske prve lige, v kateri je vodil dunajski Rapid.

Barišiću je šlo na klopi Olimpije, pri kateri je z zmago v Murski Soboti debitiral v 8. prvenstvenem krogu, odlično, saj na prvih 13 tekmah ni izgubil, med drugim pa je z 2:1 premagal Maribor v Ljudskem vrtu, potem pa je na prvi decembrski dan doživel debakel v Kidričevem, proti Aluminiju je izgubil z 2:6.

Po tej tekmi je bilo jasno, da je njegova ljubljanska zgodba končana. Čeprav je Olimpijo potem v 19., zadnjem spomladanskem krogu še popeljal do zmage v gosteh pri Gorici, je nekaj dni za tem sporazumno prekinil sodelovanje z njo.

Z vodstvom kluba na čelu s predsednikom Mandarićem se Barišić bojda ni strinjal glede radikalnih sprememb ob nižanju stroškov.

Safet Hadžić

Safet Hadžić, drugič:

Statistika: 3 tekme, 2 zmagi, 1 remi (2,33 točke na tekmo).

Čas na klopi: 8 dni.

Lovorike: /

V Olimpijo se je drugič v Mandarićevem obdobju vrnil kot “gasilec” avgusta 2018, ko je bilo že vse dogovorjeno z Barišićem, to pa je bila že tretja trenerska menjava pri Olimpiji v sezoni 2018/19.

Olimpijo je popeljal do prvenstvene zmage nad velenjskim Rudarjem s 5:0 in v prvenstvu v gosteh premagal še Domžale z 2:1. Vmes je izpadel iz Evrope, pa čeprav v kvalifikacijah za Ligo Europa proti Spartaku iz Trnave ni izgubil. Na Slovaškem je remiziral z 1:1, a je Olimpija pred tem pod vodstvom Hadžićevega predhodnika v Stožicah izgubila z 0:2.

Aleksandar Linta:

Statistika: 7 tekem, 3 zmage, 1 remi, 2 poraza (1,57 točke na tekmo).

Čas na klopi: 23 dni.

Lovorike: /

Priložnost je ne preveč izkušeni srbski trener dobil v začetku avgusta 2018, ko je iz vloge pomočnika postal glavni trener, in debitiral z remijem proti severnoirskemu Crusadersu, ki je pomenil napredovanje v kvalifikacijah za Ligo Europa. Olimpija je pred tem na prvi tekmi namreč visoko zmagala.

V Evropi je potem zlahka izločil še HJK Helsinki, nato pa najprej izgubil domači prvenstveni derbi proti Mariboru z 0:3 in doma z 0:2 izgubil še v Evropi proti Spartaku iz Trnave, kar je bilo preveč.

Ilija Stolica:

Statistika: 5 tekem, 3 zmage, 1 remi, 2 poraza (1,00 točka na tekmo).

Čas na klopi: 50 dni.

Lovorike: /

Ne preveč uveljavljeni srbski trener je na klop Olimpije, ki so jo pred tem povezovali predvsem s Slavišo Stojanovićem, nekoliko presenetljivo sedel junija 2018, ko je v Ljubljano prišel iz Vojvodine. Pred tem je vodil še Voždovac, srbski reprezentanci do 16 in 17 let, bil pa tudi član strokovnega štaba beograjskega Partizana.

“Iščemo trenerja, ki bo delal na dolgi rok,” je ob njegovem prihodu v klub dejal predsednik Mandarić. Manj kot dva meseca pozneje je Stolica že iskal novo trenersko službo.

Na klopi Olimpije je zdržal vsega pet tekem. V kvalifikacijah za Ligo prvakov je izpadel proti azerbajdžanskemu Qarabagu, v prvenstvu pa izgubil pri Gorici in remiziral pri Krškem. Vmes je na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za Ligo Europa s 5:1 odpihnil severnoirski Crusaders.

Igor Bišćan

Igor Bišćan:

Statistika: 44 tekem, 28 zmag, 12 remijev, 4 porazi (2,18 točke na tekmo).

Čas na klopi: 369 dni.

Lovorike: državni in pokalni prvak.

Nekdanji uspešni hrvaški nogometaš je trenersko pot začel pri hrvaškem drugoligašu Rudešu, ki ga je v sezoni 2016/17 suvereno popeljal med prvoligaše in takoj dočakal klic Olimpije. Njen trener je postal junija 2017.

Za začetek si je privoščil evropsko sramoto, na prvi stopnički kvalifikacij za Ligo Europa je bil za Olimpijo usoden finski VPS, potem pa začel nizati odlične rezultate.

Olimpija pod njegovim vodstvom v prvenstvu ni izgubila vse do 16. kroga, ko je z 0:1 klonila v gosteh pri Mariboru. Vmes je Mariborčane suvereno, s 3:0 in 1:1, izločila v četrtfinalu pokala.

Bišćan je z Olimpijo osvojil dvojno krono, potem ko je v sila razburljivem zaključku prvenstva prehitela Maribor. No, pravzaprav ga niti ni, z vijoličastimi je imela na vrhu enako število točk, a je prvak postala zaradi boljšega izkupička z medsebojnih tekem.

Tri dni pozneje je Olimpija prišla še do pokalne lovorike, potem ko je v finalu Aluminij razbila s kar 6:1. To je bila tudi zadnja Bišćanova tekma v Ljubljani. Čeprav je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, je zaradi nesporazumov s predsednikom Mandarićem sporazumno prekinil pogodbo.

“Povzročil mi je povišan krvni pritisk in vnetje želodca zaradi stresa,” je razhod slikovito opisal prvi mož Olimpije.

Safet Hadžić:

Statistika: 12 tekem, 4 zmage, 5 remijev, 3 porazi (1,42 točke na tekmo).

Čas na klopi: 59 dni.

Lovorike: /

Hadžić se je v začetku aprila 2017 v Olimpijo vrnil še tretjič, a prvič pod Mandarićevim vodstvom.

Zgodilo se je tik pred prvo tekmo polfinala pokalnega tekmovanja, v katerem je Ljubljančane čakal Maribor. Hadžić je doma zmagal z 2:1, v gosteh pa remiziral z 1:1 in se prebil v finale. Tam je potem po porazu z 0:1 proti Domžalam ostal brez lovorike.

Brez lovorike je ostal tudi v prvenstvu, v katerem je Olimpija za prvakom Mariborom zaostala za kar 13 točk in na koncu pristala na tretjem mestu. V prvenstvu je Olimpija pod njegovim vodstvom v tisti sezoni osvojila 13 od 27 točk.

Ni bilo presenečenje, da so se v Stožicah po koncu sezone z njim razšli.

Marijan Pušnik, drugič:

Statistika: 4 tekme, 1 remi, 3 porazi (0,25 točke na tekmo).

Čas na klopi: 25 dni.

Lovorike: /

Pušnik, prvi Mandarićev trener, se je v Stožice vrnil marca 2017, pred 24. prvenstvenim krogom, in podpisal pogodbo do konca sezone. Čeprav do tega ni bilo prav veliko, je odšel že prej.

V štirih krogih je Korošec namreč osvojil vsega točko. Remiziral je s Koprom, izgubil pa proti Domžalam, Gorici in nazadnje v 27. prvenstvenem krogu še v Kidričevem pri Aluminiju. Odšel je pred tekmama polfinala pokala proti Mariboru.

“Žal mi je. Zaradi nas in za Marijana, ki ga izjemno cenim. A po dolgem pogovoru sva prišla do zaključka, da je potrebno nekaj narediti, nekaj spremeniti, saj tako ne gre več naprej,” je njegov odhod pokomentiral Mandarić.

Luka Elsner

Luka Elsner:

Statistika: 19 tekem, 13 zmag, 3 remiji, 3 porazi (2,21 točke na tekmo).

Čas na klopi: 192 dni.

Lovorike: /

Po dveh porazih na treh prvenstvenih tekmah na začetku prvenstvene sezone 2016/17 se je Mandarić odločil za novo, takrat njegovo četrto trenersko menjavo pri Olimpiji, in na klop posadil mladega, komaj 34-letnega dotedanjega trenerja Domžal. Z njimi je navduševal doma in tudi v Evropi.

Elsner je z delom v Stožicah začel odlično, nanizal je kar šest zmag, potem pa sredi oktobra doma izgubil derbi proti Mariboru. Sledil je nov dolg niz brez poraza, ki je trajal deset tekem. V 22. krogu je Olimpija izgubila proti Mariboru, potem pa v 23. krogu doživela debakel, doma je izgubila proti Rudarju.

Mandarić je Elsnerja odslovil več kot dve leti pred iztekom triletne pogodbe, za mladega Ljubljančana iz ene najbolj nogometnih družin pa naj bi bili usodni predvsem skrhani odnosi s takratnim športnim direktorjem Ljubljančanov Rankom Stojićem.

Elsner je Olimpijo pustil s šestimi točkami zaostanka za vodilnim Mariborom in v polfinalu pokala.

Rodolfo Vanoli:

Statistika: 15 tekem, 9 zmag, 3 remi, 3 porazi (1,87 točke na tekmo).

Čas na klopi: 131 dni.

Lovorike: državni prvak

Na klop Olimpije je Italijan, nekdanji trener Kopra, sedel konec aprila 2016. Šest krogov pred koncem prvenstva je imela Olimpija na vrhu lestvice dve točki prednosti, do konca sezone pa jo je kljub dvema porazoma zadržala in krog pred koncem prvič po 21 letih postala prvak.

Vanoli je v Stožicah ostal tudi v naslednji sezoni, ki jo je začel z bolečim izpadom zaradi zadetka manj na gostujočih tekmah proti slovaškemu Trenčinu (3:4 in 3:2).

Potem je Olimpija v prvih treh prvenstvenih tekmah trikrat zmagala, nato pa v štirih naslednjih tekmah osvojila vsega štiri od 12 možnih točk. Za Italijana je bil usoden domač poraz s Koprom v sedmem prvenstvenem krogu sezone 2016/17.

Marko Nikolić:

Statistika: 8 tekem, 4 zmage, 4 remiji (2,00 točki na tekmo).

Čas na klopi: 98 dni.

Lovorike: /

Takrat 36-letni srbski trener, ki je pred tem zelo dober pečat pustil pri beograjskem Partizanu, je trener Olimpije postal januarja 2016.

V roke jo je dobil na prvem mestu prvenstvene lestvice in jo tam tudi pustil. V osmih tekmah je zbral štiri zmage in štiri remije, zanj pa za razliko od njegovega predhodnika in njegovih naslednikov niso bili usodni rezultati ali skrhani odnosi, ampak rasistični incident, ki se mu je nehote zgodil.

Zanj je poskrbel v zaključku tekme 29. prvenstvenega kroga proti Zavrču, ko je napadalec Olimpije Blessing Eleke v 93. minuti poskrbel za izenačenje in se ob tem veselil. V želji, da Ljubljančani čim prej krenejo po drugi gol in zmago, je Nikolić izgubil živce in temnopoltega napadalca Olimpije označil za črnega idiota.

Za svoje besede se je takoj opravičil, bil s strani Nogometne zveze Slovenije za izrečeno opazko kaznovan s kar sedmimi tekmami prepovedi, a se je Mandarić sprva odločil, da ga zadrži, toda pozneje ob pritisku javnosti spremenil odločitev in ga odslovil.

Nikolić si je zmago v Domžalah z 1:0 v 30. prvenstvenem krogu še ogledal s tribun, potem pa v Stožicah prekinil pogodbo in odšel.

Marijan Pušnik

Marijan Pušnik:

Statistika: 25 tekem, 15 zmag, 5 remijev, 5 porazov (2,00 točki na tekmo).

Čas na klopi: 195 dni.

Lovorike: /

Mandarić je svojo zgodbo pri Olimpiji začel s trenerjem, ki se je v Slovenijo po treh letih vrnil z Japonske. Pušnik, ki je nasledil prejšnjega trenerja Darka Karapetrovića, je bil izbran za enega vodij novega ljubljanskega nogometnega projekta.

V Stožicah je šlo nekdanjemu trenerju Maribora in Celja sprva odlično. V prvih treh prvenstvenih tekmah je sicer osvojil vsega štiri od možnih devetih točk, potem pa so Ljubljančani zablesteli in nanizali kar osem zaporednih zmag. Najbolj so navdušili v Ljudskem vrtu, kjer so Maribor premagali kar s 3:0.

Oktobra je Olimpija proti Celju v četrtfinalu izpadla iz pokalnega tekmovanja, potem pa v zadnjih štirih tekmah prvega dela sezone s slabimi rezultati, na štirih tekmah je osvojila vsega štiri točke, in dopustila, da se ji je Maribor na vrhu lestvice približal na zgolj tri točke zaostanka. Za Pušnika je bil usoden poraz v Krškem z 1:2 v 22. prvenstvenem krogu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!