Mariboru uspel četrti najdražji prestop v zgodovini kluba

Nogomet 8. Jul 202219:57 > 20:05 0 komentarjev
Antoine Makoumbou po enem letu zapušča NK Maribor. FOTO: Uroš Kokol.

Antoine Makoumbou odhaja iz Maribora. Seli se v drugo italijansko ligo, okrepil bo Cagliari, bo pa za vijoličaste nastopil še na povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Šahtorju Soligorsku. Maribor je za 23-letnega afriškega vezista dobil natanko to, kar je iskal.

Antoine Makoumbou bo s Cagliarijem podpisal štiriletno pogodbo, Maribor pa bo na njegov račun prejel dva milijona evrov odškodnine, kar je prestop, ki spada med najbogatejše v zgodovini kluba. Mariborčani, ki bodo del denarja morali nakazati tudi sežanskemu Taboru, bodo upravičeni tudi odstotka od morebitne nadaljnje prodaje.

Po naših informacijah je dogovor med kluboma že sklenjen, prestop pa lahko v vodo pade le, če bi se Makoumbou na sredini povratni tekmi proti Šahtorju v Turčiji poškodoval. To bi namreč pomenilo, da ne bi prestal zdravniškega pregleda, ki ga po tekmi čaka pred podpisom pogodbe.

Maribor je za svojega trenutno tržno najbolj zanimivega nogometaša torej dobil natanko to, kar je iskal. Dva milijona evrov, možnost nadaljnjega zaslužka in Makoumbouja na morda najbolj pomembni tekmi sezone, povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij proti beloruskemu prvaku Šahtorju. Zmaga na tej tekmi namreč prinaša ogromno.

23-letni vezist Maribor zapušča po letu dni in 36 odigranih tekmah. V Ljudski vrt je prišel iz sežanskega Tabora. Sprva kot posojen član Sežančanov, pozneje pa so ga v Ljudskem vrtu odkupili.
Makoumbou, ki je do zdaj odigral tudi deset tekem za reprezentanco Konga in v njenem dresu dosegel en gol, je v prvi slovenski ligi, v katero je prišel konec leta 2020, odigral 57 tekem.

Cagliari bo v sezoni 2022/23 nastopal v drugi italijanski ligi. Z željo, da se čim prej vrne v prvo ligo, iz katere je v prejšnji sezoni izpadel po hudem boju. Za 17. mestom, ki prinaša obstanek, je na koncu zaostal za pičlo točko.

Več so v Mariboru iztržili le za tri

Skupaj s Petrom Stojanovićem (leta 2015 v Dinamo Zagreb), Jeanom-Philippeom Mendyjem (leta 2016 v kitajski SJZ Ever Bright) in Etienom Velikonjo (leta 2013 v Cardiff City) se bo prestop Makoumbouja razvrstil na četrto mesto najdražjih prodaj v zgodovini Maribora.

Več so Mariborčani iztržili le leta 2017 za Jeana-Claudea Billonga, ki je za 2,1 milijona evrov odšel v Benevento, leta 2010 za Josipa Iličića, za katerega je Palermo odštel 2,3 milijona evrov, in Jana Mlakarja, čigar prestop v Brighton za tri milijone evrov leta 2018 predstavlja do zdaj neulovljivi klubski rekord.

Peti član šampionske zasedbe, ki odhaja

Makoumbou je peti nogometaš iz prejšnje šampionske sezone, ki ga bo trener Maribora Radovan Karanović izgubil.

Odšli so vsi trije nogometaši, ki so v Ljudskem vrtu igrali kot posojeni (Ognjen Mudrinski, Đorđe Ivanović in Marko Alvir), medtem ko je najboljši strelec v zgodovini kluba Marcos Tavares končal kariero.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!